25.11.2012

St Paulilla



St. Paul on Westminsterin katedraalin ohella kuuluisin kirkko Lontoossa. Kummassakaan ei saa kuvata sisällä.  Kumpaankin on yli kymmenen punnan sisäänpääsymaksu (15-20 eur) (minulla oli London Pass). St Paulissa oli älypuhelinpohjainen opastuslaite eli sieltä selostuksen ohella näki kuvia ja mm. videota Dianan ja Charlesin häistä.
Youtubessa on mm. kuningatar äidin 100-v. bileiden kuorolaulantaa  tai kuningattaren vallassaolon kulta tai timanttivuosipäivästä: God Save the Queen  (Jumala suojahas Wikipedian sivulta käy ilmi, että sitä laulua on sensuroitu alkuperäisestä mm. kapinallisten skottien murskaamisesta) .

Kirkolla sanotaan olevan 1400-vuotinen historia sillä erään olettamuksen mukana samaisella paikalle olisi v. 604 ollut jo jonkinlainen kirkko. Seuraava rakennettiin 882 ja tuhoutui tulipalossa v. 962. ja 1082 ja 1136 tulipalossa tuhoutui osa. 1666 oli ns. suuri Lontoon tulipalo, joka lähti Farryneryn leipomosta.  Seuraava versio valmistui 32 vuoden kuluttua ja sitä laajennettiin 1700-luvulla.

289 portaan päässä pääsee kupolisin sisäpuoliselle tasanteelle kurkistamaan alas ympyrän muotoiselle kivimosaikkilattialle. Siitä vielä jonkun matkaa pääsee terassille, josta oli eilisessä kirjoituksessa sumuisia kuvia. Kupoli on luokkaa 110 m korkea. Ylimmälle tasanteelle on 528 porrasta.

 Kryptassa on yli 200 hautaa. Churchill, amiraali Nelson, Wellingtonin herttua, kuvanveistäjä Henry Moore ja monet muut ovat päätyneet tuonne.

Tiedemiehistä kuuluisin on Sir Alexander Fleming, joka pilasi bakteerikasvustonsa v. 1928, mutta onneksi tajusi vahingon olevan mielenkiintoinen.  Penisiliinin valmistusta ei saatu massatuotantoon vasta kun Britannia ja USA tarvitsivat sitä lääkkeeksi 2. maailmansotaan 1945. Oxfordin tutkijat Chain, Foley ja Heathley olivat tärkeitä. Nobel-palkinto tuli vuonna 1945.

Monelle lääketieteen tuntijalle on myös Sir James Wellcome tuttu. Amerikassa syntynyt mies teollisti apteekkarialaa ja keräsi mukavan omaisuuden Englannissa.
Sen säätiö on lahjoittanut 1936 lähtien jollain tavalla laskien 13,6 Mrd puntaa. Esimerkiksi säätiön Sanger instatituutti tekee geenisekvensointia ja tutkimusta.  Instituutti saa 68 miljoonaa puntaa vuodessa.
 Lääketieteen rahoituksessa se tulee Gatesin säätiön jälkeen ja yleisessä sarjassa väliin kiilaa vielä hollantilainen säätiö (INGKA), jonka on perustanut Ingvar Kamprad. Sen hyväntekeväisyydestä en osaa sanoa mitään.







St. Paulin lähellä on Pelastusarmeijan päämaja. Siitä näki jo heti ulkoa, ettei kyseessä ole mikä tahansa tusinatalo. Sisällä on kohtuuhintainen kahvila-ruokala. Kyltissä luki, että opened by her HRH The Princess Royal on 9 November 2004. Talo on saanut The new city achitecture awardin seuraavana vuonna.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen