27.12.2012

Wasserburg

Welt am Sonntagissa oli itse Matti Nykäsen ja hänen naisystävänsä (Lebensgefährtin) haastattelu melkoisen huomiotaherättävällä otsikolla. Sehän alkaa olla taas Vierschanzentourneen aika. Sunnuntaina on Oberstdorfin finaali.


Pikkukaupungissa (12'000 asukasta) nimeltään Wasserburg (vesilinna) (kts. kartta on Wikipedia sivulla). Sen historia ulottuu 1100-luvulla. Linnaoikeudet se sa 1245 ja ensimmäinen raatihuone 1252, ensimmäinen asukkaiden kirkko 1255.
Viimeisin tulipalo 1885, mutta onneksi tuo oli ilmeisesti liian mitätön kylä syrjässä pommittamiseen.

Tuonne päästäkseen pitää vaihtaa junaa Salzburgiin menevästä junasta esimerkiksi Grafingista tai Rosenheimista. Loppumatka on sähköistämätön osuus ja sinne puksuttaa kahden vaunun pituinen diesel-juna, jonka keskinopeus lienee 40-50 km/h tienoilla. Parin kyläpahasen kohdalla kuski pyysi ilmoittautumaan, jos joku halusi pysähtyä. Viikonloppuisin junia menee harvennetusti, että niitä pitää vähän katsoa, ettei joudu asemalla odottamaan tuntikaupalla.
Asemalta menee linja-auto keskustaan (saattaa sisältyä Baijer-tikettiin).



Vanhakaupunki sijaitsee niemellä. Inn joki jostain syystä tekee jyrkän mutkan siihen (kts. kuva). Se selittää myös miksi siinä on kaupunki, jota on 1415 lähtien puolustettu linnamuurein ja tornein. Kulkijoita on verotettu varmasti. Joki on leveä, mutta tuskin siinä veneitä paljoa menee. Joku pieni risteilyalus oli laiturissa. Matkan tekoa ainakin hidastaa voimalaitos, mutta en tiedä onko siinä joku venehissi.


Portti punaisella sillalle.


Kaupungintaloa vastapäätä Marienplatzille on rokokoo-julkisivu (1738). Hotelli taitaa olla kyseessä.


Taloja kaupungintalon vierellä. Punaisessa talossa Apteekki. Talojen välissä olevat palkit ovat estämässä wanhojen talojen kallistumista.
Nettisivulla on galleria katujen tyypillisten talojen julkisivuista.


Kaupungintalo (1495) Marienplatzilla. Sinne järjestetään turistikierroksia. Museoita siellä on tienrakennukseen, olut-katakombiin, taidekopioiden museo (Imaginäres Museum) ja kaupungin historiaan liittyvä museo.


Vanhan hautausmaan portti sisältää aikaisempia hautakiviä. Kumpaankin suuntaan lähtee keskiaikainen kaupungin muuri.


Katu hautausmaan porttilta kaupunkiin.


Vaatetusliikkeen julkisivussa leikitään kolmella ulottuvuudella. Epäilisin, ettei ole kovin vanhaa perua.


Ala-asteen seinässä oli metka kuva.


Joenrannalla menee kävelytie, jossa on useampia modernin taiteen tuotoksia.
Mynssenin Ostbahnhofilta on mietty pyöräreitti, joka johtaa Wasserburgin sillalle.


Stenkelfeld radiohupailun klassikkojakso on jouluvaloepisodi.

Yleisradio oli otsikoinut Areenassa Bachin jouluoratorion otsikolla "Kansanmusiikin ilta". Olen samaa mieltä.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen