24.04.2012

Siegestor


Pariisissa Louvren vieressä on pieni riemukaari (Arc de Triumphe du Carrousel) Jardin du Carrouselliin, joka on pienen tiepätkän erottamana Jardin des Tuileries'sta. 

Hyvin samankaltainen löytyy Mynssenin Ludwigstrasselta. Se on Ludwig Maximillian Universitätin (LMU) vieressä. U-Bahn pysäkki Universität.  Siitä on noin kilometri Odeonsplatzille, josssa toissa päivän kirjoituksen kirkko sijaitsee.  Ludwigin Prachtstrasse sijaitsi sillä välillä.

Ludwig I rakennutetti tuon Siegestorin v. 1840 arkkitehdillaan.
Ludwigstrasse joutuu tekemään mutkan kumpaankin suuntaan.
Tuokin otti osumaa 2. maailmansodassa. Sitä ei haluttu jälleenrakentaa ihan entiseen loistoonsa ja lisättiinpä sinne teksti:   Dem Sieg geweiht, vom Krieg zerstört, zum Frieden mahnend“.


P.S
Googlen kamera-auton kuva on muuten sensuroinut päällä Quadrigassa (neljän hevosen vetämät sotavaunut antiikin Kreikasta) olevan ihmishahmon. Kts. itse. Se lisättiin tuonne 1972.

Vast'ikään entisöity patsas Ludwigstrassella luonnollisesti. 
Ludwig I eli 1786-1868. Kruunun hän peri isältään Maximillian I:ltä 1825. Kruunu meni pojalle vallankumousvuonna Maximilian II.
OdeonsplatzinTheatinerkirkon keltaiset  tornit. Siitä lähtee Ludwigstrasse ja siellä näkyy yliopiston kirkko (kts. alla). Siegestorkin näkyy selvästi. 


St. Ludwig on Ludwig Maximillian Universität (LMU) kirkko.

Kirkon katto on erityisen komeaa mosaiikkiia. Kirkko valmistui 1844. Tietysti tämäkin kirkko vaurioitui 2. maailmansodassa, mutta ei ilmeisesti kovin paljoa, koska USAlaiset takavarikoi kirkon ja käyttivät sitä varuskuntakirkkona vuoteen 1948 asti. Restaurointi kesti 1944-58.



Sisustus on poikkeuksellisen koristeellinen ja se maalauksiltaan ja arkkitehtuuriltaan on bysanttilainen basilika. Alttaritaulu (das jüngste Gericht eli viimeinen tuomio) on iso ja jatkuu kattoon kehyksen yli. Wikipedian artikkelin mukaan alttarifresko maailman toiseksi suurin.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen