10.11.2012

Martinstag

Martini Baijerissa ei tarkoita puukkoa vaan pyhän Martin von Toursin (316/317-397) päivää (Martinstag), joka on 11.11. Se on katollisten tärkeimpiä pyhimyksiä. Lapset tekevät lyhtykulkueen (Laterne Zug , Sankt-Martins-Umzug) sen muistoksi, miten sen ruumis tuotiin lyhtykulkueessa. Kts. BR:n uutinen kuvien kera. Tosin jossain kulkueissa itse Martin voi olla ratsastamassa.
Martin tuli kuuluisaksi halkaisemalla miekallaan sotilasmanttelinsa kahtia ja antaneensa puolikkaan alastomalla köyhälle. Sen jälkeen Jeesus oli ilmestynyt hänelle puolikaspalttoo päällään. Eräässä legendassa se liitetään kuolleista herättämiseen ja sitten raukka joutui loppuaikoina ottamaan piispantehtävän vastaan vaikka yritti piiloutua hanhien pitopaikkaan, mutta linnut paljastivat sen. Sen takia Martinpäivänä syödään hanhipaistia.
Evankelisella puolella jossasin päin maata muistetaan päivä Martti Lutherin (s. 10.11.1483 Eislebenissä) kastepäivänä.

Saksalaisista sanomalehdistä ei näkynyt merkkiäkään Niinistön Saksan vierailusta. Noh, eipä Gauckista muutenkaan kirjoitella kun siellä presidentillä ei ole myöskään juurikaan valtaa. Nyt se tosin pääsi lehteen, kun oli pitänyt Kreikkaa käsittelevän puheen. Se aihe kun kiinnostaa. Tässä Niinistön puhe.
Ylen uutisissa oli perjantaina juttu, kun Matti A. vakuutteli Bayerischer Hofin (5 tähteen hotelli Mynssenissä, jossa sviittien hinnat vaihtelee 1800-3600 eur/yö) edessä, miten kannattava retki on. Kuvassa näkyy kreivi Maximillian von Monteglas, jonka mukaan sen seläntakana on nimetty sviittikin.
Presidentti ajoi itse sähköbemaria BMW Weltin sisäradalla. Oli tavannut myös Horst S:n.



Ministeri Maximilian Carl Joseph Franz de Paula Hieronymus Graf von Montgelas (1759-1838). Silloin oli mm. Napoleonin kanssa touhuttava. Teksteistä käy ilmi, että häntä on kiittämien Baijerin silloinsen valtion kehityksestä. Patsaan on tehnyt Berliiniläinen naistaiteilija v. 2005 alumiinimöhkäleestä. 6 metriä korkealla patsaalla on painoa 9,5 tonnia eikä sillä ole erityistä jalustaa. Se on kyllä varsin erikoinen ja erityisesti viivoitettuna se jotenkin käy silmiin.



Viereinen patsas on jostain syystä herra Jacksonin fanien suosiossa ollut.

 Sanomatalo. Kiasman vieressä on skeittirata ja siiderinnauttimisnurmikoita.

 Koneen hisseja tietysti.

 Sisäpihalla saattaa hyvässä lykyssä olla taidenäyttely.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen