18.02.2012

Myrskyn jälkeen

 Moni puu oli nurin juurinen. Liekö ollut syksyinen myrsky asialla.
 Tarvaspää.





Hollannissakin on jäätä kanavilla ja porukka pääsi luistelemaan.
Harvoin tuollein kai käy. Hendrick Avercampin tauluissa kyllä. Jos haluaa kuulla hieman hollantia ja nähdä kaislikkoluistelua. Kannattaa huomata videon otsikko IJssituation. Se ei ole typo sillä hollannissa on ij kirjain ja jos se aloittaa sanan niin kumpikin kirjoitetaan isolla. Esimerkiksi Jäämeri on "De Noordelijke IJszee".

Joku aika sitten en voinut vastustaa kiusausta olla lähettämättä Amsterdamin parille tutulle viestiä "De Nederlanders avontuuren in Lapland deel twee:" ja linkin. Tuo Finlandsite julkaisee monta uutista päivässä.
Tuon linkin uutisesta oppii sanan metsä ja puu. met de auto op een bosweg.
Verder dan dat er veel bomen waren, kwamen zij niet. = Tieto,että ympärillä oli puista ei auttanut. Hollannin "ei" on siis sama kuin venäjässä.
Geluk bij een ongeluk = Onni onnettomuudessa. Ruotsin lycka tai aaksan Glück ei ole kaukana. bij on tietysti kuin bei, mutta saksassa käytetään tuossa Glück im Unglück.
de motor van de auto bleef lopen = Auton moottori jäi käyntiin. Ruotsin bliva ja löpa tulee mieleen. Nuo käyttävät suosilla van eikä samanlaista genetiivisotkua kuten saksassa, jossa sielläkin on von yleisessä käytössä, kun ei jaksa genetiiviä miettiä.
Zij drong er bij de Nederlanders op aan om betere kaart te kopen en op de grotere wegen te blijven. = He kehottivat hollantilaisia ostaa parempi kartta ja jäädä isommille teille. Jälleen ruotsin köpa kuulostaa läheiseltä. Onko bättre vai better vai besser lähimpänä tuota betere onkin vähän makuasia. Tuossa lauseessa on saksan um..zu +Verb kaltainen om.. te werkwoord. Jos saksan verbien taivutus on tuttu niin verbit taipuvat helposti esim. tämän epäsäännöllisen dringen - drong - gedrongen tapauksessa. Tosin tuo ostaa verbi näyttää taipuvat keittämiseksi...: kopen – kocht – gekocht!

P.S Baijerilaisille työntekijöille on nyt käännöspalvelu, jos niitä joutuu lähettää kuuntelemaan preussilaisia esityksiä.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen