06.03.2012

Nockherberg

Tässä ollaan kuvan lavastuksessa huolimatta Krunikassa, eikä Mynssenissä.

 Sisustuksessa oli saksalaisia oluttuoppeja, peuransarvia yms., mutta sitten oli muovikukkia ja ennen kaikkea astiat oli tusinatavaraa: samanlainen mehukannu, jossa vettä tuodaan, löytyy joka huushollista Suomessa. Noh, hyvä oli että tuodaan, sillä Saksassa olisi jäänyt tuomatta. Vähän myös ihmetytti, ettei ruokalistassa ollut alkoholittomia juomia ollenkaan piiitkän olutlistan lisäksi. Kyllä sieltä limsaa sai pyytämällä naapuripöydästä tehtyjen havaintojen perusteella. Jotenkin valkoinen pyötäliina ei baijerilaiseen ruokapöytään minusta kuulu. Ravintolan olutpuolella sellaista ei sentään ole, mutta minut ohjeistettiin syömään salin puolelle.
Baijerilaista Leberkäseä siis saa Helsingistä. Päällä Spiegelei, mutta ei hätää sillä suomalaisissa kananmunissahan ei ole salmonellaa. Kahden Levakaas siivun alla oli keko Sauerkrauttia. Lisukkeena oli kupillinen kylmää perunasalaattia. Kyllä se ihan aidolta ja hyvältä maistui. Hintaa oli 8,50. Sauerbraten systeemi maksaisi 17,50 eli normaali suomalainen ravintolahinta.


BR:n Nockherberg pääsivulla oikealla on videoita. Baijeria, olutta ja politiikkaa (1,5 h) ohjelma on tietoisku saksalaisen politiikan historiaan. Erityisesti Merkelin nousu käydään läpi. Siinä on sekä katkelmia TV:stä että Nockherbergin ajankohtaisista sketseistä kunakin vuonna. Ohjelman pääteemana oli naiset vs. alfa-urokset politiikassa. Nockherbergin 2011 Mama (Bavaria) totesi Seehoferille: "Horsti, früher warst Du so ein Alpha-Hengst. Heute bist Du nur noch ein Alpha-Wallach.". Alfa-uros on siis Alpha-Hengst ja Alpha-Wallach eli Alfa-ruuna.

Ohjelmassa haastateltiin roolien näyttelijöitä ja shown käsikirjoittajia. Tämän vuoden jakso tulee keskiviikkona (7.3.). Se on must katsottava, jos Saksa+politiikka+huumori kiinnostaa.

Nockherbergissä sijaitsee Paulanderin entinen olutpanimo, nykyinen ravintola, jossa on joka vuosi 19.3. alkaen vahvan oluen (Starkbier) festarit 17 pvä. ajan. Paulanderin olutkannu (ei lasituoppo vaan keraamisia, joissa reunukset on sisään päin hieman kääntynyt) olivat TV:ssä näkyvästi esillä.
Tuon vahvan oluen kauden loivat Paulander-munkit, jotka tarvitsivat vahvistusta paastonajalle. Oluthan on nestemäistä leipää. 1651 valmistettiin ensimmäistä kertaa Pyhän-Isän-olutta, joka sai myöhemmin nimekseen Salvator. Sillä munkit ruokkivat itsensä lisäksi luostarin kassaa ja köyhiä.

Ennen oluen vahvuus diagnosoitiin siten, että kun olutta oli roiskutettu penkkiin niin nahkahousut tarttuu penkkiin niin kovasti kiinni, että penkki nousi mukana kun ihmiset nousi. Hyvä olut piti penkin takamuksessa.

1700-l. Baijerin vaaliruhtinaat (Kurfürst) tulivat aloittamaan festarit lyömällä tynnyriin reiän ja ottamaan ekat oluset. Nyt sen tekee Ministerpräsidentti (Seehofer).

Sekularisaation jälkeen panimo meni yksityiseen omistukseen, mutta kemut jatkuivat. 1858 tuli mukaan laulua ja kansannäytelmiä. 1891 ensimmäinen Salvatorrede (Salvator-puhe). Sota keskeytti festarit 1939-1950. Sitten siellä on ollut taas kabareeta, jossa poliitikoita pistetään halvalla paitsi Persianlahden ja Irakin sodan alkaessa. Kouluammuskelun takia sitä siirrettiin eteenpäin.
TV:stä se on tullut v. 1982 lähtien.
Tämä schwaabilainen Paulander mainos Gründwaldin tapaan on youtube hitti.


Tämän Linderhofin ravintolan Biergartenilta avautuu varmastikin yksi Baijerin komeimmista maisemista.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen