31.12.2012

Trafalgarin aukio

Uudessa Bondissa on eräs ylitseampuvimmista takaa-ajoista, mitä heti tulee mieleen. Loppuhuipentuma on kuin suoraan 1800-l. ooperasta sinfoniaorkesterin säestyksellä.
Britannia on keskeisessä asemassa, kuten Lontoo.  Toimintaa riittää, että syke pysyy katsojallakin yllä.
 Tämä kenraali sai tunnustusta kukistettuaan kapinan Intiassa  1857 eikä ymmärrettävästi syystä ole kovin muodissa nykyään juhlia.

 Tolpan nokassa seisoskelee tietenkin itse amiraali Horatio Nelson, joka kuoli Trafalgarin taistelussa. Muistomerkki valmistui 1843. Nelsonin hattu on 51,6 m korkeudessa systeemin juuresta.

Seisokelusta puheen olleen Areenasta voi kuunnella Seela Sella seisaaltaan ohjelman vuodelta 2006. Mutta ei siinä kaikki ole vanhentunut.
 Leijonat tuli mukaan kuvioon 1867.  Jalustan kuvat kuvaavat eri taisteluita ja Nelsonin kuolemaa.
ZDF:n Mediathekissa on puolen tunnin satiirilähetys, jossa saa niin paavi kuin poliitikot osansa. Bundestagissa oli tabletit käytössä jo ennen Suomen eduskuntaa.
 Taustalla näkyvä kirkko on St-Martin-in-the-Fields.

Uusi Q tapaa sankarimme Kansallisgalleriassa (yllä kuvissa). Sehän sijaitsee Trafalqarin aukion vieressä. Aukiolla juhlitaan  uutta vuotta. The Local muuten väittää, että harva britti tuntee Illalinen yhdelle -ohjelmaa. Se esitetään kyllä Saksassakin joka uusivuosi.

Nimi tulee Trafalgarin taistelusta 1805, jossa kuninkaalinen laivasto taisteli menestyksellisesti Ranskan ja Espanjan laivastoja vastaan. Admiraali loordi Nelson johti 27 laivaa HMS Victoryllä. Britit eivät menettäneet yhtään alusta ja vastapuoli 22 kpl.

Koska se on julkinen museo, on sisäänpääsy ilmainen joskin tietysti lahjoituksia otetaan mielellään vastaan. Ei kannata jättää väliin saman korttelin Portrait galleryä.


Suomenkielinen Wikipedia-sivu kertoo tarpeellisen Edithistä


Spiegelissä muistellaan kaiholla, miten Bondille kelpasi joskus Jaguarin sijaan BMW. Kts. kuvat.
SZ puolestaan teki hyvää salapoliisityötä käydessään läpi uusimman Bondin paikkoja. Alussa nähty päämaja on oikeasti parkkitalo.  Metrolla, tubella, matkustetaan autenttisen näköisessä ruuhkassa. Kuvauspaikka oli Charings Cross, eikä Temple.


Etelä-Afrikan Korkea Komissio.

30.12.2012

Memmingenin kkoja

Memmingenin  ev. lut. kirkko "Unser Frauen". Ensimmäisen kerran mainittu 1258. Torni 1300-l. ja rakennus 1460. 1565-1804 se oli ns. Simultankirche) ts. sitä käyttivät protestantit että katolliset. Em. linkissä on sisäkuva juuri tuosta kirkosta. Parvi ja kuori olivat katollisia ja urkuparvi ja kirkon pitkä osa evankelisella maulla rakennettuja.




Entisen synagogan muistomerkki.





Moderni katollinen Sankt Josef:












Entinen luostarikirkko St. Peter und Paul (1480-l.) toimii konserttisalina ja taidegalleriana. Siellä oli jotain modernia jaappanilaista taidetta.





On ollut Saksasata tallustamista Santiago de Compostelaan. St. Peter und Paul oli eräänlainen huoltoasema matkalla. 


Martinskirche:
Tervetuloa uskonpuhdistuksen edelläkävijäkirkkoon Memmingeniin.
Kirkon historia ulottuu 800-luvulle. Nykyisen kirkon kolmilaivainen rakennus on 1500-luvulta.









Nämä 1502-1507 valmistuneet kuorituolit ovat kirkon aarre.






Seinämaalauksia oli poikkeuksellisen paljon.


Maalausten ikä vaihtelee 1200..1700 lukujen välillä. 

Urut v. 1998.


29.12.2012

Windsor

Windsorin linna . Pääporras on aika sotaisan vaikuttava (flash). Waterloo kammarissa on ainakin iso matto ja pöytä (flash). Myös piirustushuoneesta on flash.

  Wikipedian ilmakuvasta saa myös jonkinlaisen käsityksen linnan koosta.
Lipun hinta on 17 puntaa, jos ei ole Lontoo-korttia. Lisäksi sinne pitää matkustaa junalla esim. Paddingtonin asemalta ja vaihtaa kerran pieneen lähijunaan. Myös se junamatka sisältyi Lontoo-korttin.



 Historiassa kerran on käynyt niin, että Britannian kuningas luopui vapaaehtoisesti kruunusta ja alkoi herttuaksi. Se oli Edward VIII, joka oli alle vuoden kuninkaana, kunnes halusi naida eronnen amerikkalaisen, mikä ei ollut soveliasta. Sen veljestä tuli kuningas Yrjö VI (1936-52), jonka lapsi nykyinen kuningatar on. Yrjö VI:stahan  on elokuva Kuniinkaan puhe. Hgin Kaupunginteatterissa on parhaillaan näytelmä. Niiden isä oli Saksi-Coburg-Cotha suvun viimeinen monarkki ja Nikolai II:n serkku, Windsorin-sukuhaara on  ollut nyt vallassa neljän hallitsijat ajan. Yrjö V (vallassa 1910-1936) aloitti kuninkaiden joulupuhesarjan radiossa ja sittemmin TV:ssä  1932. Tänä vuonna mediajulkisuutta sai kuningatar timantti 3d-silmälaseissaan. ITN:n video.

Linnan juuret ulottuvat vuoteen 1070. Sijainti on Thamesin varrella strategisessa paikassa. Eräs iskuista linnaa vastaan oli paronien kapina 1216 paavin kumottua Magna Cartan. 1992 linnassa oli tulipalo ja entisöinti kesti viisi vuotta perinteisiä menetelmiä käyttäen. Erikoisuus on Yrjö V:n puolison kuningatar Maryn nukkekotisysteemi. Maryn mukaanhan on nimetty myös kuuluisa laiva. Hän ehti kuolla 10 viikkoa ennen Elisabethin kruunajaisia 85 v. iässä. Hän on haudattuna seuraavassa rakennuksessa:

Pyhän Yrjön kappeli sisältää merkkihenkilöiden hautoja. Siellä on paikat sukkanauharitarikunnalle.
P.S Vuoden luetuin saksankielisen Wikipedian artikkeli voi olla Sackgasse elikkä (umpi)kuja (umpikujaan päättyvä pikku kadunpätkä). Tilasto suosituimmista sivusta. SZ:n juttu pohtii umpikujan suosion syytä ja epäilee bottiverkostoa taikka käännösvirhettä brittiläisestä poikabändistä, jonka nimi tosin on "yksi suuntainen tie" eikä mikään umpikuja.

28.12.2012

Piparkakkurakennuksia

Saksassa on muuten myös 1.1. uusi Rundfunkbeitragsstaatsvertrag, joka velvoittaa jokaisen kotitalouden maksamaan. Maksu on sama oliko TV:tä vai ei. Ennen oli radion kuuntelijoilla ja modernin tietokoneen haltijoilla alennettu maksu. Weltin artikkelissa spekuloidaan, että meneekö miljoonat tähtijuontajille ja pomoille. Ainakaan Yle ei maksa miljoonia yksittäiselle tähtijuontajalle.

Herra Steinbruckin luentopalkkiot ovat olleet otsikoissa jo pitkään, mutta nyt paljastui, että ministeriökin on viime vuosina maksanut 1,8 milj. palkkioita ja esim. yksi viimeaikainen puhe maksoi 15 keur (FAZ:in juttu). Kyseinen herra saataa olla Merkelin seuraaja.
Joulukuusivihikoira.
 Prof. Lohen ryhmän tutkimus oli torstaina puoliyhdeksän uutisissa (Areena, kohdasta 15:20 eteenpäin). Juttu verkossa.

Joulukuun Koiramme-lehdessä oli jälleen pitkä tieteellinen artikkeli kotimaisten koirarotujen geeniperimän monimuotoisuudesta.




Osataan sitä Suomessakin. Viime vuotista kilpailusatoa Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina kunniaksi.





Hgin kaupungintalon ja pressan linnan välimaastossa.
























P.S Saksassakin on hevosilla rooli tapaninpäivänä. Siellä on katollisilla Stephaninritt kulkueita. Kts. kuvia Mynsseninä läheltä.