Uusimmasta Die Rosenheimer Copsista tuli mieleen selvittää, miten "Vergelt's Gott" kirjoitetaan, ja mistä se juontuu.
Noin baijerilainen poliisikomissaario sanoi saadessaan taksikuitin ja hyvästelläkseen.
Saksalainen wikisivu on hyvin tehty. Etymologia kertoo, että vanhassa saksassa geltan tarkoitti maksaa takaisin. Lisäksi oli merkitys "maksaa" ja "olla arvona".
Nyt sekin sitten varmistui, että pyhä Pietari puhuu baijerin murretta. sagte der heilige Petrus: "Ja, was willst denn du da, du ungueter Ding du? Du wirst do nit etwan gar glauben, daß d'in Himmi einikimmst, o na!" - Darauf der Bauer: "Oho! was is's denn nachher mit meine "Vergelt's Gott"?"
Toinen mielenkiintoinen sana, joka tulee mieleen poliisien sihteeristä on Plappermaul (räpättäjä, höpöttäjä), jonka dict.cc on kääntänyt englanniksi: chatterbox, blabbermouth (huom!!), magpie, prattler, ja yappy person.
Maul on eläimen turpa esim. Maul-und-Klauenseuche-Virus = suu- ja sorkkatauti.
Halt's Maul! = pidä turpas kii! Kts. myös muita käyttötapoja huonoon käyttäytymiseen.
Mieltä tyynnytelläkseen kuvia Andechsin luostarista. Sen maitotuotteita on Suomessakin näkynyt.
Andechsin luostari on pyhällä vuorella. Se on benediktiläisluostari ja kytkössissä Mynssenin keskustassa olevaan St. Bonifaziin.
Luostarilla on tietysti oma olutpanimo ja olutta on pantu varmaan alusta lähtien. Viime aikoina sitä on laajennettu (kts. kuvat olutsammioista). Nettisivulla on oikein oluttermistöä selitetty. Sai siellä tietysti ruokaakin kuten loimutettua kalaa ja erinäisiä makkarajuttuja ja jopa oma lihakauppa. Luonnollisesti luostarin yhteydessä on (jo 1890-l. lähtien) luostarikauppa. Nettikaupasta voi vaikka tilata urkulevyn.
Luostari on perustettu Andechsin linnan paikalle. Joku kreivi Rasso toi 900-luvulla pyhäinjäännöksiä pyhältä maalta. Mukana sanotaan olevan partikkeli Kristuksen orjantappurakruunusta (Dornenkrone) ynnä pyhän Elisabethin, Nikolauksen ja Hedwigin kamaa.
Linna tuhottiin 1248 ja aikalle rakennettu luostari vihittiin 1392 ja loputkin paikalta siirretyt pyhäinjäänneksöt palautettiin v. 1425 mennessä.
Kirkko on toki komea ja pyhiinvaelluskohde (Wallfahrtskirche) Altöttingenin ohella.
Altöttingenin pikkukappelin on satoja kuvassa näkyviä tauluja (Votivbilder, joita pyhiinvaeltajat lahjoittavat kiitokseksi ja niinkuin kuvasta näkyy, niitä on myös Andechsin kirkon sisällä.
Benediktiläisluostari siitä tuli 1455. 1669 salama poltti kaiken ja uusi kirkko valmistui 1675.
Sekularisaatio 1809 lopetti toiminnan, mutta Baijerin kuningas Ludwig I osti 1846 ja lahjoitti sen St. Bonifazin perustamisen yhteydessä niille maataloustuotantoa varten. Nykyisin siellä asustaa vajaa kymmenen munkkia (ei Krapfen vaan Mönch) (päiväohjelma saks.).
Johann Babtist Zimmermann teki nykyisen rokokoo-sisustuksen 1755. Kirkon nettisivuilla on sen ylä- ja alakerrasta esittelyt.
Eteisessä on vähän uudenaikaisempaa koristelua. Kellotapulin aurinkokellokin on vasta 1950-luvulta.
Urut uusittiin v. 2005 (kuva ja tekniset tiedot. Ensimmäiset taisivat tulla 1608. Siellä järjestetään ainakin nyt useita urkukonsertteja.
Paikka tunnetaan myös Carl Orff (1895-1982) festivaalipaikkana. Orffin tunnetuin teos on Carmina Burana. Orff syntyi Mynssenissä ja vietti 30 viimeistä vuottaan Ammerseen tienoilla.
Baijerin Alpit sumuverhon takana.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen