24.02.2012

Eläkeikä

Kissanpäivä.




Akavan kalvoshoussa (2011) on monenlaista mielenkiintoista tilastoa.
60 % akavalaisista olisi valmis pidentämään omaa työuraa yli 63 ikävuoden, mikäli he saisivat lisää vuosilomaa tai muuta vapaata. Lähes 70 % akavalaisista on hyvin tai melko halukas tekemään töitä vanhuuseläkkeellä. Vuonna 2010 työuraan perustuvalle vanhuuseläkkeelle siirtyneiden keski-ikä oli 63,4 vuotta. Joka kolmas eläkkeelle siirtynyt henkilö jäi eläkkeelle työkyvyttömyyden vuoksi keskimäärin 52-vuotiaana. Tästä johtuu, että kaikkien eläkkeelle siirtymisikä oli 59,6 vuotta.

Talouselämässä kirjoittanut eläketurvakeskuksen päällikkö puolestaan antoi eläkkeellesiirtymisen tilastotietona, että 2001 58,8 vuoden tasosta on noustu 2010 60,4 vuoteen. Jonkun EUROPA 2011 tilaston mukaan miehet ovat 0,7 vuotta naisia pidempään töissä (62,0 ja 61,4 vuotta). Saksa on hyvin samoissa lukemissa (61,4 ja 62,1 v.). Suomen (?) tarvoitteena on nousta vielä kahdella vuodella 2025 mennessä. Ns. työuran odote on Suomessa 34,5 ja Saksassa 33,3 v. Ruotsissa 55-64 vuotiaiden työllisyys aste on huimasti Suomea parempi. Selityksenä jutussa tarjottiin lyhempää työviikkoa ts. osa-aikaeläkettä.

Weltin juttu otsikoi raflaavasti, että tutkija suosittelee Saksalle eläkeikää 72-vuotiaana. 2050 pitää työskennellä viisi vuotta nykyistä pidempään. EU Rehnin ja kumpp. johdolla julkistaa piakkoin uudet suositukset, jossa automaattisesti eläkeikää säädettäisiin elinikäodotuksen mukaan. Nyt syntyvä saksalainen elää 50% todennäköisyydellä 100 vuotiaaksi. Näinköhän fyysinen ja henkinen säilyy kohenee eliniän suhteessa? Jutussa on Saksan lippu selkeästi Schrumpfende Bevölkerungin alla. Ilman maahanmuuttoa tilanne olisi vielä pahempi.

Kreikan presidentti on kyllä hyvä esimerkki etelämaalaisesta ahkeruudeesta 82-v. nuorekkaalla iällä.
Weltin juttu : ""Wer ist Herr Schäuble, dass er Griechenland verhöhnt? Wer sind die Niederländer? Wer sind die Finnen?“, fügte das 82-jährige Staatsoberhaupt hinzu."

Kommentteja on hauska lukea, sillä saksalaiset eivät syyttelyä ja rahareikiä mukisematta niele:
" Wer sind die Niederländer? Wer sind die Finnen?" Länder mit soliden Finanzen ?

P.S Pitäisiköhän hakea.. olisi saksantaidosta kerrankin hyötyä. Ehkä siellä harrastetaan sukupuolista syrjintää eikä miehiä päästetä piparimuoriksi? Kai niitä pipareita saa siellä syödä?

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen