03.04.2012

Landshuter Hochzeit

BR uutisoi jo hyvissä ajoin Landshuter Hochzeit tapahtumaa kesällä 2013. "Es ist ein immenser Aufwand", sagt Thoma. Dann wird sich bei den Kandidaten für Edeldamen oder Junkern zeigen, wer als Brautpaar in Frage kommt. Eine Besonderheit gilt für die Darsteller von Herzog Georg und Hedwig – sie müssen geborene Landshuter sein.
Landshut on n. tunnin junamatkan päässä Mynssenistä. Minä kävin tuota tapahtumaa katsomassa 2009 ja seuraavaa siis pitää odottaa neljä vuotta.
Siinä on kyse 1475 vietetyistä häistä, joissa lähinnä poliittisista syistä (ottomaaneja vastaan) krakovalainen Hedwig Jagellonica (17 v) ja Baijerin herttua Yrjö Rikas (20 v) menivät vanhempien sumplimaan avioliittoon. Hedwig oli Puolan kuninkaan tytär.



Ensimmäisen kerran muistokulkue järjestettiin 1903. Kulkueessa on satoja esiintyjiä lapsista vanhuksiin, jotka ovat pukeutuneet ajanmukaisesti. Mukana on myös hevosia, ja näkyi siellä olevan aaseja, haukkoja ja kilipukkikin. Aluksi kulki soittajia sellaisilla instrumenteillä varustettuna, että lienenkö minäkään useimpia nähnyt. Ympärillä tanssi joitain. Yksi mies porukka lauloi kuorolauluja, jonglöörit heittelivät yksin tai yhdessä keiloja - yhdellä oli kolme ei niin vaarallisen näköistä sirppiä keiloina. Myös lippuja heiteltiin korkealle ilmaan ukolta toiselle. Monella oli oluttuoppi sattunut mukaan nestehukan estämiseksi. Miehillä oli lähes poikkeuksetta pitkä tukka kasvatettu tätä kuukautta varten. Esiintyjät ja yleisö vilkuttivat ja huusivat Haloooo:ta.


En ollut ainoana reisussa. Juna oli Mynssenistä lähtiessä täynnä neljä tuntia ennen kulkuetta ja niitä menee varmaan 40 minuutin välein. Lehdistötiedotteen mukaan yleisöä oli 120000. Poliiseita ja järjestysmiehiä oli varmaan toista sataa pitelemään yleisömassaa pois tieltä. Innokkaimmat olivat istumassa tien varsilla jo kolme tuntia aiemmin. Katuja reunustivat penkit, joita jokut olivat varanneet. Minä menin tuntia aikaisemmin kulkuereitin loppupäähän ja siellä seisoin sopivan pitkien ihmisten takana. Lapsia oli tietysti eka rivissä. Yleisömäärästä huolimatta kaikki sujui hyvin eikä kaduilta löytynyt paperisilppua eikä lasin sirpaleita.

Kulkue kiertää lähinnä kaksi pitkää katua. Kun ne pääsivät perille niin ne palasivat alkuun ja siirtyivät sieltä leirialueelle, jossa oli myös turnajaiset. Minä sen sijaan jatkoin turistikierrosta sillä ei sinne olisi myöhäisheränneet lippuja saaneetkaan. Vaatisi valtavan stadionin, että kaikki näkisivät ratsastusleikit. Juhlakulkueita järjestetään kolmena viikonloppuna ja muutakin ohjelmaa on kuten näytelmiä, musiikkia, ja kemuja. Youtubessa löytyy esim. tämä koostepätkä.

Kaikki ottamani kuvat.
Luulisi noita houkuttelevan taloudellisista syistä pitää tuota useammin. Kulkueen seuraaminen tosin ei maksa mitään, jos ei ole ostanut lippua katsomoihin.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen