05.11.2012

Otello

Yllä oleva talo on vastapäätä  kuuluisaa Wigmore Hallia Lontoossa. Siellä esiintyi The Academy of Ancient Music. Ohjelmassa oli lounasmusiikkia Telemanilta, Biberiltä, Scheinilta ja olipa englantilaistakin Thomas Simpson, joka näisät oli minulle tuntemattomin.
Aam on tuottanut videoita Youtubeen. Itsenäisenä ammattilaisorkesterina niiden pitää hankkia rahoitusta ja ovat hyvin hoitaneet markkinointia. Ennen konserttia oli ystäväyhdistykselle tarkoitettu tilaisuus illan konsertista.

Salissa on 545 paikka. Edeltävä rakennus avattiin 1901. Bechsteinin pianotehdas kun oli saksalainen niin se takavarikoitiin 1. maailmansodan aikana. Wigmore Hall avattiin 1917.

BBC 3:lta tulee lounaskonsertteja viikottain. Sitähän voi kuunnella Internetistä suorana.
BBC 3:n viikon ooppera on kuunneltavissa viikon ajan. Tällä hetkellä Julius Ceasar.

Näin Otellon livenä Mynssenissä 2009 ja nyt kävin elokuvateatterissa katsomassa Metropolitanin version. Finnkinolla pätki ääni pahasti, mutta onneksi tomerat tädit menivät valittamaan ja asia saatiin korjattua anteeksipyyntöjen kera.
METin Juontajan mukaan katsojia paikan päällä oli noin 4000 ja ympäri maailmaan 250'000.


Kyproksen mauripäällikköä Otelloa esitti Johan Botha, sen kaunista nuorehkoa vaimoa Reneé Fleming (Desdemona), parratonta nuorta kapteenia esittävää Michael Fabiano (Cassio) ja vanhahkoa Jagoa Falk Struckmann. Kts. MET:in videoklippi. Huipputähtien kokonaisesitys on myös Youtubessa.

Oopperaa kehutaan Verdin parhaimmaksi ja vaikeimmaksi.  Oopperan käsikirja pistää vielä paremmaksi ja sanoo sen olevan suurin italialainen traaginen ooppera. Rakkautta, vihaa ja mustasukkaisuutta täynnä.

Oopperassa ei ole juurikaan tunnettuja hittiaarioita. Shakespearen näytelmän ensi-ilta oli 1604 ja Verdin oopperan 1887. Se oli toiseksi viimeinen ennen Falstaffia. Libretto on Arrigo Boiton tehtaasta. Aika ja paikka on 1500-l. Kyproksen rannikko.

Alkusoittoa ei ole vaan touhu käynnistyy ukkosmyrsky metakalla ja kuorokohtauksella, jossa odotellaan Othellon sodasta paluuta. Venetsian sotilaat juhlivat ottomaanien laivaston torjuntavoittoa. Sen esultaten huutamisessa tenori saa näyttää taitojaan. Placido Domingo on kaiketi viime vuosikymmenien referenssilaulaja Othellon roolissa.

Otello on iso lihava upseeri (venetsian mauri). Oopperan pahis on vänrikki Iago (tai ehkä Jago olisi parempi), joka on katkera Cassiolle, joka oli ylentynyt hänen ohitseen. Ekassa näytöksessä se apurinsa kanssa huijaa juhlinnassa Cassion juomaan itsensä känniin eikä siitä ole vartiovuoroon. Jago aiheuttaa tahallaan miekkailuottelun. Cassio haavoittaa Montanoa. Oopperan väliajalla haastateltiin henkilöä, joka on ohjannut taistelun. Kohtauksen miekkailijat muutamaa solistia lukuunottajia ovat vanhoja konkareita. Otello tulee keskeyttämään nahinan ja alentaa Cassion pois kapteenin asemasta vaikka ovatkin olleet muuten hyvissä välein. Jago osaa manipuoloida Otelloa joka näytöksessä ensin vihjailemalla ja tekeytymällä pahoittelevaksi.

Näytöksen lopussa ollaan ihan toisissa tunnelmoissa kuin Otello ja sen nuori vaimo Desdemona muistetelavat rakastumistaan.

Jago yllyttää Cassion puhumaan Desdemonalle, jotta se voisi puhua Cassion puolesta Othellolle.

Jago itse puolestaan laulaa uskovansa pahaan Jumalaan ja että hän on sen kuva maanpäällä.

Jago kertoo Otellolle Otellon vaimonsa pettavän sitä ja Otello haluaa todistaa sen.
Otello valittaa päänsärkyä eikä viitsi kuunnella Desdemonan pyyntöä Cassiosta ja viskaa maahan Desmonan tarjoaman (Otellon lahjoittaman) nenäliinan. Jago ottaa sen itselleen palvelijalta.

Jago saa syötettyä Otellolle mustasukkaisuuttaa herättäviä seikkoja mm. että Cassio on pitänyt hallussaan nenäliinaa jokunen päivä sitten ja unissaankin haaveillut Desdemonasta.

Nyt kun Desdemona uudestaan tulee pyytämään Cassiolle armahdusta. Otello penää nenäliinaa otsalleen ja tuohtuu kovin, ettei vaimolta löydy hänen antamansa kukkanenäliina. Desdemona joutuu ahdistetuksi maantasalla saakka. 

Desdemonan mentyä, Otello menee piiloon, kuten Jago on neuvonut ja paikalle saapuu Jagon kutsuma Cassio. Jago kehoittaa kertomaan naisihastuksestaan tavalla, jonka Othello ymmärtää koskevan Desdemonaa vaikka Cassio viserteleekin toisesta. Kun Cassio näyttää joltain toiselta naiselta saamaa nenäliinä heiluttelee Jago Otellon nähden toista nenäliinaa.

Vihaa vaan lisää, että Venetsiän ylimykset (Dogen johdolla) päättävät sotasankari Cassiosta tehdä Kyproksen herttuan ja vetää Otellon Venetsiaan. Vihoissaan jo viskaa vaimonsakin lattialle ja ihmiset saavat todistaa aikamoista avioriitaa. Muiden paitsi Jagon poistuttua Otello jo romahtaa tiedottomana maahan. Jagolla siintää jo ylennys mielessä kun sekä Jago että Cassini ovat kuolemaa lähellä.

Ylimys nimeltä Roderigo on ihastunut Desdemonaan. Iago kehoittaa häntä tappamaan Cassion taikka muuten Desdemona katoaa Venetsiaan.

Jagon vaimo Emilia on Desdemonan hovipalvelija. Desdemona haluaa hääasun sänkyynsä. Ennen levolle laskeutumistaan Desdemona laulaa Ave Maria iltarukoukseksi.

Otello herätää vaimonsa suuteluun ja tiedustelee, että onko rukoillut jo, ettei tapa sieluakin. Vaimon järkipuheet eivät auta vaan Otello ottaa ja kuristaa (erdrosseln saksaksi, jos joku lukee Loriot'n oopperaopasta) vaimonsa. Tosin kuristettu Desdemona virkooa vielä laulamaan hieman palvelijattaren saavuttua paikalle ennen kuin taas kuolee.

Palvelijatar selittää tapon jälkeen väärinkäsityksen nenäliina-asiassa. Palvelijan huudot kuulleet Jago, Cassini ja muutamat muut saapuva paikalle. Jagon juoni mm. nenäliinasta paljastuu palvelijattaren kertomana. Murhayrityksessä kätensä haavoittanut Cassiokin on paikalla. Otello tökkää itseään mahaan ja toki ehtii laulaa vielä hieman ennnen kuin kuolee vaimonsa viereen.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen