22.04.2012

Baijerin historiaa

BR:n ohjelma - Baijerin vuosituhat - 20. vuosisata keskittyy Mynsseniniin. Ei ole pitkä. Kaupungista kiinnostuneen kannattaa katsoa. Tässä seuraa myös sarja dokumentissa läpikäytyjä paikkoja. Ensin vaikka Theatinerkirchestä.
Theatinerkirche Odeonsplatzilla.



Theatinerkirche nimi juontuu jostain katollisten miesten theatiner kerhosta. Kirkkoa kutsutaan myös suojeluspyhimyksen mukaan St. Kajetaniksi ja vielä myös kai luostarikirkon mukaan Stiftskirche . Se sijaitsee keskeisellä paikalla Odensplatzin  U-Bahn-aseman vieressä vastapäätä Münchener Rezidenssiä. Kaksi identtistä kellotornia ja keltainen väri tekee siitä ulkoa hieman erikoisen näköisen. Rokokoo-tyylinen julkisivu on peräisin myöhemmältä ajalta v. 1765, kuten muuten kirkko on italialaista myöhäisbarokkia. Pohjakivi laskettiin v. 1663 ja rakentamista kesti liki 30 vuotta Toisen kellotornin ovesta pääsee pieneen kukkakauppaan.



Sisuksen puolesta se on todennäköisesti Mynssenin kirkkojen TOP5-listalla ja tärkeysjärjestyksessä Frauenkirchen (Dom) jälkeen kakkosena minun listalla. Erityistä on runsas kipsikoristelu. Taulujen ja esineiden puoleen se ei ole niin erinomainen. Alttarin takaosana on joku ihmeen verhoviritelmä ja pienet urut ilmeisesti. 



Kupoli ylettää 70 metriin ja kirkon etuosassa. Huipun maalaus on vaikeasti nähtävissä myös silmin.



Toisella sivulla on muutaman marmorista sarkofagia kammiossa VIP henkilöille. Kirkossa siunaillaan merkkihenkilöitä, kuten viime vuonna von Habsburgin hautajaisista (kuvia). Sivualttareita on muutama ja niissä on tyypillisiä tummasävyisiä tauluja, joita varten pitäisi olla parempi valaistus kun normaalisti on.





Pommituksissa 1944 kattoa tuli sisään ja alttari paloi. Siksi ei ole ihme, että tulee hieman uuden vaikutelma puhtaan valkeista kipsijutuista etenkin.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen