29.02.2012

Sanoja

Ainakin Goethe-instituutilla menee Ateenassa hyvin.  Weltin jutussa on työttömyystilastoja viime vuosilta.

Vihlooko hampaita?

On sitä Saksassakin poliitikot osanneet mokata, kuten The Localin TOP9 mokaajaa.
Kun puolustusministerinä oli Franz Josef Strauss, jonka mukaan M:n lentokenttäkin on nimetty (tietysti edusti kristillistä puoluetta CSU:ta, joka tätä Baijerin vapaavaltiota on halinnut ties kuinka pitkään), teki der Spiegel lehti jutun, jossa kyseenalaistettiin kyvykkyys puolustaa maata Varsovan liiton mailta. Joku pomo ja päätoimittaja ainakin joutuivat pidätyksi artikkelin johdosta puolustusministerin käskystä ilman, että oikeusministeri yms. olivat tietoisia. Pidätettyjen toimittajien puolesta pidettiin mielenosoituksia. Straussista ei tullut liittokansleria eikä toimittajia loppujen lopuksi syytetty maanpetoksesta. 


Lapuille kertyneitä sanoja...

  • auf Anhieb = välittömästi
  • verstauen = pakata
  • erfassen = sisällytää, tilastoida, ottaa mukaan
  • verletzlich = haavoittuvainen
  • abschleppen = hinata
  • Schleimerei = nuoleskelu
  • Zulauf = sisäänotto
  • grossen Zulauf haben = olla menestyksekäs (tuote, yritys..)
  • Bote = viestinviejä, lähetti, kuriiri
  • knifflig = pulmaisa
  • Zubrot = lisätulo
  • aktenkundig = tiedetty, tallennettu
  • der Fetzen = rätti


28.02.2012

Partnachklamm

Tästä kartasta näkyy Partenkirchenin Skistadion ja sen eteläpuolella Partnachklamm (die Klamm = kuilu, laakso; klamm = 1. nihkeä, kohmeinen 2. auki, peeaa). Siellä käy kotisivujen mukaan 200'000 ihmistä vuosittain. Yhtenä uuteenavuotena mäkikisaa odotellessa kävin katsomassa paikkaa. Kaiketi se on kesällä suositumpi vaikka oli tuolla nytkin katsomista. Sinne pitää joko kävellä tai ottaa hevoskyyti stadionilta. Hevosia tuolla olikin kymmenkunta laitumilla.

Ehkä kannattaa mennä suoraan solaan. Sinne myydään 3 eur pääsylippuja. Pois voi tulla toista kautta (paluu takaisin solaa pitki ei liene kiellettyä): Ensin kiivetään 150 m korkealle mäelle rappusia pitkin - olivat sankarillisesti hiekotettu ja melko hyvin lumesta putsattu. Siellä ylhäällä on kolme majataloa, jossa voi syödä.
Alas pääsee neulansilmätietä kävellen taikka sillä köysiradalla (3,50 eur suuntaansa). Tuossa sai jarrutella melkein varpaat kippurassa ja polviinkin se tuntui. Turhaan ei mäen yllä käsketty taluttamaan polkupyörää.


Nyt sinne joenuoman äärelle kallioiden puristuksiin:

Vesi ei tuon kirkkaammaksi voi tulla.

Polku oli hyvin hiekoitettu. Kovalla vaivalla varmastikin. Jäätä sille kertyy paikoitellen. Kesällä suosittelevat sadevarustusta. Polku kulkee kalliolipan alla turvassa jääpuikoilta ym.. Jossain kohti piti hieman kumarrella. Kaide toki oli tehty.







Ei se joki tähän aikaa vuotta ollut tuon kummoisempi. Kapeassa kalliosolassa se antoi kuitenkin hyvän kohinan.




Toisessa ravintolassa sai palvelua  ja siellä oli puhelias ja ystävällinen vanhempi rouva. Edellinen paikka oli yhtä tyhjä kuin tämäkin. Yksi pariskunta tuli syömään Leberknödelsopat. Minä söin Sauerbratenin Röstkartoffeleilla ja salaatilla (7,80) sekä ison mukin kaakaota (2,70). Ei jäänyt nälkä. Kachelofenissa oli oikea tuli.

27.02.2012

Vuoriretkikuvia

Kuvia Riesenkopf vuoren retkeltä pienen junamatkan päästä Rosenheimista. Tuossa wikipedian sivulla on kuva nyppylästä, josta minä en voinut ottaa kuvaa koska aamulla paistoi aurinko kirkkaasti sieltä päin ja illalla oli jo pimeää.

Huipulla Riesenkopfilla (1337m).



 Laakso on yllättävän tasaista. Lähikylissä oli taloja, pienekö sairaala, urheilukenttä, muutama jonkin sortin halli ja ainakin kuusi kirkkoa. Inn-joki on melko leveä ja matkaa Innsbruckiin. Vieressä menee Italiaan johtava moottoritie, jonka humina kuuluu ylös asti.

Luonnollisesti huipulla oli myös risti, joka näytti olevan vuodelta 2006.

Paluumatkalla pysähdyinHohe Asten (1100m) majataloon, jossa valitsin Knödel-keiton (rasvaisessa liemessä on sämpylänjämista ja kinkkusuikaleita tehty pallo), mikä ei niin eksoottinen ole, mutta takuula baijerilainen. 
Internetissä useammalla sivulla todetaan, etteivät ne pidä maastopyöräilijöistä tuolla tiellä. Yhdelle kysyjälle oli vastattu majatalosta, että "Konns'd scho nauffahr'n - griagst hoid aber dann nix zum dringa!" (voit ajaa toki tänne, mutta et saa mitään juotavaksi). Noh, eipä siellä näkynyt autojakaan sinä päivänä.

Reitin varrella näkyi muutama maatila, ja ilmeisesti kylmiltään oleva "paimentupa" ja piikkilangalla ympäröityjä lehmälaitumia. Vaeltajille oli huomaavaisesti rakennettu puinen rakennelta, jolla pääsi aidan yli. Siihen kohtaan oli myös vaihdettu piikitön lanka. Talven tultua lehmät ovat jossain laaksossa navetassa.



Loppupuolella matkaa erkani tie, jossa alkaa Stationweg, jonka nykyinen paavi on aikaisemmassa arkkipiispan toimessaan vihkinyt 1978. Tie vie Petersbergille, jossa on pieni ja vanha entisen luostarin pyhiinvaelluskirkko ja jonkinlainen majatalo. Tien varrella näkyi pari pientä kappelia sekä
yhden pienen linnan rauniot. Torni ja vähän muuria oli vielä pystyssä.

26.02.2012

Verotus

Suihkulähteen eripuolilla on tutut neljä maailmanosaa: Amerikka, Eurooppa, Afrikka ja Aasia.
Kun Bayreuthin vanha linna paloi 1753 päätettiin rakentaa uusi linna (1758) nykyaikaisia tarpeita varten.




Luonnollisesti Exit-kylttiä tarvitaan. Monesta huoneesta on melkein pääsy pihalla.
Kuten jotenkuten kuvista voi huomata, leimaa huoneita (yllä vain osa) kukkakoristelu, koska tämä on maantasalla puiston vieressä (Gartenschloss). Puisto on englantilaistyyppinen.



Vajaa vuosi sitten Welt uutisoi Eurostatin tilastoihin perustuen, että Saksa on Euroopan vanhin kansa 44,2 vuoden keski-iällään. Yli 65-vuotiaista on 20,7%. Koska syntyvyys on pieni, eikä maahanmuuttokaan vedä niin väestö kutistuu 2050 mennessä 10%. 65-vuotiaita ennustetaan olevan v. 2060 33%. Itä-Euroopassa vanhusten määrän kasvu on vielä nopeampaa. Niinpä poliitikkoja todennäköisesti houkuttaa nostaa eläkeikää kuin laskea.

Euroopassa nainen saa keskimäärin 1,6 lasta (Saksassa 1,36), mutta tarvittava määrä nykyisen väestömäärän pitämiseen on 2,1. EU:n ulkopuolelta muuttaa joka vuosi 2 miljoonaa ihmistä.

Grünwaldin sketsit on aina puoliksi totta, kuten tämä Abschlussrechnung was ein Bua kostet.. Nyt se on kuitenkin laskettu: "Nach Berechnungen des Familienbundes der Katholiken in Bayern haben Familien in Deutschland im vergangenen Jahr 97,4 Milliarden Euro für den Unterhalt ihres Nachwuchses berappt. Durchschnittlich entfielen damit auf jedes Kind 526 Euro im Monat. "

Uutisissa on viime aikoina ollut Merkelille annettu ehdotus, että yli 25-vuotiaiden lapsettomien pitäisi maksaa lisäveroa. Myös vain yhden lapsen pari pitäisi maksaa puolet siitä maksusta. Minusta se on kyllä jo systeemissä, sillä Saksassa toki verottajaa kiinnostaa lasten määrä.

Viime vuoden lopussa ilmestynyt Veronmaksajien palkkavertailu on mielenkiintoista luettavaa. Ei varmasti mikää helppo juttu verrata eri maiden systeemejä. Kuva 4.1 (Liite 3.1) on mielenkiintoista luettavaa. Jos asuu yksin niin Saksassa lähtee 38,3% ja Suomessa 29,8% kun ansaitsee 38400 eur vuodessa. Jos on kaksi lasta ja toinen töissä niin luvut on lähes samat maiden välillä.

"Belgia, Tanska, Saksa ja Italia ovat pieni- ja keskituloisten perheettömien palkansaajien verottajana omaa luokkaansa. Belgia, Tanska ja Italia ovat Suomea ankarampia verottajia kaikilla vertailun tulotasoilla. Matalampien tulotasojen ankara verottaja, Saksa, muuttuu suurituloisen kohdalla löysemmäksi, sillä työntekijän sosiaalivakuutusmaksuille asetetut kattosäännöt loiventavat progressiota."
Jutta on kumminkin nyt vaatimassa solidaarisuusveroa vielä entisten lisäksi Suomen suurituloisille (yli 100 keur). Kukahan uskoo, kun poliitikot sanovat veron olevan tilapäinen? Saksassa Solia (Solidaritätszuschlag) kyllä maksetaan kaikissa veroluokissa. Lapsista saa vähennystä. Senkin luvattiin olevan tilapäinen (1995), mutta.. Se perustettiin 1991 Saksan yhdistymisen, Persianlahden sodan yms. tukemiseksi. 

Ylen uutisen mukaan saksalaisia verokarhuja on ilmoittaunut vapaaehtoiseksi keräämään veroja Kreikkkaan, jossa on 60 miljardin edestä veroja keräämättä.

P.S.
Saksassa vanhempien pitää myös elättää täysi-ikäsiä lapsiaan, jos ne joutuvat vastaanottamaan sosiaalitukea. Tuore uutinen on oikeuden päätös, että kun 53-vuotias yksin asuva nainen sairastui vakavasti. Sosiaalitoimisto haluaa periä 76-vuotiaalta isältä 27 eur / kk sen 1408 eur eläkkeestä.
Pitäähän yksi luola (Grotto) olla yhdessä kammarissa tuossakin linnassa. Osa rakennusaineista on luonnonsuojelulakien takia käyttökiellossa nykypäivänä.

Sekalaista sanastoa:
  • Geburtenrate = syntyvyys
  • auf 33 Prozent ansteigen
  • verdreifachen = kolminkertaistua (jne. esim. verfünffachen)
  • sich doppeln = kaksinkertaistua
  • die Schwelle = kynnys, este, raja-arvo
  • der Ausgleich = tasapaino, korjaus, kompensaatio
  • verzeichnen = rekisteröidä, kirjoittaa muistiin
  • rasant = (salaman) nopea, mielenkiintoinen, tasainen (pinta)
  • ungeheuer = äärimmäisen paljon
  • das Ungeheuer = hirviö

25.02.2012

Luftmalerei

Oberammergaun  Lüftlmalerei tyyppisiä freskoja löytyy Tirolista ja Etelä-Baijerista. Tässä jokunen lisää. Wikipedia Oberammergaun (suojeltujen) rakennusten listalta käy ilmi, että monet on peräisin 1700-1800-l. mutta on 1900-l. alussakin vielä maalailtu.

Suomessa ei jostain syystä kukat kasva parvekkeellä näin nätisti.

Ravintola ja viinitupa.

Pilatushaus (museo) pääty.

Hotelli-ravintola. Jostain syystä siellä oli Ruotsin lippu. Kadulla näin joitakin ruotsalaisia. Itseasiassa se on ruotsalaisten (ja kai siten suomalaisten) ansiota, että kylään iski 30-vuotisessa sodassa rutto, jonka seurauksena Passionspiel aloitettiin. Verkkokaupassa on jopa ruotsinkielinen käännös tekstistä myynnissä. Ehkä selittävä tekijä on, että Mora on O:n ystävyyskaupunki.

Puusepän liike. 

Moderni talo.

Kiinteistövälitysfirmallakin on komea, joskin varmaan aika tuore seinämaalaus.


Raatihuoneen ovi outoine lehmineen ja ties mineen.

Puuveistomyyymälä

24.02.2012

Eläkeikä

Kissanpäivä.




Akavan kalvoshoussa (2011) on monenlaista mielenkiintoista tilastoa.
60 % akavalaisista olisi valmis pidentämään omaa työuraa yli 63 ikävuoden, mikäli he saisivat lisää vuosilomaa tai muuta vapaata. Lähes 70 % akavalaisista on hyvin tai melko halukas tekemään töitä vanhuuseläkkeellä. Vuonna 2010 työuraan perustuvalle vanhuuseläkkeelle siirtyneiden keski-ikä oli 63,4 vuotta. Joka kolmas eläkkeelle siirtynyt henkilö jäi eläkkeelle työkyvyttömyyden vuoksi keskimäärin 52-vuotiaana. Tästä johtuu, että kaikkien eläkkeelle siirtymisikä oli 59,6 vuotta.

Talouselämässä kirjoittanut eläketurvakeskuksen päällikkö puolestaan antoi eläkkeellesiirtymisen tilastotietona, että 2001 58,8 vuoden tasosta on noustu 2010 60,4 vuoteen. Jonkun EUROPA 2011 tilaston mukaan miehet ovat 0,7 vuotta naisia pidempään töissä (62,0 ja 61,4 vuotta). Saksa on hyvin samoissa lukemissa (61,4 ja 62,1 v.). Suomen (?) tarvoitteena on nousta vielä kahdella vuodella 2025 mennessä. Ns. työuran odote on Suomessa 34,5 ja Saksassa 33,3 v. Ruotsissa 55-64 vuotiaiden työllisyys aste on huimasti Suomea parempi. Selityksenä jutussa tarjottiin lyhempää työviikkoa ts. osa-aikaeläkettä.

Weltin juttu otsikoi raflaavasti, että tutkija suosittelee Saksalle eläkeikää 72-vuotiaana. 2050 pitää työskennellä viisi vuotta nykyistä pidempään. EU Rehnin ja kumpp. johdolla julkistaa piakkoin uudet suositukset, jossa automaattisesti eläkeikää säädettäisiin elinikäodotuksen mukaan. Nyt syntyvä saksalainen elää 50% todennäköisyydellä 100 vuotiaaksi. Näinköhän fyysinen ja henkinen säilyy kohenee eliniän suhteessa? Jutussa on Saksan lippu selkeästi Schrumpfende Bevölkerungin alla. Ilman maahanmuuttoa tilanne olisi vielä pahempi.

Kreikan presidentti on kyllä hyvä esimerkki etelämaalaisesta ahkeruudeesta 82-v. nuorekkaalla iällä.
Weltin juttu : ""Wer ist Herr Schäuble, dass er Griechenland verhöhnt? Wer sind die Niederländer? Wer sind die Finnen?“, fügte das 82-jährige Staatsoberhaupt hinzu."

Kommentteja on hauska lukea, sillä saksalaiset eivät syyttelyä ja rahareikiä mukisematta niele:
" Wer sind die Niederländer? Wer sind die Finnen?" Länder mit soliden Finanzen ?

P.S Pitäisiköhän hakea.. olisi saksantaidosta kerrankin hyötyä. Ehkä siellä harrastetaan sukupuolista syrjintää eikä miehiä päästetä piparimuoriksi? Kai niitä pipareita saa siellä syödä?

23.02.2012

Schuhplattern


Kesää odotellessa kuvia Hirschgartenista (Mynssenin suurin ulkoilmaolutpuutarha/ravintola), jossa on luonnollsesti peuroja.

Perinteitä vaalimaan on perustettu yhdistyksiä (Schutzenverein), joilla on sitten lippuja ja mitä lie prenikoita, joita puvuissa näkee.
Esimerkkejä puvuista löytyy mm.
Bayerische Heimat - und Volkstrachtenvereine Sitz München e.V. kotisivuilta.

Onneksi orkesteri oli kohtuu pieni. Ääni tuli vahvistimista.


Nahkahousujen läpsytystä, kovapohjaisten kenkien kopsetta ja ihmeellisiä hihkaisuja.
Tuossa tanssissa pitää mennä kyykkyyn ja tehdä erinäisiä jalkanotkeutta vaativia voimisteluliikkeitä, joten tuo on kotimaista tanhupyöriskelyä hankalampaa varmasti.

Katsokaa ensin tämä SüdTirol Schuhplattern video ja sitten vasta  tämä "mainos" (Grünwaldin taattua laatua)!



Tuommoisten kranssien kanssa tehtiin tähtiä ja monenlaisia kuvioita.


Tuoppien  pesupaikka.