29.05.2012

Testaa saksatietosi


SZ on pistänyt sivulle Einbürgerunstestin eli 300 mahdollista kysymystä, joita testataan Saksan kansalaisuutta anottaessa. Osa kysymyksistä on maalaisjärjellä ja saksantaidolla selvitettävissä, mutta kyllä tietoakin pitää olla esim. kirkon ja valtion yhteydestä ja kansalllisuuslaulun sanoista.

 Zeit raportoi onnellisuusindeksistä. Suomi yllättäin sijoittui hopealle, kun taas Saksa oli vasta 30. Aiemmin myös Coca-cola oli teettänyt tutkimuksen, mutta ei siinä minusta mitään erikoisempaa tulosta ollut (Weltin juttu).

Sööderin Markus laittoin verokuponkeja ja terveiset oikein omalla fotolla varustettuna (Sehr geehrte Steuerzahlerin, sehr geehter Steuerzahler). Hän lupailee, että kohta (steht kurz vor dem Abschluss) Baijerissakin siirrytään sähköiseen veroilmoitukseen. Ilmeisesti siellä on aika pitkällä eikä noitakaan kuponkeja tarvitsisi täytellä paperille.
Sitten saa opetella helpon lyhenteen ELStAM (Elektronischen Lohnsteurabzugsmerkmale).

 Joskus katselin Bezügemitteilungista eli palkkakuitista, että helposti 41% bruttopalkasta menee erinäisiin hyviin tarkoituksiin. Lohnsteuer eli palkkavero on 17% luokkaa, vajaan prosentin vievä Solidaritätszuschlag eli yhteisvastuulisämaksu. Krankenversicherung (sairausvakuutusmaksu) on n. 8% prosenttia, Rentenversicherung (eläkevakuutus) 10%, Arbeitslogsenversicherung (työttömyysvakuutus) 1,40%, Pflegeversicherung (hoitovakuutus) 1,225% ja lisäksi kirkkoon kuuluvilta menee joku ropo sinne.
Tuo Solidaritätszuschlag on vähän kuin Suomen "tilapäinen" autovero sillä se keksittiin Saksan yhdistymisen kulujen kattamiseksi 1991. Wikipedia mainitsee myös Persianlahden sodan ja keski- itä ja lounaiseuroopan maiden tukeminen. Välillä se oli poissa, välillä 7,5% ja sittemmin 5,5%. Joka vuosi ilmeisesti siitä keskustellaan. Liittovaltion kassaan kilasta 11,9 Mrdeuroa (2009).
Tuohon sekä kirkollisveroon saa lapsista alennusta.
Wikipedia muuten kertoo, miten lapsilla rikastuu myös lapsirahan avulla eri maissa. Miten ajantasalla tiedot on, en tiedä.

Kunhan jaksaa odottaa niin saa sitten Bescheid für 201x über Einkommensteuer und Solidaritätszuschlag (der Bescheid ) = päätös , arvio, viesti).
Päätös (Art der Festsetzung (Festsetzung = kiinnitys, arviointi. festsetzen = lyödä lukkoon, määrä, päättää; pidättää; kiinnittää, tarttua)) erittelee tuloverot ja solidaarisuuslisän omiin sarakkeiksiin.
Festgesetzt werden rivillä oli onneksi pienempi luku kuin ab Steuerabzug vom Lohn (der Abzug = vähennys, poisto, (mon.) menot; kopio, kuva; poistuminen; ilmanvaihtohormi; liipaisin).

Aikoinaan pääministeri Kiviniemi pääsi die Weltin juttuun Finnland vollbringt das moderne Wirtschaftswunder (vollbringen = toteuttaa, saada aikaan). Siinä kerrotaan, että suomalaiset johtavat maailman vähiten korruptoineiden valtioiden listaa vuosien ajan (suom. huom. mikä ei pidä paikkaansa enään).
Siinä myös todetaan, että suomalaiset maksavat eniten veroja, mutta ovat silti maailman tyytyväisintä kansaa (suom. huom. jos sairauskassajutut otetaan huomioon, niin todennäköisesti palkastani lähtee Saksassa Suomea enemmän tai ainakaa ero ei ole merkittävä.).
Merkel on kehunut Suomea talouden vakauden edistäjänä, kun Suomi on vaatinut rangaistuksia sääntöjen rikkojille. Haastattelu keskittyi eurotalouden haasteisiin.
Kommentteja irtosi silloin lukijoilta runsaasti. Ennättipä sinne joku suomalaiselta vaikuttanutkin:
Manchmal hat man das Gefühl, wir würden in Finnland nur Steuern zahlen! Man muss bedenken, dass in den Steuern alles mit inbehalten ist: Krankenversicherung, Arbeitslosenversicherung und ein Teil der Rentenversicherung. So kommt alles in einen grossen Topf aus dem der Staat dann mit Bedacht die Kosten bei den zu zahlenden Leistungen genau steuern kann. Das geht in Deutschland mit 300 Krankenkassen und unzähligen Rentenversicherern nicht. Jeder hat seinen Palast, der Millionen kostet und jeder hat einen Geschäftsführer, der mindestens 150.000 EUR im Jahr einsackt. Hier in Finnland dagegen haben wir kostenlose Schulen, haben gutes Essen in den Schulen, Essen in den Kindergärten, kostenlose Universitäten, usw. Und eine gewisse Sicherheit, die ich in Deutschland vermisst habe. Da zahle ich schon mal gerne was für.
Saksalainen tervehti esim.
Terve Rouva Kiviniemi
eine gesunde Einstellung zur Arbeit, habe ich im Finnland noch nicht gesehen, dafuer seehr gesunde Einstellung zu Streiken. Punkt 16.00 - nach Hause gehen.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen