30.11.2012

Veistoksia

Erzgebirgellä tuli torstaina myös lunta ja Tsekin rajalla oli liikenne pysähdyksissä. Kannattaa katsoa Reutersin video, jossa kuulee paikallista murretta. Ein starker Schneefall überrascht die Autofahrer.

Itse asiassa myös osassa Frankenia (Pohjois-Baijeri) satoi lunta, että voi sanoa Wintereinbruchin tapahtuneen eikä Blechschadeneilta vältytty eli suomeksi sanottuna pelti kolisi. DB:lläkin oli vaikeaa: In Mittelfranken kam es im Bahnverkehr zu Behinderungen. Siellä oli siis hyvin samankaltainen meininki, mitä etelärrannikolle on perjantaiksi luvattu: In höheren Lagen des Frankenwaldes und Fichtelgebirge meldete der Deutsche Wetterdienst Sturmböen und bis zu 40 Zentimeter Neuschnee.

Kesäisiä tunnelmia patsaskatselmuksessa, joka alkaa  Lönnrotinkadulta. Wikipedian mukaan kadun nimi aikaisemmin oli ollut St. Andre gatan (1820), Andreagatan (1836), Andreankatu (1880) ja epävirallinen suomenkielinen nimi Antinkatu ( 1908-1928).

Emil Wikströmin patsas on vuodelta 1897. Emilin rintakuvaveistos on Turun taidemuseossakin kunniapaikalla. Tässä sivulla on ulkoveistoksia. Tietysti päärautatieaseman lyhdynkantajat on olennainen.
Myös Kansallismuseon karhu on Wikströmin tekemä.
Samoin Snellmannin patsat Suomen pankin edessä.Valitan huonoa kuvaa.
Myös Säätytalon päätykoristeet ovat Wikströmin käsialaa.



Kampin Gekko (2005) vei 275 neliötä keramiikkaa. Nykyisin sitä ei eristetä istuskelijoilta, kun ihmiset ei kiipeile sen päällä.


Sturmmöwen tasapainoilua Espalla. Viktor Janssonin Aallottarien päällä. Taiteilijan vaimo on setelistä ja postimerkeistä ym. grafiikasta kuuluisa Signe Hammarsten-Jansson. Yhden lapsen nimi on Tove.
Kampisssa ulkosalla on tällainen setä. Hyvin pukeutunut noin roskalaatikosta nousseeksi.

 Emman pihalla on vähän vastaavanlainen, mutta paljon pienempi Raimo Utriaisen teos.

Betoniraudoittajilta jäänyt jotain kesken?
Nämä loput ovat Porvoossa.

P.S Kannattaa muistaa sanoa Gesundheit aivastaneelle saksalaiselle. Muutama sana virkistykseksi:

  • groggy = kts. dict.cc:n käännökset: humaltunut, heikko jaloistaan. Tuo sana on selvästi englantia, ja se on saksassa puhekieltä. Suomeksi siis unen pöpperössä, unelias, huojuva, hutera, heikkovointinen ja pökerryksissä oleva.
  • Merkel geht aufs Ganze = oli kerran SZ:n otsikko. Sanonta olisi englanniksi "to go all out", "to go to the full monty" tai "to go to the whole hog". Suomeksi siis "pistää kaiken peliin" (ei siis ole pakko heittää vaatteita pois esittäessään lainapäätöstä Bundestagissa)
  • politische Verzicht = poliittisia myönnytyksiä
  • Kehrtwende = kuperkeikka, U-käännös
  • ablegen = pistää sivuun/syrjään, heittää pois, tallettaa, kortistoida, ottaa (vaatteita) pois
  • ausgeschieden = eläkkeelle jäänyt, eliminoitu, erotettu, pudonnut
  • die Kladde = muistivihko
  • das Faible = heikko kohta, heikkous
  • umständlich = epämiellyttävä, työläs
  • das Einvernehmen = sopimus, yhteisymmärrys
  • Schweinehund = paskiainen, haisunäätä

29.11.2012

Plensa


 Baijerin vapaavaltio ja liittovaltio on nyt saanut päätöksen aikaa aloittaa toisen Mynssenin S-Bahn tunnelin rakentamisen 2014. Rakentaminen kestää 6 vuotta ja maksaa 2 Mrd.  Saa nähdä, miten käy. Kaikille on hyvin muistissa Berliinin uuden lentoaseman kohtalo. Sen avajaiset siirtyi 3.6.2012 päivään 27.10.2013. Sen rakentaminen maksoi 4,2 Mrd eur, 1,7 Mrd yli alkuperäisen suunnitelman. Viivästys maksaa huimia summia.


Jaume Plensalla on tällä hetkellä Emmassa näyttely. Tämä 1955 Barcelonassa syntynyt taitelija on kuuluisa ja reissaa kovasti näyttelyidensä perässä. Nytkin se oli avajaisissa paikalla. Emman teokset ovat valmistuneet 2004-2012, joten modernista taiteesta on siinä mielellä kyse.

Videotilassa pyörii henkilödokumentti, jossa esitellaan ateljeeta, näyttelyn rakentamista New Yorkissa, Chigagon Millenium Parkin Crown Fountain, josta on paras katsoa video. Siinä on siis kaksi 15 metristä tornia, joissa on näytöt heijastamaan tuhannen chigagolaisen naamoja. Välillä suusta suihkuaa vettä.Tässä TED-luennossa hän kertoo siitä.

Videossa on myös mukana Liverpoolin suljetun kaivoksen muistoksi Dream patsas. Linkin webbi-sivut on esimerkki, miten isosta taidemonumentista halutaan saada matkailukohde ja sitä kautta rahaa.

Samankaltainen pienempi pää on New Yorkissa puistossa.

Spiegelin kuvakavalkadissa oli Plensan huimat teräsverkkohahmot ja kaksi Plensan tyyliin istuvaa hahmoa Yorkshiren veistospuistossa. Kuten näkyy, hahkoja on koottu erinäisistä kirjaimistoista (latinalaiset, arabialaiset, kyrilliset aakkoset, japani, kiina..). Se korostaa ihmisten yhteisöllisyyttä. Siellä on 200 hehtaarin alalla 60 veistosta. Spiegel ei vaivautunut nimeämään taiteilijaa ollenkaan. Siellä on myös Plensalta nämä puunhalaajat eli ihminen ja luonto ovat lähellä.. Edellisessä linkissä on myös muita töitä. Tuollaisia tytön kasvoja näkee Emmassakin. Kaksi alabasterista tehtyä venytettyä kasvoa ovat kasvokkain. Kaikilla on silmät kiinni, mutta silti sijoittelusta johtuen voi aistia jonkinlaista telepaattista yhteyttä päiden välille.
Tuossa sivulla käy ilmi, miten monissa ihmisissä on sanoja, jotka ovat suuremmalta osaksi ikäviä ja viittaavat mm. mielenterveyden häiriöihin. Emmassa olevassa pääteoksessa  sanat ovat Oscal Wilden vankilasta lähettämästä kirjeesta.

Sivullä näkyy metallilankoihin ripustettu kirjaimia, että sanat tulevat pystysuoraan ylhäältä alas. Teksti on YK:n 30 artiklaa perusoikeusjulistuksessa. Teoksen nimi on Glückauf?  Saksaksi Glücl auf! on onnea matkaan. Ehkä tuossa on viestinä, etteivät ihmisoikeudet ole täysin toteutuneet.
 Emmassa kirjaimia saa heiluttaa ja yhteentörmäyksessä tulee ääniä. Innoittajana oli lapsuuden muistot kauppojen oviaukkojen kärpäsverhoista.

Dubaissa oleva tilataideteos vilahti Mission Impossiblessakin, joten ainakin Samuli on sen nähnyt. Siinä on 196 kullattua symbaalia, yksi kutakin kansallisuutta kohti, ja katosta tippuu vesipisaroita, jolloin syntyy äänimaisema. Vesi on kuivassa ympäristössä osuva valinta. 

Vaatimattomampi rakennelma on tämä Ogijima's soul.

Tämä Istanbulissa oleva teos on nimensä ja koostumuksensa (nuotteja) mukaan musiikin innoittama.
Plensalla on Barcelonassa suuret hallit, joissa sen assistentit työteketelee esim. hitsaamalla ja leikkelemässä kirjasin merkkejä. Tietokoneen 3D-malleja käytetään suunnittelussa. Materiaalivalinta on usein terästä, lasikuitua, polyesterihatsia, marmoria (tai marmoripölyä). Plensa ainakin osallistuu viimeistelyyn ja näyttelyiden tarkistamiseen. Hän kävi etukäteen Emmassa katsomassa tilat, että tietää, mitä sinne tuo. Näyttelyä oli asettelemassa kaksi hänen avustajaa ja vietti itsekin aikaa.
Tässä näkee, millainen on Nizzan ratikkakadun varsi. Siellä on vastaavia 10 m korkeudessa nököttäviä väriävaihtavia patsaita 7 kpl (yksi kutakin maanosaa kohti).
Hämäyksen vuoksi  teos Viikistä yliopistokampukselta.

Emmassa on samaan aikaan toisena vaihtuvana näyttelynä Puskinin museon brittiläisiä julisteita 1900-l. alusta. Kuraattori oli avajaisissa ja piti heikolla englannilla lyhyen puheen.  Niitä kerättiin Venäjälle länsimaisen taiteen museoon 1920-30 luvuilla. 1948 museo sattuneesta syystä laukkautettiin, mutta fiksut ihmiset piilottivat 2000 litografiajulistetta.

Näyttelyssä on sata julistetta, joissa mm. markkinoidaan Lontoon joukkoliikennettä, mainostetaan erinäisiä tuotteita ja erityisesti Shelliä.Esimerkiksi jo 1913 mainostettiin metromatkustamista Promsfestareille taidokkaalla kuvalla pumpusta ja yleisöstä sen ympärillä.

Kannattaa katsoa postikortteja julisteista.

Emman lehden mukaan sama poster, joka on tuttu tiedemaailmassa paperia kevyempänä julkaisumuotona mainoksena tutkimuksena, ,merkitsi tiivistä kirjallista tiedotusta, jonka posti kuljetti perille.

28.11.2012

Royal Albert

 Kensingtonin puutarhan laidalla on tämmöinen vaatimaton muistomerkki kuningatar Victorian siipalle Albertille. Albert (alkujaan prinssi Franz Albrecht August Karl Emanuel von Sachsen-Coburg und Gotha, Herzog zu Sachsen) on siis syntynyt Coburgsissa, joka nykyisin on  Pohjois-Baijerissa taikka Frankenissa. Hän meni serkkunsa, kuningatar Victorian kanssa naimisiin 1840. He saivat yhdeksän lasta.
 Korkeutta tällä on 54 m ja rakentaminen kesti 10 vuotta.
 Tästä huokuu kaikki siirtomaavallan ajan symbolit.
 Afrikka-ryhmä.
 Tämä systeemi valmistui 1875 patsaineen. Prinssi itse kuoli 1862 42-vuotiaana. Kuningatar tietysti siitä järkyttyi ja suri. Hän antoi tuoda Albertin entiseen huoneeseen joka päivä lämmintä vettä ja vaihtaa pyyhkeet ja lakanat kuten aina ennenkin. Hänet on haudattu Windsorin linnassa sijaitsevaan kirkkoon.
 Aasia-ryhmä. Lisäksi on Eurooppa ja Ameriikka-ryhmät.

 Maanviljelys-ryhmä vasemmalla ja valmistajien ryhmä oikealla. Insinöörit ja kauppiaat puuttuvat kuvasta.
 Musiikista ymmärtävät tietävät toki The Roayl Albert Hallin (1871 , niin ikään Albertin muistolle), joka on kuuluisa mm. Proms-festareiden ansiosta. Sen tunnetuin konsertti on The Last Night of the Proms, joka tulee Suomenkin radiosta, kuten monet muutkin konsertit.
 Minä kävin kuvassa näkyvässä Classic FM:n konsertissa, jossa oli Nissani sponsorina. Ninpä tuossa  lasiovien takana on pieni riisikuppi johon oli ängennyt viulisteja soittamaan ennen konserttia.
 Taloa kiertaa uset ovet, joista on suorin tie omalle paikkalle. Ravintolapalvelut pelaa. Saa mm. jäätelöä. Jälleen naulakkoa on turha etsiä ja ruokaa ja juomaa jotkut toivat katsomoonkin ravintolakioskista.
 Sali on valtava halli. Ellipsin akselit ovat 72 m ja 83 m. Korkeutta salilla on 41 m. 5544 paikkaa seisomapaikat mukana lukien.
Parempia kuvia konsertista löytyy 20-v. täyttäneen radiokanavan sivulta. 
Ohjelmisto koostui sellaisesta kevyestä klassisesta, joita minulle tuntemattomat, mutta kenties briteille tutut artistit esittivät. Orkesteri the Royal Scottish National Orchestra.
Loppuhuipentuma oli Tsaikovskin 1812 alkusoitto, jonka lopussa on tykinlaukauksia. Pyrotekniikkaa oli viritelty saliin joka puolelle ja yksikin raketti lensi koko salin yli. Ihan heti ei vastaavaa spektaakkelia tule vastaan.  Tässä video vanhalta Promsilta. Sen pyrotekniikka oli onneton kuin tähtisadetikku.

27.11.2012

Åbo jugendia


 
Saksan vuoden nuorisosana on YOLO eli You Only Live Once.
Turun taidemuseon mäeltä.
 
Turun taidemuseossa on huone, jossa on lehtileikkeitä Lenin patsaista Suomessa ml. yleisökirjoituksia lehdistä ja videoita. Turkulaiset töhrivät tämän patsaan vappuna serpentiiniin.

Helsingissä on parin eri talon seinässä "Lenin asui täällä" kyltti. Lisäksi Linnanmäen lähellä on Leninpuisto, joka nimettiin 1970 siksi.


Turussa on säilynyt mukavasti vanhempaakin arkkitehtuuria.
 





 Tarkempi katsaus sisällöstä  aiemmassa kirjoituksessa. Bonuksena pari laivaa ja linna.
Ett Hem museon lähellä on ravintola Hus Lindman. Hyvä valinta.