08.12.2012

Ainola

 Ei kovin kaukana Tuusulan järveltä sijaitsee Ainola. Sibeliuksen aikoinaan 1930-l. velkarahalla E.N. Setälältä ostama paikka. Päärakennuksen on suunnitellut itse Lars Sonck (1904, laajennus 1915).
Rakennukseen on 7 eur pääsymaksu, mikä on aika paljon. Siellä  oli opas puhumassa, mutta en tiedä oliko se ryhmä tilauseyhmä ja satunnaisia asiakkaita. Jonkin verran siellä oli tauluja, ja erityisesti pramea työpöytä mustepulloineen. Silinteri ja kävelykeppi tietysti. Keittiön erikoisuutena mainittakoon munkkipannu.


Elävässä Arkistossa on Aho&Soldan filmi Sibban 80-v. synttäreiden tienoilta.
 Hautakin sijaitsee Ainolassa. Aino asui Ainolassa kuolemaansa asti 97 vuotiaaksi (Jean eli 91 vuotiaaksi, mikä on paljon huomioon ottaen ajoittain raskaan ja märän elämäntyylin). Ainola myytiin valtiolle 1972 ja museo siitä tuli 1974.

Sibelius siis syntyi 8.12.1865, kuten lipputangoista tänään voi huomata. Kuoli 20.9.1957.
 Vesijohdot ja viemärit tulivat päärakennukseen vasta 1950-luvulla, joten pihapiirin sauna oli erikseen. Aino Sibelius sen muka itse suunnitteli 1905. 
Sibeliusmonumentin esittelin aiemmin.


 Järeä on vinttikaivo.
Tuo siis lienee vesijohto kaivolta saunaan.




Tietysti pihapiiristä löytyy kukka- ja puutarhaistutuksia.
Puista minun ja monen muun mielestä Kuusi on parasta pianolla.  Juhalapäivänä kai pitäisi soittaa Andante Festivoa.


 Tuusulan puukirkon on rakentanut Aleksis Kiven isoisoisoisä v. 1734. Johan Asplund, Aleksis Kivi ja Pekka Halonen on haudattu pihalle (jäi toiseen kertaan).
 Vieressä on Tuusulanjärvi.
 Maalipinta on parhaillaan restauroinnissa.




 Tämä on Aleksis Kiven kuolintorpan pihamaalla. Torppa oli lukossa.

 Pintalaudoitus näytti aika uudelta.





Halosenniemen ja Ainolan lisäksi Tuusulan järven ympärystössä on Villa Kokkonen (en ole käynyt). Aleksis Kiven kuolin mökin vieressä on J.H. Erkon kotimuseo. Lotta Svärd museo sijaitsee rakennuksessa, joka rakennettiin uudelleen 1995, kun entinen, Lottien koulutuskeskuksena toiminut, rakennus paloi 1947. Eero Järnefeltin ateljee Suviranta on avoinna vain sopimuksesta. Lisäksi Tuusulasta löytyy ilmatorjuntamuseo, jossa olen tietysti käynyt. Olen myös kerran pyöräillyt saksalaisen kanssa järven ympäri.

P.S Weihnachtsbasar findet statt tänä viikonloppuna Helsingissä.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen