06.04.2012

Karfreitag


Italialainen kollega perui pitkäperjantaiksi (Karfreitag) kaavaillun videopalaverin, koska niillä on seuraavalla viikolla kokous. Katollisessa Italiassa perjantai on työpäivä. Saksassa se on lainmäärittämänä pyhäpäivä. Itävallassa sen sijaan evangelische Christen, Altkatholiken und Methodisten haben in Österreich an diesem Tag arbeitsfrei. Voikohan työnantajalle ilmoittaa olevansa useammassa uskontokunnassa maksimoidakseen vapaapäivien määrän? Lankalauantai on yksinkertaisesti Karsamstag.

Lohr am Mainissa (Unterfranken, Baijeri) vedetään 350-vuotisella perinteellä Karfreitag Prozessionissa puisia hahmoja ja kuvaelmia (Stationen) kärryissä kylän läpi. BR:ssa oli juttu (youtube) aiheesta. BR:n kuvia vuodelta 2012. Samoin Neunkirchenistä.



[Ylläolevissa kuvissa Garching vs. Ruokolahti 25.-26.3.2009]

Kiirastorstaina radiosta het Concertgebowista tullut Matteuspassio on kuunneltavissa Suomessa Areenasta. Johannespassio on vuorossa tänään yli 900 v. vanhasta Speyerin basilikasta, joka  on UNESCO:n luettelossa.

Saksassa on edelleen säännöksiä, ettei pitkänäperjantaina (Karfreitag (althochdeutsch: kara „Klage, Kummer, Trauer“) ) saa järjestää tanssia ja urheilutapahtumia. Lisäksi esim. teatterien ohjelmistossa ei saa olla puhdasta komediaa. Wikipedian mukaan „außer wenn sie der geistig-seelischen Erhebung oder einem höheren Interesse der Kunst, Wissenschaft oder Volksbildung dienen und auf den ernsten Charakter des Tages Rücksicht nehmen.“

Welt lehti oli laskenut, paljonko Juudaksen saamat 30 hopearahaa olisivat nykyrahassa. Se olisi 10000 eur. Silloin sillä olisi voinut ostaa aasin ja nyt jonkun kotteron.


Mynssenin erään fransiskaani kirkon alttaritauluja v. 1492.




Mynssenin Nymphenburgin posliinitehtaan tuotantoa v. 1755/56. Y.o. kuvat Baijerin kansallismuseosta Mynssenistä.









Ainakin osa Mynssenin Bürgersaalkirchen (1778) alakerran veistoksia.



Augsburgin St. Peterin (am Perlach) krusifiksit. Ekan ristin alla kalterien takana on pyhän (v. 2001) Maria Crecentian (1682-1744) jäänteitä.
Kertomuksen mukaan v. 1986 eräs tyttö oli ollut veden alla 35-45 min hukuksissa ja väitetään, että Crecentialle kohdistetut rukoukset olivat pelastaneet tytön normaaliksi elvytyksessä. Olivat konsultoineet viiden lääketieteen asiantuntijaa, ettei lääketiede pysty selittämään toipumista.



Muistaakseni Mynssenin Alte Peterin alttari, jossa on paastonajan kangas päällä. Se on yleinen tapa peittää positiivinen alttaritaulu, mutta harvoin ehkä näin taiteellisella toteutuksella.


Moderni alttaritaulu Salzburgista.

Rattijuopomuksen takia pari vuotta sitten eronneesta piipasta on tullut mediatähti ja kirjailija. Nyt sillä oli pitkäperjaina 12 min ohjelma berliiniläisestä lasten saattohoitokodista.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen