14.04.2012

M13

SZ pelottelee baijerilaisia, että nyt on taas karhu nähty Baijeri-Itävalta rajalla. Nun streift offenbar wieder mindestens ein Bär gefährlich nahe der bayerischen Grenze durch die österreichischen Alpen.
Mahdollisesti se on parivuotias karhu, jolla on lyhenne M13. Hän on kotoisin Italian Trentinosta.
Kiirastorstaina se oli ollut sveitsiläisten mehiläispesien kimpussa.
Vorsorglich gibt er Entwarnung: "Man sollte das jetzt auf keinen Fall dramatisieren", rät er mit Blick auf Bayern, wo man auf das Thema Bären bisweilen "etwas nervös" reagiere.

Viimeeksi kuusi vuotta sitten oli kuuluisa Bruno karhu Baijerissa.
Mynssenin Luonnon ja ihmisen museossa oli iso seinällinen omistettu Brunolle. Tämä nuori karhu lähti tallustamaan Italian luonnonsuojelualueelta Itävallan kautta kohti Saksaa. Nimen JJ1 se on saanut ensimmäisenä jälkeläisenä slovenialaisten vanhempiensa alkukirjaimista: v. 1994 syntyneeltä Joze isältä ja v. 1998 syntyneeltä Jurka äitiltä. Nälkä tulee noin mäkisessä maastossa varmasti ja sille kelpasi mehiläistarhojen hinajat (keltaiset pallot a.o. kartalla) ja lampaanviulu (punaiset). Itävallassa meni 10-40 lammasta, ja Baijerissa 31 kpl. Kolme mehiläiskoppia meni särki ja kaksi kanalaa ynnä joku kanijuttu. Valkoinen pallo kartalla on havainto.

Brunoa seurattiin jo Itävallassa tarkasti ja sen tiedettiin suuntaavaan kohti Saksaa. Vieras oli sikäli harvinainen, sillä sen väitetään olleen ensimmäinen karhu Saksassa 170 vuoteen. Asiasta nousi Ruokolahden leijonaakin suuurempi mediamylläkkä mm. New York Times seurasi sen menoa.
Baijerin poliitikot antoi toukokuun lopusa tappokäskyn, mutta protestien takia peruivat se 2.6. ja sitten piti alkaa miettimään kiinniottoa muulla keinoin.


Suomalaisittain asian tekee mielenkiintoiseksi, että Suomesta hälyytettiin jäljestämään miehiä ja norjan harmaita. Koirilla oli punaiset liivit GPS:llä varustettuna ja miehillä keltaiset liivit, joissa luki baijerilaisille tiedoksi "jäljestäjä" suomeksi. Porukkaan liittyi myös wieniläinen nukutukseen erikoistunut eläinprofessori. Homma oli välillä pysähdyksissä byrokratiaan, kun pyssymiehet saaneet ylittää rajaa. Homma ei ollut koirille helppoa kesälämpimällä ja vaikean maaston takia, eikä homma onnistunut. Kustannuksia suomalaisista tuli 30000 eur.



"Ich bete zu Gott, dass die Finnen ihn doch noch fangen" (Rukoilen Jumalaa, että suomalaiset vangitsevat vielä hänet). Baijerin Metsästäjäliiton puheenjohtaja Herr Vocke.

Tirolissa kaadon kielsi perustuslaki ja baijerilaisen kiistelivät keskenään kenen pitäisi ampua. Metsästäjien järjestö ei halunnut ottaa osaa ja sisäministeriö totesi, ettei poliisi ole koulutettu suurriistan jahtiin. Italia valitti EU komissioonkin, että meinaavat karhua ampua. Jotkut taisi saada tappouhkauksia. Ei ole ihme, ettei suomalaisten nimiä ollut näyttelyssä tai lehtileikkeissä mainittu. Karhu sai myös lisänimen JJ-Guevara ja erilaista fanikamaa kuten T-paitoja (Mir kriegt ihr nie (minua ette saa koskaan)), Brunon kosto -Internet pelin, musiikkikappaleen, leivoksia ja pehmoleluja.

"Der Papst hat mit der Aufnahme des Bäres in sein Wappen mit hoher Autorität das Heimatrecht des Bären in Bayern neu bekräftigt" (Paavi on vahvistanut karhun vastaanoton vaakunalla korkealla arvovallallaan vahvistanut karhulle kotimaaoikeuden Baijeriin). (Mynssenin arkkihiippakunnan tiedottaja Herr Röhmel)

Tässä epäilemättä nalle kohtasi lopun.

Brunon tapaukseen jälkeen komitea on julkistanut riskiarviointi kortin, jossa kysymyksin vastaamalla nähdään tulos, että onko karhu riski vai ei.

Brunosta tuli mieleen hauska patsas Mynssenin keskustan sivukadulla. Siinä pannumyssy päässä tallustaa setä pienen karhun kanssa, jolla oli köytetty paketti selkään.

Kyltistä kävi ilmi, että heppu on pyhä Bonifatius (n. 672-754), joka kärsi 80 vuotiaana mahdollisesti marttyyrikuoleman (tai sitten se vaan ryöstettiin). Hänestä käytetään nimitystä "Saksan apostoli" ja on Saksan, Englannin, Thüringenin, oluen panijoiden ja räätälien suojelija. Englannista Roomaan saavuttuaan hän paavi Gregorius II:lta tehtäväksi levittää uskontoa pakanoille ja matka kävi Etelä-Saksan alueelle, jonne hän perusti kirkkoja ja piispan istuimia mm. Freisingeniin, joka on Münchenin kanssa samaa hiippakuntaa. Matkalla ilkeä karhu tappoi hevosen, joten se sai itse ruveta sitten kantamaan kamoja.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen