13.02.2012

Lehmäjuttuja

Viime viikolla Saksaa hätkähdytti lehmän kohtalo, kun se oli liukastunut niitylle syntyneen lammikon jäällä eikä päässyt ylös ja sitten vielä putosi aikanaan 40 cm syvään veteen. Ohikulkija hälytti pelastuslaitoksen ja ne isännän, joka kuormaimella ja päähän sidotuilla köysillä lehdmän pois. Sitä sitten lämmiteltiin peitteellä ja vietiin talliin. Seuraavan päivän uutinen näyttää, miten ammu lämmittelee oljissa.

Alla vielä koottuja tarinoita saksalaisesta maidosta (kyllä siellä juodaan muutakin kuin olutta!) ja lehmien karkuretkistä. Saksalaiset Suomessa foorumilla on aktiivista keskustelua Sauermilchistä (piimä) kääntämisestä ja vertailusta saksalaisiin tuotteisiin. Nyt ollaan jo peräti tinki- ja yömaidossa menossa.

Suomessa ei ole muistettu mehkata enää ruotsalaisesta tai virolaisesta maidosta. Jossain kaupassa olen nähnyt Ruotsin ja Suomen lippuja maitotiskillä Espoossa, joten ilmeisesti sillä on väliä.

Baijerin näkökulmasta parasta maitoa tuottaa vuoren rinteillä laiduntavat ammut, joita perinneasuun pukeutuneet lapset ja aikuiset paimentavat.


Maito-Baijerin kotisivuilla lasketaan Baijerissa olevan lehmiä 1,25 miljoonaa 42'000 tilalla. Jalostamoita on 115.
Sivuilta saa myös ladattua ammuntaa ja kellojen soittoa mp3:sina.


Kuvan tölkin teksti kuuluu suurinpiirtein näin:
"Weihenstephan on perinteikäs reilu kumppani. Me toimitamme ylpeinä meidän hyvän alppimaidon sinne.

Alppimaito meidän seudulta

Raakamaito tulee meidän sopimusmaanviljelijöiltä, jotka valitsevat meille ensiluokkaisenmaidon, joka 95%:sti on korkeinta S-laatuluokkaa. Se tuotetaan pienissä ja keskisuurissa yrityksissä Alpeilla ja Alppien lähellä.

Sertifioitu huippulaatu valmistuksessa

Meidän velvollisuutemme on varmistaa tämä huippulaatu koko tuotantoketjussa. Perinne vevloittaa ottamaan sen erittäin vakavasti. Huippulaadun vahvistaa meille myös riippumaton asiantuntija tri. Jörg Roselt (Ympäristöarvioija ja johtava laadunhallintajärjestelmän arvioitsija):
"Minä olen saanut vaikutelman, että Te toteutatte sen ensiluokkaisuusvaatimuksen, jonka Te ulospäin annatte. Weihenstephanin työntekijät elävät tästä laatuvaatimuksesta."


Weihenstephanilla väitetään olevan maailman vanhin olutpanimo Freisingin mäellä.
Sen maitopuoli myy maitoa sinisissä pyöreä reunaisissa tölkeissä ja jopa pantillisissa lasipulloissa. Kuten y.o. kuvasta tölkin kyljestä käy ilmi yritys mainostaa baijerilaista paikallisuutta kovasti.
Sen Nettisivujen mukaan se on jalostanut maitoa Freisingissa jo vuodesta 1021 ja että maito on ensi sijaisesti peräisin pienistä maatalouskylistä Alpeilta ja sen etumaastosta maatiloilta, joilla on n. 30 lehmää. Sitä on kuitenkin epäilty.



Lidlikin on ottanut valikoimiinsa näyttävästi baijerilaisia tuotteita, jotka on punaisissa pakkauksissa. Maitolitra taisi olla euron luokkaa. Pienessä jugurttipurkissa (kuvissa) laskin olevan 15 kertaa Baijeri-johdannainen sana.


Berchtesgaden sijaitsee Salzburgin likellä Baijerissa.
"Vuoristomaanviljelijän-maito

Aromikkaat ruohot ja terveelliset alppiyrtit muodostavat perusravinnon meidän vuoristomaanviljelijälehmille. Siitä ei iloitse vain lehmät vaan se myös antaa meidän vuoristomaanviljelijämaidolle ainutkertaisen luonnollisen maun, josta Te voitte nauttia joka kulauksella!

(sitten tulee ohjeita miten säilytetään, että tyypillinen tuore maku ja vuoristomaanviljelijämaidon arvokkaat ravintoaineet säilyisivät).

Alkuperätakuu

Meidän maitomme tulee maatiloilta vuoristo- ja alppialueelta. Lajillesoveltuva eläintenpito ja luonnollinen perusruokinta tuottaa tämän aistikkaan maidon. Me takaamme erityisen varoivaisen jalostuksen. Meidän laatujärjestelmämme kautta takaamme aina samana pysyvän laadun tälle vuoristomaanviljelijä-maidolle."


Merkur uutisoi Baijerilaisesta vasikkajahdista, joka toi mieleen Tulitikkuja lainaamassa potsi-jahdin, joka oli lastenleikkiä tähän verrattuna. Kymmenen päivän ajan enimmillään kymmenen henkeä jahtasi 9 kk:sta vasikkaa (250 kg), joka oli nopea ja fiksu. Sitten se erehtyi jalkapallokentälle, jossa metsästäjä sai ammuttua siihen nukutuksen. Pyhälle jalkapallonurmelle tuli vain jotain sorkan painalluksia, jotka saatiin tasoitetua.

Kevyt juttu sinänsä, mutta teksti oli aika lennokkain sanankääntein kirjoitettu. Pieni sanasto voi olla paikallaan antaa:

  • bangen um = pelätä, olla huolissaan jstk.
  • schlau = ovela, viekas
  • auf der Lauer liegen / sein = olla väijyksissä, vaania
  • traben = (hevosen) ravaus; juosta, hölkytellä
  • der Ausreiß = karkuri, poikkeama
  • Es verzupfte sich ins Schmarrnzeller Holz = se katosi S:in metsään
  • auf den Fersen folgen = seurata kintereillä
  • munter =pirteä, iloinen
  • (ist) ausgebüxt = otti hatkat
  • Scheinwerfer = valonheitin, (auton) etuvalo
  • Betäubungsgewehr = tainnutuskivääri
  • unversehrt = koskematon, vahingoittumaton
  • zieren = koristella
  • Rasen = nurmikko
  • grasen = laiduntaa; penkoa, hakea; niittä / leikata nurmea
  • auf Trab sein = olla liikkeessä / vedossa
  • Huftier = kavioeläin (der Huf = kavio)
  • akribisch = äärimmäisellä huolella

Jos ei kuka tiedä, kuka on Yvonne niin on ollut aika uutispimennossa  kesällä 2010 huolimatta gewaltigen Medienrummelista.  Olipa tuosta ammusta joskus juttu jopa Suomen uutisvälineissä.
Weltin uutinen kertoi, että kuuluisaksi tullut Yvonne saatiin 98 päivän jälkeen kiinni. Katso kuvat!

Bildin kuvassa on itse kiinni ottanut mies lehmän kanssa samassa kuvassa. Hän saa Bild-lehden lupaamaan 10'000 euron palkkion.  Isäntä oli tarkistamassa aitojaan ja siellä Yvonne oli katselemassa hienoja.

Apuna jahdissa oli tietysti lukematon määrä ihmisiä lehmäkuiskaajasta (meedio) ja entisistä eläintarhanjohtajista lähtien. Jonnekkin vietiin myös sonni, jos se olisi houkutellut. Myös helikopteri lämpökameralla oli käytössä puhumattakaan maastoautoista ja mönkijöistä Quad.

Vaikka vielä toukokuussa tuo entinen maitolehmä oli joutua teuraaksi, eläintensuojelijat ja mediamylläkkä piti huolen, että se saatiin elävältä kiinni, ettei olisi noussut meteliä. Vastaanottamassa oli toimittajia.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen