08.02.2012

Grüß Gott miteinand

Baijerin passaulaisessa koulussa preussilainen Hallo ja Tschüss julistettu kieltoon.
Rehtorin mukaan pitää olla hyvät käytöstavat ja työnhakuukin voi vaikuttaa: Sie legt Wert auf gutes Benehmen bei ihren Schülern, schließlich sollen sie sich bei der Jobsuche nicht blamieren [tehdä itsestään typerystä]. -- Sie wolle ihre Schüler optimal auf den Beruf vorbereiten, sonst habe sie ihren Erziehungsauftrag nicht erfüllt. Und ein flapsiges "Hallo" hörten bayerische Personalchefs nun einmal nicht gern. 
Kts. tuosta nun eimal:sta lisää esimerkkejä eli kovin kirjaimellisesti sitä ei pidä ottaa.
Lisäksi auktoritäättejä pitää kunnioittaa: Jugendliche müssten lernen, sich gegenüber Autoritätspersonen anders zu verhalten als gegenüber Gleichaltrigen.

Luonnollisesti tuo aiheutti kommentteja - parissa päivässä lähes 700 kpl! Tässä yksi:
" Gut, Frau Direktor. Ich gebe aber zu bedenken: Selbst das "Guten Morgen" ist eine reichlich flapsige Begrüßung.
Es ist durch die Hervorbringung ganzer Sätze zu ersetzen: "Einen guten Morgen wünsche ich x", wobei x eine adäquate Empfängerbezeichnung sein muss, natürlich nach gesellschaftlichem Rang oder Dienststellung ausgefeilt (z. B. "Herr teilzeitbeschäftigter Aushilfsangestellter").
Alles andere sollte zum Sitzenbleiben führen und im Wiederholungsfall zur Ausweisung. Wir müssen den Unterschichten zeigen, wo die feine Lebensart hängt. "

Poliitikot eivät olleet ihan yksimielisesti päätöksen takana, kuten herra Kalapuro:  
Der bayerische Landesvorsitzende, Matthias Fischbach, bezeichnete die Initiative der Passauer Rektorin als absurd. "Ein Bayer darf auch Tschüsseln".  

Schwabingin Oskar Miller Gymnasium. Se on ulkoa ihan kiva. Sisällä luokassa sen sijaan oli kovin luokkamainen tunnelma roskaisine lattioineen ja hujan hajan olevine tuolineen ja pulpettimineen. Liitutaulun lisäksi oli moderni piirtoheitinkin. Luokan oven yläpuolella oli pieni puinen krusifiksi.


Die Welt otsikoi kerran "pormestari hyökkää isän kimppuu krusifiksi riidasta". Baijerin Regensburgin pormestari (kristillissosialisti, CSU) on myös suuttunut 7. luokan (Gymansium) opettajattarelle, joka on ulkomaalaistaustaisen perheen isän vaatimuksesta ottanut krusifiksin alas eikä informoinut häntä. Myös neljä aikuista on ilmoittanut vastalauseen.

Asiasta on käyty korkeaa oikeutta ns. Kruzifix-päätös (1995) ja laissa sanotaan, että joka luokkahuoneessa Baijerin historiallisen ja kulttuurillisen leiman mukaan pitää olla risti. ("Angesichts der geschichtlichen und kulturellen Prägung Bayerns wird in jedem Klassenraum ein Kreuz angebracht.").

Kuitenkin v. 2002 oli päätös, että lain mahdollistaman poikkeustapauksen nojalla piti erään opettajan opettaessa ottaa risti alas seinältä (liekö ollut vahtimestarin homma, en tiedä) tunnin ajaksi. Kuitenkin v. 2008 ateisti-opettaja ei saanut oikeutta vakuutettua, että se aiheuttaa hänelle vakavia henkisiä haittoja.

Kerran olin pienellä juna-asemalla, jossa tunnin välein liikkennöivä vuoro oli peruttu ilmeisesti teknisen vian takia. Yksi n. 40-v. mies huusi asematunnelin portaissa "KRUZIFIX!!". Tuota voinee pitää voimasanana (ei kirosana an sich).

 Passaun St. Stephanin (Pyhä Tapani) tuomiokirkko on kaupungin tärkein turistinähtävyys uskaltaisin sanoa.

 Se on uudelleenrakennettu v. 1668.
 Nykyisin on barokkisisustus. Varhaisgoottilainen se oli 1313 lähtien.


Ensimmäiset urut tulivat jos 1471, mutta ne tuhoutuivat tulipalossa n. 1662. Rekistereitä on 233 ja urkupillejä 17794, joten ne ovat maailman suurimmat tuomiokirkkourut.Tässä ja tässä konserttitaiteilijat urkujen ääressä.

 Alttari (1952) kuvaa pyhän Tapanin kivityksen.
 Kupoli on liki 70 m korkea, joten ei se pärjää edes Salzburgin Domille.


Saarnastuoli valmistui wieniläisen mestarin käsissä 1726.

Ulkoa se on tällainen.


P.S Väkivaltaista huuomoria: MADtv:n Terminaattori saapuu pelastamaan Jeesuksen.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen