29.12.2012

Windsor

Windsorin linna . Pääporras on aika sotaisan vaikuttava (flash). Waterloo kammarissa on ainakin iso matto ja pöytä (flash). Myös piirustushuoneesta on flash.

  Wikipedian ilmakuvasta saa myös jonkinlaisen käsityksen linnan koosta.
Lipun hinta on 17 puntaa, jos ei ole Lontoo-korttia. Lisäksi sinne pitää matkustaa junalla esim. Paddingtonin asemalta ja vaihtaa kerran pieneen lähijunaan. Myös se junamatka sisältyi Lontoo-korttin.



 Historiassa kerran on käynyt niin, että Britannian kuningas luopui vapaaehtoisesti kruunusta ja alkoi herttuaksi. Se oli Edward VIII, joka oli alle vuoden kuninkaana, kunnes halusi naida eronnen amerikkalaisen, mikä ei ollut soveliasta. Sen veljestä tuli kuningas Yrjö VI (1936-52), jonka lapsi nykyinen kuningatar on. Yrjö VI:stahan  on elokuva Kuniinkaan puhe. Hgin Kaupunginteatterissa on parhaillaan näytelmä. Niiden isä oli Saksi-Coburg-Cotha suvun viimeinen monarkki ja Nikolai II:n serkku, Windsorin-sukuhaara on  ollut nyt vallassa neljän hallitsijat ajan. Yrjö V (vallassa 1910-1936) aloitti kuninkaiden joulupuhesarjan radiossa ja sittemmin TV:ssä  1932. Tänä vuonna mediajulkisuutta sai kuningatar timantti 3d-silmälaseissaan. ITN:n video.

Linnan juuret ulottuvat vuoteen 1070. Sijainti on Thamesin varrella strategisessa paikassa. Eräs iskuista linnaa vastaan oli paronien kapina 1216 paavin kumottua Magna Cartan. 1992 linnassa oli tulipalo ja entisöinti kesti viisi vuotta perinteisiä menetelmiä käyttäen. Erikoisuus on Yrjö V:n puolison kuningatar Maryn nukkekotisysteemi. Maryn mukaanhan on nimetty myös kuuluisa laiva. Hän ehti kuolla 10 viikkoa ennen Elisabethin kruunajaisia 85 v. iässä. Hän on haudattuna seuraavassa rakennuksessa:

Pyhän Yrjön kappeli sisältää merkkihenkilöiden hautoja. Siellä on paikat sukkanauharitarikunnalle.
P.S Vuoden luetuin saksankielisen Wikipedian artikkeli voi olla Sackgasse elikkä (umpi)kuja (umpikujaan päättyvä pikku kadunpätkä). Tilasto suosituimmista sivusta. SZ:n juttu pohtii umpikujan suosion syytä ja epäilee bottiverkostoa taikka käännösvirhettä brittiläisestä poikabändistä, jonka nimi tosin on "yksi suuntainen tie" eikä mikään umpikuja.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen