21.04.2012

Palovaroitin

Turvaudutaan hädän hetkellä.

Baijerin ilta-uutisissa todettiin, että Saksassa vain joka kolmannella on palovaroitin (Rauchmelder). Uusissa taloissa se on pakollinen.

Linkistä käy ilmi, että Ala-Saksissa se pitää olla marraskuun alusta lähtien.
Kannattaa katsoa sivuston osavaltiokohtainen lainsäädäntö, niin näkee kätevästi vaakunat.  



Saksassa muuten tajuttiin, että Leipzigissä oli tehty ydintutkimusta - tosin jo 70 vuotta sitten.

Nykyinen professori kehuu:
"Ein Drittel der modernen Physik kommt aus Leipzig." In den 1930er Jahren arbeiteten am Physikalischen Institut weltweit führende Forscher, und der größte unter ihnen war Werner Heisenberg, mit 25 Jahren Professor, mit 32 Nobelpreisträger, Experte für theoretische Physik.

Göpel ja Heisenberg askaratelivat uraanikoneen, joka oli pallo, jossa oli vuorotellen raskasta vettä ja uraanijauhetta (alumiiniä välissä erottamassa kerroksia).  Prototyyppi painoi lähes tonnin, mutta on laskettu, ettei siinä olisi ollut kriittistämassaa ytimen sulamiseen. 1942 mekaanikkomestari avasi professorin käskystä kannen ja sinne pääsi ilmaa, joka aiheutti lieskan ja lämpenemistä tuhanteenkin asteeseen ja uraanikin lensi ulos. Reaktiota kesti pari päivää. Kukaan ei loukkaantunut ja taisi se systeemi kestää kasassa muutenkin.

Paikallinen tutkija oli hokenut haastattelussa
Die Versuche in Leipzig dienten nicht dazu, einen Reaktor oder eine Atombombe zu bauen.
Noh, neutronien lisäystä ainakin.
Toimittajan mukaan työnantaja oli armeijan osasto, joka oli sotilasaseituksesta vastaava. 1939 Heisenberg ja kumppanit vietiin Berliiniin kehittelemään atomipommia. 1942 kun USAssa oli valtava tutkimusohjelma käynnissä ei natsit nähneet tarpeellisiksi koko pommia vaan tutkijat olivat siellä sun täällä.

Heisenberg meni myöhemmin monialaisen Kaiser-Wilhelm-Institutiin, joka sodan jälkeen muuttui Max-Planck-Instituutiksi. Se on jotain vuosia sitten pyydellyt anteeksi edeltäjänsä eugeniikka osastoa  sodan aikana.


Kerran töistä pyörällä tullessa huomasin mustaa savua Garchigin pohjoisemmassa Autobahnin-liittymässä.  Kukaan ei loukkaantunut tuossa.


Ach, sieltä se palokunta on vihdoin tulossa Mynssenin suunnalta, kuten muutama muukin olisi klo 18 maissa tuloillaan.


Noin kilometrin matkaan niiltä meni ainakin 15 minuuttia.
Loppupuolella hyppäsi yksi palomies ulos ja vähän myöhemmin muitakin ja kävivät ohjaaman autoja sivuun.

Stau, jos ei joku huomannut...

Perässä vedettiin liikenteenohjausvalokylttiä.
Ruuhka hellitti vasta kun palomiehet olivat menneet käskemään ajamaan rohkeasti ohi palopaikasta ja sitten autot pääsivät paikalle. Oikeastaan niiden olisi pitänyt ajaa liittymästä alas väärään suuntaan niin ne olisi tulleet letkuetäisyydelle. Tai sitten vastaan tulevalla puolella parkkeeranneet vasemmanpuoleiselle kaistalle. Välissä tosin on aika korkea aita ja autoja.

P.S.
Kerran Gärtnerplatzin teatterissa ihmettelin, että mitä ihmeen tarkoitusta varten seinässä on paniikkikello, koska palohälytystä varten on omansa. Onko se tarkoitettu modernien teosten ahdistusta varten?

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen