07.12.2012

Nikolaus

St. Nikolaus siunaamassa lasta.

Sedät tarjosivat Nikolaukselle manteleita taikka pähkinöitä.
Torstaina Nikolaus ehti jopa Afganistaniin, jossa saksalaisia sotilaita on. Kts. kuvat.

St. Nikolauksen päivää (6.12 on siis erityinen päivä monessa muussakin maassa kuten Belgiassa ja Hollannissa Sinterklaas seurananaan  moorirenki Zwarte Piet (1850 ilmestyneen tarinan pohjautuen). Silloin erityisesti voi nauttia Kruidnootjeseita.)

 Tässä kuva, miltä St. Nikolaus voi näyttää. Lasten pitää laittaa ulos puhdas kenkä, johon voi tulla pieni lahja - tai risu (ainakin ennen vanhaa).

Yllä olevassa kuvassa näkyy myös Lumineito ja ei niin kaunis seuralainen Krampus eli Knecht Ruprecht. Esimerkiksi tässä kuvassa Salzburgin läheltä on enkelin lisäksi Krampussen hahmoja, jotka pelottelevat lapsia, jotka ovat olleet tuhmia.
Kuvia Merkurista. Noita Krampuslauf tapahtumia on kaiketi erityisesti Alppimaissa, mutta wikipedian mukaan myös Unkarissa, Kroatiassa, Tsekeissä ja Pohjois-Italiassa niitä on tavattu. Kts. youtube slideshoweja.
Lisäksi  kannattaa katsoa krampusmasken.net.

St. Nikolaus saattoi elää 270-6.12.343  Kreikassa ollen Myran piispa, sittemmin pyhimys. Hän on ainakin merenkulkijoiden, kulkukauppiaiden, alttariavustajien ja lasten suojelija. Lisäksi mm. Venäjällä Святой Николай on kansallispyhimimyksen asemassa. Legendoja tuosta riittää aina kuolleistaherättäjäksi asti.

Wikipedian mukaan tavat vaihtevat runsaasti alueittain. Jossain jopa lapset pukeutuvat St. Nikolaukseksi ja käyvät naapurilta kerjäämässä palkkiota ja arvuuttamassa kuka he oikeasti on.
Useimmiten kuitenkin St. Nikolaus tuo lahjoja (Lebkuchnen (joulupipareita, pähkinöitä, mandariineja ja varmastikin karkkia nykyisin) ehkä sukkiin ja kenkiin yöllä tai muuten ja kysyy lapsia tavatessaan ovatko lapset olleen rohkeita ja hurskaita. Sen kultaisessa kirjasta käy ilmi hyvät ja pahat lapset ja myös sillä on ollut jonkin sortin vitsarangaistuskortti käytössä.

Uskonpuhdistajat kun eivät pyhimyksistä niin välittäneet, niin St. Nikolauksen päivän sijaan lahjoja alettiin antaa jouluna vasta (Luther päätti päiväksi 25.12.) ja vieläpä Christkind in toimesta (Sveitsissä, Itävallassa ja katollisessa Saksassa). Pohjoisemmassa on joulumies (Weihnachtsman) mm. jenkkiläiskulttuurin takia ratkaisuna lahjantuojaksi.
Baijerissa kuitenkin lapset voivat kirjoittaa toivomuksiaan Christkind'lle Taivaskaupunkiin:
An das Christkind
Kirchplatz 3
97267 Himmelstadt



Lunta silmillä.

Trööt.
Torstaina ilmoitettiin Jazz-pianistin Dave Brubeckin kuolemasta. hän ehti 92-vuotiaaksi. Näyte vuodelta 1961. Zeitin mukaan Der größte Hit seines Quartetts, das so publikumswirksame Take Five von 1959, erreichte sein Massenpublikum trotz (oder wegen) des ungewohnten 5/4-Takts, der in neutönender E-Musik eher zu Hause schien als im Jazz. Tässä vielä tuo teetaukobiisisistä eli Take Five, jonka kvarteton alttosaksofonisti Paul Desmond on säveltänyt.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen