30.04.2012

Ligetin juhlaa

Sunnuntaina kävin ensimmäistä kertaa Grankullan Uudessa paviljongissa. Tuolla on ilmeisesti huomioitu akustiikkaa, kun on erinäisiä levyjä viritelty kattoon ja seiniin.
Anne Kauppi soitti ylimääräiset (konsertissa kuultua Bachia ja Chopiani) oikean puoleisella Erard-flyygelillä näytteeksi. Sellaisella Chopinkin oli soitellut. Keuhkotautiselle kevyttä kosketusta totteleva malli oli parempi. Tosin tuossa ei sointi kestä tarpeeksi kauan verrattuna Steinways'iiin, joten siksi Kauppikaan ei ole niin ihastunut.
Alun Bachin Englantilainen sarjaan, joka on sävelletty cembalolle se kyllä kävisi. Minä kuuntelen Bachin mielummin muulla kuin flyygelillä.
Olen käynyt k.o. pianistin konserteissa useasti ja levyjäkin on - syystäkin! Nyt uutuutena olivat Ligetin etydit, joita hän on harjoitellut puoli vuotta. Ekana Ligetin kappaleena oli 1950-luvulla sävellytty  Musica Ricercata VII. Kuten kuuluu siinä alussa vasemmalla kädellä on aika yksitoikkoinen toisto.
Sitten oli andantena alkava Etydi nro 2 "vapaat kielet", "fanfaari" nro 4, "sateenkaari" nro 5 ,  Varsovan syksy nro 6 , "taikurin oppila" nro 10, ja "kahden vaiheilla" nro 11.

Loppu oli tuttua Chopinia eli Etydit Op. 10 numerot 1 (ei tainnut olla ihan yhtä vaudikas kuin tuo Askenasyn versio, mutta eipä tuo jaksanut näköjään muista sen perään heti soittaakkaan..), 2, 3, 9, 10 ja 12 eli tuttu vallankumousetydi. Juutupesta löytyy koko settikin.

György Ligeti (1923-2006) esittelyä on Kaupin kotisivulla. Sieltä käy ilmi, että levytystäkin valmistellaan. Joskus saa vielä kuulla vaikka tämän etydin nro 13 - paholaisen portaat. Ylimääräisenä kuultiin uudestaan "Varsovan syksy" etydin, jossa dramatiikkaa piisaa etenkin lopussa. Se liittyy Varsovan kansannousuun v. 1944 saksalaisia miehittäjiä vastaan. Neljännesmiljoona siviiliä sai surmansa siinäkin.

Ligeti on syntynyt nykisen Romanian Siebenbürgenin alueella (*). Hänen vanhemmat olivat unkarilaisia. Juutalaisia kun olivat isä ja veli kuolivat keskitysleirillä, mutta äiti selvisi. Hän itse oli Budapestissä ja joutui 1944 Unkarin armeijaan ja sittemmin neuvostoliittolaisten vangiksi. Opinnot päättyi 1949 ja hän tutki vuoden romanialaista kansanmusiikkia (etnologiaa) ja meni sitten Budapestiin opettamaan. Kommunismi ei sallinut nykytaidetta.
1956 Unkarin kansannousussa hän pakeni Wieniin. 1969-72 hän asui Berliinissä. 1973-1989 hän oli professorina Hampurissa. Kuoli ja haudattiin Wienissä. V. 2000 hän sai Wihurin Sibelius palkinnon.
Kaupin kotisivulla on valikoituja kritiikkejä tätäkin ohjelmistoa koskien.

*) Kerran Mynssenissä kävin Peter Jacobin valokuvanäyttelyssä, jossa oli 50 isoa valokuvaa otsikolla Stillleben nach dem Exodus (hiljaiselo kansanvaelluksen jälkeen). Siellä oli esimerkiksi kuvia ränsistyneistä Wehrkircheistä (puolustustarkoitukseen soveltuviksi rakennetuista kirkoista). Kansainvaellus tapahtui Siebenbürgenien keskuudessa. Se oli saksaa puhuva vähemmistö Romaniassa. Oma kieli oli toki kovin erilaista. Alue on ollut mm. Itävalta-Unkarin alaisuudessa, välillä Osmanian kreivikuntana jne. kunnes 1. maailmansodan jälkeen se tuli osaksi Romaniaa.
1930-luvulla saksalaistaustaisia siebenbürgeniläisiä oli 300'000-500'000. Brandt-Schmidt-Kohl ostivat romaniansaksalaisia Saksaan 1970- ja 1980-luvuilla. Omaisuus joutui jättämään Romaniaan. Hinta riippui koulutustason mukaan ja nousi tietysti vuosien mittaan.:
  • Kategorie A: 1700 DM – normaler Mensch
  • Kategorie B: 5000 DM – gehobener, ausgebildeter Facharbeiter
  • Kategorie C: 10.000 DM – Akademiker
Erityisesti 1990-l. erityisesti Saksaan suuntautuneen muuttoaallon jälkeen saksalaisperäisestä väestöstä on jäljellä laskentatavasta riippuen 5-10% 1930-lukuun verrattuna.
Tuonne on pyörällä melkoinen mäki suoritettavana, kun lähtee Kauniaisten keskustaajamasta, että kannattaa lähteä ajoissa..
Uusia kerrostaloja kirkon vierestä.
Ei niin uusi juna-asema.
Kauniaisten pienessä keskustassa oli marraskuussa lyhtypylväissä kiva mainoskampanja Kauniaisten 2. musiikkipäivien vuoksi. Siitä vaan tunnistamaan.







Tässä tietysti vaihtoehtoina on Segerstam ja Brahms..


Bonuksena värikäs mikäliekoppi:

Kauniaisissa nyt ei ole juuri mitään. Karttaan nähtävyyksiksi on merkitty kirkko ja metodistikirkko.

29.04.2012

Eichstättin Dom

Eichstätt on perikatolinen kaupunkin Pohjois-Baijerissa. Siellä on saksankielisten maiden ainoa katollinen yliopisto. Pyhä Willibald perusti Eichstättin hiippakunnan v. 741. Ruhtinaspiispa hallitsi kaupunkia (908) sekularisaatioon asti (1802).















 Eichstättiin piispa oli ollut opastamassa ja siunaamasta ns. pyhiinvaeltajan oluen valmistusta. Kts. kuva  sivulla.  Panimon sivulla on kuvia, miten pinkkilakkinen ja punaessuinen piispa löy oluthanan tynnyriin ja pitää hartaushetken panimossa. Saksassa juomalla olutta voi tehdä hyvää sillä tuosta oluesta menee 50 c litraa kohti Brasiliaan lähetystyöhön.

Näköjään on joskus myös Altöttingenissä tehty vastaavaa olutta. Kts. kuva.

Saksassahan jo 16-vuotiaat voi ostaa olutta.
Netistäkin sitä saa, kuten tällä luostaripanimon sivulla. Sivulla on pyhiinvaeltajanoluen lisäksi myös sielunhoitaja nimistä olutta mainoslauseella Das Pils für die göttlichen
Momente im Leben.
Sivustolta löytyy myös Wellness-Biere osio. Wellness tarkoittaa siis hyvinvointia ja yleensä se liityy kylpylä- tai kuntosaliosastoon (Wellness-Bereich). Aikamoisia nimiä sielläkin, kuten Anti Aging Bier..

P.S
  • Jos SZ:lla oli palkittujen valokuvien sarjasta yleisöäänestys. Sekalaisia aiheita.
  • Päivän saksan sana: Ohrwurm, joka taitaa sanaan suomesta puuttua? "Jäädä soimaan päähän". BR Klassikilta tulee asiasta ohjelmakin.
  • Sunnuntaina taitaa mennä 30 rikki Saksassa. Mynssenissä rikottiin ajankohdan lämpöennätys. hs.fi:kin kirjoitti asiasta. Prahassa oli viileämpää, mutta silti "Huhtikuun 28. päivä oli Prahassa kuumin peräti 212 vuoteen, kun lämpötila nousi 27,7 asteeseen."

28.04.2012

Arbeitista

 Imatran kuparikaupungintalo. Kun seinälaatat uusittiin kiilteli ne kuin kahvipaketin sisäpuoli. Pihalla jonkun taitelijan luomus yhtä värikkäänä kuin talo itsessään.
Metallin (Ovako) lisäksi Imatraan tietysti liittyy paperi (Tuura-enso) ja sitä kautta puu.
 Imatran kulttuurikeskus/kirjasto näyttää Tapiolan vastaavalta.

USAlainen kansallisen terveyden instituutti on tehdyn tutkimusryhmän yhteistyön parantamiseksi kenttäoppaan. Mikä tekee siitä tutkimukseen orientoituneen? Ryhmän jäseneltä kysytään Am I willing to share data and credit with team members

Collins & Hansen sai yhdeksässä vuodessa aikaiseksi kirjan Great by Choise.  Zeit teki arvostelun.
Zeit kirjoitti taannoin jutun "Salon uusi toivo". Salolla on vuodessa verotulot tippuneet 60 miljoonasta 17:sta. Jutun sanoma, on että nyt opetellaan selviämään ilman Nokiaa.
  • »das Paket« annahm, ein Abfindungsangebot ihres Arbeitgebers.
  • »Da gab es die wildesten Ideen, in die leichtsinnig investiert wurde. Gleichzeitig hatten wir immer weniger Verantwortung für immer kleinteiligere Bereiche. Das hat die Kreativität zerstört«
  • Die Bedeutung von sisu bewegt sich irgendwo zwischen Kraft, Beharrlichkeit  und Kampfgeist – besonders in scheinbar aussichtslosen Situationen.
  • Ich habe erst im Nachhinein verstanden, dass es eine ständige Suche im Leerlauf war, eine Suche nach falscher Selbstbestätigung.
Eipä tarvinnut jutun kommenteissa ekaa pidemmälle lukea, kun Bochumin tehtaan sulkeminen tuli esille.

Akavan kalvoshoun (2011) tilastot kertoivat:
"Akavalaisten keskimääräinen viikkotyöaika kokoaikatyötä tekevillä oli 40,6 tuntia päätyössään. Yli 48 tunnin venyvää työviikkoa teki joka kymmenes, johtajista ja ylimmistä virkamiehistä joka viides."
Kalvon 31 työssäjaksamisen toivelistan kärjessä on
" Varmuus työpaikan säilymisestä, kiireen vähentäminen, johtamis- ja esimiestyön parantaminen, ryöympäristön parantaminen ja joustavammat työajat ".
 SZ neuvoo: Stellen Erwachsene fest, dass der Beruf ihnen keinen Spaß macht, sollten sie versuchen, sich beruflich zu verändern.
Rahalla saa kenties sitoutettua, mutta tuottavuuden ja motivaation lisäämiseen joku palkankorotus tuskin paljoa vaikuttaa.

TTL:n innostus-kampanjaan liittyvän jutun (TTT 2/2012) tavoitteiden selkeys, työn kehittävyys, keskinäinen luottamus ja ystävällinen työkulttuuri ovat voimavaroja. Palautteen antaminen ja oikeudenmukaisuus organisaatiossa koettiin puutteelliseksi.

Jos erimielisyyksiä syntyy, ne on syytä käsitellä suoraan ja rohkeasti. Sähköpostin voi ymmärtää väärin ja ainakin konfliktien selvittelyssä kasvokkain tai puhelimella puhuminen on paras tapa.
Eri projektien henkilöresursseista pitää olla yhteinen käsitys ja  miettiä, miten tarpeellinen yhteistyö, tehtävien riippuvuussuhteet ja työkuorma saadaan hoidettua. Tarpeen tullen pitää sanoa ei uusille hommille. On tärkeää saada asioita päätettyä eikä vaan aloitettua.
Kokoukset ja muu kommunikointi kuten sähköposti lisäävät keskeytysten määrää eikä työhön ole helppo keskittyä. Ns. multitasking on luo liiallisessa mitassa tehottomuutta.

MIT OCW spämmää välillä uusilla kursseilla. Viimeisimmässä mailissa mainostettiin entrepreuneurship kurssikokonaisuutta. Ihan mukavasti siellä on eri kursseja. Tarjonta vaihtelee kurssikohtaisesti. Joissain kursseissa voi olla runko ja kirjallisuusluetteloa, joissain kevyt tiivistelmä joistain luennoista ja ääripäässä on videoidut luennot.

P.S Tänä viikonloppuna, huhtikuun viimeisenä, on Mynssenissä 26..28 astetta päivisin. Kts. BR:n juttu.

27.04.2012

FCB

Hs.fi:stä huomasin, että FC Bayerni on menossa potkupallon Mestarien liigan finaaliin [varmistui myöhemmin]. Baijerilaisia faneja oli paikalla Epsansjassa (BR:n video).
Rangaistuslaukauskisassa oli työperäisiä maahanmuuttajia Alaban, Gomez, ja Robben, mutta myös Philipp Lahm, joka on jopa mynssenissä syntynyt. SZ:n juttu.  Se pelataan Mynssenissä, mutta ei se mitään sillä olen turvallisen kaukana sieltä.


2010 Milano ja Baijeri pelasivat loppuottelussa. Vaikka ottelu oli Madridissa oli Mynssein keskustassa lauantaina aika tunnelmallisen meluisaa ja U-Bahnissa ahdasta (erhebliche Störung für mich). 70'000 fania matkasivat areenalle katsomaan ottelua videotauluista (2 kpl 100 neliön skreeniä). Kaksi viikkoa sitten ilmasliput tilaisuuteen oli mennyt kahdessa tunnissa loppuun.
Silloin FCB meni häviämään 0:2 Welt.de:n kuvia / tarina pelistä.



Karstadtin urheilupuoti Karlsplatzilla (Karlstor on tuon portin nimi).

Ausrüstungiä MM-kisoihin. Kuvassa Italian trikoo, mutta olutkori (olennainen osa tietysti) on saksalaista Paulanderia.

Nestekaasugrillailua Isarin varrella ennen peliä.

Nahkashortseille soveltuvat FCB punaiset pitkät sukat eikä pitkän kaverin roikkuvat valkoiset.
FC Bayernin pelaajat ilmestyvät Oktoberfestien aikaan lehdistölle nahkahousuissa myös. 2010 tosin taisi jäädä väliin kun peli ei oikein sujunut. Bundesliigan taisivat voittaa:
Marienplatzilla. Uusi raatihuone ja Frauenkirche.


 Erikoisempi fan-klubi.
Stadionin hehkuu paikallisjoukkueiden väreissä (vaihtuu): punainen, valkoinen ja sininen.

Tietysti kaikki mahdolliset baarit ja Biergartenit koittavat järjestää lähetyksen ja mainostavat sitä ulkopuolella etukäteen.
FCB:n menestys tuottaa aina Baijerin panimoille ja ravintoloille miljoonatulot tänä vuonna. Oluttahan voi juoda iloon ja suruun.

  Taustalla Alte Peterin torni, johon pääsee pientä pääsymaksua vastaan.

26.04.2012

Korppeja

 Kiasmassa on  sarjakuva ja musiikki teemana. Sarjakuva ei ole mitään sanomalehdistä tuttua vaan enemmän "taiteellista". Tuli mieleen uusimman Kaltion kuvitus.
Paljon nuoria kotimaisia taiteilijoita esillä ja ehkä siksi tarjonta ei nyt ole kovin huippua. Sarjakuvapuolen näyttävimmän installaation oli tehnyt 1969 syntynyt Tukiainen. Iso pinkki teos on nähtävillä taiteilijan kotisivulla. Toinen ammattimaiselta näyttävä juttu oli pitkä seinäpiirros, joka on Kiasman näyttelysivulla kuva 5/6 (osa). Kun katselee taiteilija kotisivuja  niin kuvat ovat melko surrealistia.
 Kiasma on keskiviikkona ja torstaina auki klo 20.30 asti, joten ehdin työmatkalla Helsingissä käydä siellä kokouksen jälkeen.


 Musiikkitalo on lähellä. Kiasma-lehden pääkirjoitus vähän vihjaili, että sillä asialla olisi tekemistä musiikkiteeman kanssa.
 Ylin kerros oli yhden teoksen käytössä.
 Aikamoinen installaatio olikin. Kevyesti hämärässä isossa tilassa  kulahtaneellä pöydällä oli valaistu grammareita tuttu kaiutintorvi (kts. kuva näyttelyn sivulta), josta nainen puhui englanniksi kahjoa unikertomustaan, joka muistutti kuin jotain ufokaappaustarinaa. Välillä sitten oli musiikkia, kuten laulua, nais- tai venäläinen mieskuoro tai torvisoittokunnta tai säkkipillin volinaa. Joskus menee juna tai kävelijä oli. Tuleepa vielä myrskykin. Silloin tällöin lentää korppeja ylitse (teoksen teema). Keskellä huonetta on klappituoleja, joista osassa on myös kaiuttimia, jotka muuten ympäröi tuoleja. Muutamia on katossa, mutta useimman maantasalla. Olihan se kieltämättä taiteellisesti ja teknisestikin ihan vaikuttava. Tuskin ihan äkkiä tulee taas joutuneeksi sadan kaiuttimen ympäröimäksi.
Ovilla varoitetaan kovasta äänestä erit. lapsia-ajatellen ja kuulosuojaimiakin on riippumassa - kenties museovahdeille, joita jostain syystä oli läsnä. 

Ilman tätä teosta näyttely olisi jäänyt aika vaisuksi. ARS11:sta ei tosin varmaan kannata verrata.  Siitä puheen ollen Kiasman ystävät olivat tehneet hyvän ostoksen sillä ne olivat ostaneet valokuvan Permanent error sarjasta. Kuvassa on Accran (Ghana) slummien kaatopaikalla elektroniikka- yms. jätettä polttavia miehiä, jotka myyvät nuotion rippeistä löytyvät metallit. Kuvaputkimonitorien kotelot ovat monen köyhän hökkelien jakkaroina. Teoskokonaisuudessa oli valokuvien lisäksi videoita, joissa taustalla pyöri video, mutta kuvaan oli jähmetetty yksi liikkumaton henkilö (valokuva).
Niistä kuvista on nähty yhteys Raatajat rahanalaiset teokseen, kun keppikädessä kurjan näköisesti puetut seisovat savuavan työmaan keskellä. Kts. kuvia ja myös täältä (siellä näkyy lehmiä ja lerppujakin, joista yhdessä luki Lotus 1-2-3). Mietin, mistä kuvat ovat tuttuja niin Syddeutschellahan oli vast'ikään juttu, Mynssenissä julkaistun kirjan johdosta otsikolla "Unser Müll in Afrika".


Kannattaahan tuota laitostakin tukea. Ainakin parempaa sisältöä kuin wappujulkaisu Julkussa, jolla  tuin niin ikään kympillä humanistija.
 Muuten musiikkipuolella oli paljon video-installatioita. Siellä oli enenmän tai vähemmän hysteerisiä faneja, musiikkiakin. Olennaista oli kuitenkin näyttää, miten vaikka hevifanit näyttää ts. miten musiikki vaikuttaa ulkonäköön ja käyttäytymiseen. Kts. ABBA-fanien kuva näyttelyn kotisivulta sekä kuvat 5/9 ja 9/9 sivun galleriasta.

LP-levykansia oletin löytäväni. Siinä oli sentään ideaakin mukana, eli kansia oli manipuloitu toisilla kuvilla, jotka esim. tekee niistä pilkkaa. Kts. kuva 7/9 em. linkin galleriasta.
Soundin lukijaäänestyksessä valittiin tämä levynkansi parhaimmaksi.



P.S Jos Dalista tekee tanssiteoksen ei se voi olla kuin kröhöm.. surrealistinen. ZDF:n kulttuuritoimitus näyttää.Videosta oppi, että Dali oli käynyt Hollywoodissa ja tehnyt itse Disneyn kanssa Destino animaation.