23.04.2012

Completorium


Essen jutusta voi lukea espoolaisen Jyrki Linjaman haastattelu ja teoskuvaus hänen Completorium teoksestaan, joka esitettiin sunnuntaina Olarin kirkossa.
Completerium (kompletorio) on luostarin seitsemästä rukoushetkestä viimeinen (sitä edeltävä on muuten vesper).
Siksi tämä ei ole niin pitkäkään. Linjama oli vielä tasapainoillut ja jättänyt Salve Regina osan pois lisännyt loppuun luterilaisen koraalin (*).

Teos alkoi ja loppui solistien ristitriangelikulkueella ja lopulla kontratenori rupesi suntioksikin ja sammutteli alttarikynttilöitä. Välissä joku pappi piti psalmeihin liittyvän lyhyen saarnan.
Tietysti tuommoinen iso valoista kirkko ei nyt ollut oikein yöpalveluksen fiilikseen sopiva. Tosin tuo väkimäärä ei sopisi mihinkään kappeliin, joten Espoon tuomiokirkko olisi ollut lähinnä sopiva. Siellä tosin kaikuefektit ovat joskus ikäviä tuon tyyppisessä laulussa.

Esittäjät olivat ammattilaisia. Orkestissa olivat traverso/nokkahuilu (Fred), gamba (Perkola) ja cembalo (Franzon). Soittimet eivät usein soittaneet kaikki yhtäaikaa. Sopraanolla (Kaija Nuoranne) ja kontratenorilla (Lampela) oli sekä duetto ja sekä soolonumeroita. Jälkimmäiset olivat minusta parempia. Etenkin ensimmäisen introituksen duetto oli vähän sekava. Välissä oli lyhyt cembalo-soolo. Musiikki oli modernia hyvää musiikkia, mutta vaatii mieluummin konserttiesityksen. En suosittelisi markettiin soitettavaksi..
Teoksen kieli oli latina, mutta ilmainen ohjelma kyllä suomensi tekstit ja esitteli teoksen. Säveltäjä on ollut innokkaasti latinan ja tieteiden suojeluspyhimyksen Hieronymuksen 300-luvulla kääntämän Vulgatan kimpussa. Säveltäjä yritti Completoriumilla jäsentää tuntemaansa sitaattia, että elämme kuin tiheässä sumussa, johon tiede, taide ja uskonto saattavat puhkaista kirkkaita valonsäteitä.

*) Kyseinen koraalisävelmä oli tuttu Wer nun den lieben Gott lässt walten. Bachilla on samanniminen kantaatti.
Sävelmä on suomalaisessa virsikirjassa kolmessa virressä, joista tunnetuin on Ah, tiesi usko haltuun herran (Youtube video), jonka myös kyseinen Herr Neumark on 1657 sanoittanut.
Youtubessa löyty aika erikoinen pätkä elokuvasta, jossa kolme italialaista munkkia seikkailee Saksassa, joten se on tuossa pätkäksi saksaksi taidokkaasti sovitettuna.. Elokuvassa ainakin on mahdollista laulaa tuo katollisessa messussa. 


Lopuksi olisi ollut Linjaman synttärikahvit tarjolla (täytti 23.4. 50-vuotta). Ei ihme, että yleisön joukosta bongasi kirkkomusiikin tunnettuja nimiä ja liperikaulaisia.
Yleisössä oli mm. Esa Ruuttunen, joka oli solistina viime pyhäinpäivän aattona Kauniaisten kirkossa, jossa esitettiin Linjaman ooppera Die Geburt des Täufers eli Johannes Kastajan syntymä. Silloin oli Kauniaisten musiikkijuhlat menossa. Ooppera oli saksaksi ja valaistus minimissä (vaikka libreton saikin kaupanpäälle), joten saksankielentaidosta oli jälleen hyötyä. N. 80% ajasta sanoistakin sai selvää. Orkesteri oli kohtuu pieni ja tila ihan sopiva, joten mitään akustisiapuuroutumisia ei tullut. Säveltävä oli selkeästi huomioinut, ettei solistin tarvitsisi kilpailla orkesterin kanssa. Orkesterilla oli pari lyhyehköä välisoittoa. Musiikki oli modernia, mutta erittäin ammattitaidolla tehtyä. Voitti Kari Tikan viime kesän oopperan selvin lukemin.






P.S Edellisen kerran kävin 1.4. Olarin kirkossa konsertissa peruskorjattujen urkujen kunniaksi. 5 eur ohjelman hintaan sisältyi väliajan leivoskahvit. Solisteina olivat Olarin ja Tapiolan kanttoreita sekä prof. Kari Jussila. Oli saksalaista barokkia (Nicolaus Bruhns, Georg Böhm, Bach), ranskalaista romantiikkaa (Frank, Guilmant, Vierne) ja pari 1900-l. (Martin, Vasks, Merikanto ja Schmidt).   Urut on V. Virtasen urkurakentamon tekemät että peruskorjaamat. Kuulemma 30-v. välein tuommoinen isompi puhdistus ja säätö on tehtävä.  Länsiväylä-lehti tarjoaa videon, jossa äänittäjä on hommissa. Äänikertoja on  40, mutta mitenkään voimakas ääni niistä ei lähde, että se korviin kävisi tai tärisyttäisi penkkiä. Voitanee sanoa, että ne on tilaansopivat yleiskäyttöiset urut.

P.P.S. Päivän pähkinä: mistä kirkosta on siis kyse seuraavassa mainoksessa?

Alumni Sinfonie-Orchester Uni Bern
------------------------------------------------
Do 26.4.201219 Uhr Felsenkirche, Lutherinkatu 3, Helsinki Eintritt frei 

J. Hanselmann: «Euridice» (UA) 
L. van Beethoven: 5. Klavierkonzert 
P. Tschaikowsky: 5. Sinfonie 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen