21.12.2012

Bamberg, FRM


Bamberg on Pohjois-Baijerissa / Ylä-Frankenissa. Se säästyi 2. maailman sodan pommituksilta poikkeuksellisen hyvin ilmeisesti asetehtaan tuoman puolustuksen turvin. Sen takia se on UNESCO:n maailmanperintöluettelossakin. Se on kuuluista turistipaikkakunta vanhan kaupunkinsa takia. USAn joukkoja siellä on vieläkin nelisen tuhatta. Asukkaita on n. 70 tuhatta.  Kaupungissa toimii yhdeksän panimoa.

Yliopisto perustettiin 1647. Piispan valta mureni 1802 sekularisaatiossa ja Baijeriin Bambergin alue liitettiin 1803. Rautatie tuli jo v. 1844. 1973 vietettiin kaupungin perustamisen 1000-vuotisjuhlaa.

Kaupungin läpi virtaa Regnitz joki, joka haarautuu Main-jokeen.
Vanha raatihuone (1386) on keskellä jokea.

Vanhan raatihuoneen toista puolta. Siinä on kiinno seinässä hauska mökki kts. kuva.



Michelsbergille päin.


Michelsbergin luostarimäeltä näkee kaupunkia.




 Bambergin pikku-venetsiaa. Joen varrella on siis tuollaisia romanttisia Fachwerkhauseja  1800-luvulta.
Piispan residensseissä kenties toimittaisi käydä tuomiokirkon vieressä. En ehtinyt niihin. Neue Residenssi ja Rosen Garten voisivat olla kesällä kivoja.




Torstain SZ:sta taas kävi ilmi saksalainen atomireaktorihysteria. Garchigin tutkimusreaktorissa oli ollut syksyllä hiilen isotooppipäästöjen vuosittaisen raja-arvon ylityksen uhka ja jutun reaktori suljettiin kuudeksi viikoksi. Laitoksen tiedottaja kiistää asioilla olevan yhteyttä. Landtagin vihreä aikoo selvittää asiaa.

Garchingin tutkimusreaktorista, joka on Saksan tehoikkain lajissaan, uutisoitiin keväällä 2010 (SZ:n juttu), että ulkopuolisten tarkastuksissa (Gutachten) havaittu maksimissaan 100 nm ruostekerros reaktorissa ja sitä kehotettiin pitämään silmällä tarkastuksissa joka viides vuosi. Lisäksi jossain aaltolaitteesse (Wellenbuchsen Armaturen (Buchse = hylsy,; pistorasia, liitäntä), (Armatur = laitteisto, kojeisto)).
Teknillinen yliopisto kiistää (zurückweisen) asialla olevan mitään vaikutusta eikä se vaarantaisi (nich gefährdeten).
Vihreä kritisoi, että asia tuli julkisuuteen (herangetragen worden war) "Bürger gegen Atomreaktor Garching" (tai "Die Mütter gegen Atomkrieg" kuten ex. kämppiksen kanssa vitsailin) kerhon kautta eikä ympäristöministeriön, joka ei nähnyt asiassa mitään tiedottamisen arvoista. SPD yhtyi vaatimukseen (schloss sich dieser Forderung an).
Lisäksi joku Mynssenin Ympäristöinstituutti pelkää ruostehiukkasten vahingoittavan seiniä, mutta TU valistaa, että reaktorin vesi kyllä vaihtuu vikkelään.

Hieman aikaisemmin Seehofer oli vieraillut laitoksella. Jutun sanoma oli, että se reaktori on käytössä vuoteen 2018 eli kahdeksan vuotta alkuperäistä suunnitelmaa pidempään. Kuitenkin SZ:n jutun otsikko oli, että "Reaktori käy kauemmin asekelpoisella uraanilla". Baijerin valtio maksoi suurimman osa 435 milj. rakennuskustannuksista.
[Teknillisen yliopiston logo säähavaintotornin huipulla. ]

Organisoin kerran kollegoille (15 kpl) kiertokäynnin FRM-II:lle  - itsekkäänä tavoitteena päästä itse sinne. Sinne mennessä piti lähettää nimet ja osoitteet (faksilla koska yksi kenttä oli allekirjoitus, joka on saksalaisille kaikki kaikessa - varmeentaahan se ilman muuta niin viimmesen päälle luotettavasti että juuri tämän henkilöon ilmoittautunut mukaan!).
Sitten jokainen allekirjoitti säteilysuojausohjepaperin, jossa kielletään meikkaaminen ja syöminen, raskautettujen ja alle 18-vuotiaiden liikkuminen muutoin kuin erityisluvalla, jne.
Säteilyannosmittareita jaettiin vain yksi per ryhmä (2). Lopussa kaikki kävivät kontaminaatiotestissä, jossa suojakenkien pohjat ja kädet (työnnettiin laitteen sisään) analysoitiin 10 sekunnissa. Noh, nyt oli reaktorissa huoltokatko, joten ei paljoa säteillyt.

Vuoden aikana pitää neljästi vaihtaa polttoainesauvat, joita tilataan erikoistilauksena Ranskasta. Pari miljoonaa kappale suunnilleen. Toistaiseksi ne on säilötty alueelle. Ne eivät ole ydinvoimaloiden sauvoja lähelläkään säiteilyssä vaan jo kolmen vuoden kuluttua ne eivät enää juuri edes lämmitä. Ne varmaan viedään saksalaiseen sijoituspaikkaan muun ydinjätteen joukkoon.

Alueelle, jossa on tutkimusrakennuksia, pääsi ei-EU-kansalaiset vain passilla ja muilta piti olla Ausweis (henkilötodistus). Suomalaista ajokorttia ei kelpuuteta henkilötodistukseksi.
Sitten itse tutkimuslaitoksessa oli omat systeemit. Vartijoita oli lukuisia ja kantoivat asetta. Siellä neljän hengen ryhmissä käytiin jokainen lentokentältä tutulla sensorilla läpi vaikka metallinpaljastin ei edes piipannut.
Kameraa eikä kännykkää saanut olla mukana eikä mitään isompaa kamaa.
Sitten ryhmä ohjattiin tutkimusalueelle.

Aulassa oli jännä alfa/betasäiteitä havainnollistava mustaa höyryä sisältävä loota, jonka pinnalla näkyi valkoisena kun hiukkasia vilisti ohi.

Ensiksi ihmettelimme ylätasanteelta lasin läpi reaktorihallia. Siellä oli raskasta vettä ja putkia.
Altaan yllä oli liikuteltava silta ja vinssisysteemeitä. Jokunen tietokone tietysti kanssa. Vesi lämpiää vain noin 50 asteiseksi. Kun reaktio käy täydellä 20 MW teholla tarvitaan jäähdytysvettä kuutio sekunnissa. Se kiertää suljetussa piirissa ja viereiseen lauhderakennukseen menee vielä toisiopiiri ja sitten siellä on vielä kolmas. Reaktio käynnistetään tuomalla joku beryllium-lähde ja sitten se otetaan pois. Näin saadaan hallitusti ja tasalaatuisesti reaktiokäyntiin eikä tarvitse pistää liian ylösnostettua polttoaine sauvaa takaisin kuoreen. Tehoa riittää kuudeksikymmeneksi päivää ennen kuin polttoainesauva pitää vaihtaa. kts. kaaviokuva ja valokuvia.

Sitten menimme koehalliin. Siellä on useita mötiköitä, joihin neutorinit johdetaan. Niihin on sitten kytketty eri organisaatioiden härveleitä kiinni. Kuka niitä sinne saa tuoda arvioi riippumaton asiantuntijaryhmä. Ryhmiä on Amerikkaa myöten. Lisäksi laitteella tehdään kaiketin jonkin verran rahaa sillä yksi sovellus on esimerkiksi metellien douppaus eli tehdään metallista soveltuvia vaikka puolijohteiksi tai korkeajännitekäyttöön. 2010 jutussa oli aikomus valmistaa molybdeenin isotooppia vuodesta 2014 lähtien kattaen 50% Euroopan tarpeesta. Sitä tarvitaan syöpädiagnoosissa ja terapiassa. Sen laiteinvestointi on yli 5 Meur.
Syöpäsoluja voidaan säteilyttää muutaman sentin päästä ihon alta. Ilmeisesti päivässä käy useampikin potilas. Säteilytys kestää vain 90 sekuntia.
Myös rotan (irroitettuja) keuhkoja oli pistetty putkeen ja saatu tehtyä kolmiuloitteinen malli. Näin saatiin pieniäkin yksityiskohtia (millin luokkaa) esiin ja voidaan kehittää vaikka keinotekoisia hengitystä avustavia laitteita.
Siellä oli nähtävillä autonmoottori, jossa oli pystytty seuraamaan öljyn kulkua moottorin sisällä.
Neutronien avulla voidaan vaikka selvittää elintarvikkeissa olevat pienetkin jäämät haitallisista aineista.

Yksi systeemi tutkii taivutettujen metallikappaleiden jännityksiä ja esimerkiksi etsii sopivia hitsausmenetelmiä. Kts. muita materiaalitieteen sovelluksia.

Jülichin tutkimuskeskuksesta, joka oli aikoinaan salainen ja siksi metsän keskellä Kölnistä jonkin matkan päässä, lopettu tutkimusreaktoritoiminnan. Myös Karlruhen tutkimuslaitokselta on reaktorit suljettu aikapäivää sitten. Muutama päivä sitten uutisoitiin, että VTT aikoo alkaa tarjoamaan  boorineutronisädehoitoa syöpäpotilaille Otaniemessä. Jutun mukaan siellä hoito kestää 20 minuuttia.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen