04.11.2012

Freisingin Dom

Freisingin Mariendomista tuli paikallisena Allerheiligenina ARD:ltä lähetys. Eka kirkko on noilla sijoilla ollut jo v. 715. Kirkon sisustaa on muutettu romaanisesta, joka rakennettiin palon jälkeen v. 1159, goottilaisen, barokin kautta ja nykyiseen rokokoohon (1724). Ennen vuotta 1812 tuo toimi arkkipiispan (Erzbischof) kirkkona ja sen jälkeen sitä virkaa on toimittanut Mynssenin keskustan Frauenkirche.

Kirkko on sekä pyhän Marian että Korbinianin kirkko, mutta lyhyemmin sanottuna Mariendom. Piispa Korbian on juuri sen, jonka hepan karhu söi ja sai siitä hyvästä alkaa kantamaan piispan pakettia. Sen luut ovat kryptassa sijaitsevassa arkussa, jonka edessä on tietysti palamassa kynttilöitä. 
 xxx





Taidetta sisäpihalla.






Sivukappeli.


Jos kirkon eteinen näyttää yllä olevan kuvan kaltaiselta, niin sisukselta voi odottaa jo jotain. Urkujen yläpuolella löytyi jälleen kirkosta kello.



Kirkossa oli v. 1923 asti Rubensin maalaama alttaritaulu, mutta nyt se on Mynssenin Alte Pinakothekissa. Nykyinen on kai sen kopio. Tässä kirkossa kuitenkin olennaisinta taidetta ovat sen kattofreskot (kts. wikipedian zoomaus yhteen niistä).

Alakerran hämärässä kryptassa on yllä mainitun arkun lisäksi pylväitä, joista osassa on kuvassa näkyvän kaltaisia 1100-l. veistettyjä juttuja, jollaisia ei muualta Saksasta löydy. Näissä romaanisen rakennustaiteen Bestiensäuleissä ihmiset kamppailevat eläinten kanssa.
Stammherzogtumeja (kantaherttuakuntia?) oli Freisingissa 555-788 ennen Kaarle Suuren voittoa. Sitten tuli vähän toisenlaiset herttua. 900-l. alussa tapeltiin unkarilaisia vastaan ja myöhemmin muuallakin. 1180
Saksan kuningas ja v. 1155 Rooman keisarinakin toiminut Fredrik I Barbarossa kuoli ristiretkellä.
1180-1918 Baijeri oli Wittelsbachin suvun hallinnassa. 1300-l. puolivälissä tapahtui paljon aluemuutoksia ja samoin 1400-l. 1506 tuli laki, jossa herttuoiden aluekiistat saatiin lopetettua. 1600-l. tuli 30-v. sota protestantteja vastaan taisteltiin Prahassa.

Freisingin St. Georgen sijaitsee aivan keskuspaikalla Marienplatzilla. Kirkon torni on 1689 vuodelta. Uusgoottilainen sisustus kirkkoon tuli 1800-l puolivälissä, mutta 1950-60-l kirkko muutettiin alkuperäiseen 1497 asuun. Varsin pelkistetty katolliseksi kirkoksi.


Bonuksena eiliseen liittyen vielä lumisia hautoja Mynssenistä niin ikään. Hesarin viisaat olivat laajasti sitä mieltä, että kristilliset juhlapyhät ovat hyvä juttu.  Saksassa on jo kokeiluja  ainakin Hampurissa (kts. FAZ), että raksittamalla, mihin uskontokuntaan kuuluu voi myös pitää vapaapäiviä sen mukaan.










Saksalaisen srk:n tiedostuslehdestä käy ilmi mm. urkukonsertti 9.11., 24.11. Bach-pitoinen konsertti ja aito saksalainen puhallinenkvintetti 30.11.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen