16.12.2012

Rothenburgista vielä

Rothenburg on hyvin säilynyt vaikka sitä pääsiäislauantaina 1945 pommitettiinkin. 39 kuoli, 306 rakennusta tuhoutui kokonaan ja mm. 750 m vanhankaupungin muuria. Wolfganskirche on itseasiassa museo, johon on 1,5 eur pääsymaksu. Siellä on kellarissa pääsee kiviportaita ja varastoja kiertämään muurin sisällä. Yläkerrassa on pieni kulttuurihistoriallinen näyttely ja historiaan mm. sotaan myös.
Wolfgangskirche (v. 1493) sijaitsee vanhan kaupungin Klingentor-nimisellä portilla (1475). Muuri (torni valmistunut v. 1400) ja kirkko on samaa systeemiä vallihaudan vieressä.Sen toinen nimi on paimenkirkko sillä sen on perustanut joku paimenten veljeskunta. Niillä on tuommoinen vanha tanssiperinne.







Laaksossa on melkein roomalaisen näköinen silta.


Näköjään oli Halloween-aika.

Fransiskaanikirkko on vihitty käyttöön 1309.


Kuuluisan würzburgilaisen taiteilijan fransiskaanialttari v. 1409.



Nuo sotilaat ovat pähkinän murskaamiseen tarkoitettu. Niitä on ollut kuninkaita, poliiseja, ritareita ja metsänvartijoitakin. Ensimmäisenä tuollaiset rakensi Wilhelm Friedrich Fürchtner Seiffenista 1870.  Yläreunassa näkyy aika erikoinen versio joulupyramidista, jossa on tunnunomainen propelli, jota kynttilöiden lämpö pyörittää. Vanhin tunnettu version on vuodelta 1780. Karusellissa pyörii jouluseimestä löytyviä hahmoja tms.  Vasemmalla on ukkoja (Räuchermänner), joilla on monttu auki. Niistä tulee  soveltuvaa savua ilmaan niiden sisällä olevasta hajukynttilästä. Ekat versiot tiedetään 1800 luvun alkupuoliskolta.
Rothenburgissa on joulumuseo (en käynyt sisällä) ja sen yhteydessä  myymälä. Yksi tunnettu brändi on Käthe Wohlfahrt, jonka myymälöitä on ainakin Nürnbergissä, joka on myös joulumarkkinoittensa takia hyvin suosittu turistipaikkakunta näin joulunalla. Sen Online-kaupasta löytyy esim. pyramideja ja Erzgebirgen alueen versioita, pähkinän särkijöitä ja savu-ukkoja.



Rothenburgin tärkeimpiin museoihin kuuluu  rikosmuseo, joka esittelee rikosten tai rikkomusten tuomitsemista saksankielisissä maissa 1100-1800 l.


Vastaavanlainen häkki on mm. Eichstättin joen varrella. Sillä voi kastella vaikka leipurin, joka tekee liian pieniä leipiä.


Joku joulu sitten lahjahitti oli piikkimatto..

Häpeänaamareita.

Kemut.
P.S Mies vailla menneisyyttää on vielä muutaman päivän Areenassa.
Kiitos.
- Hän osaa puhua.

Joulupatahan muuten löytyy myös internetistä.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen