04.05.2012

Maibaum


Mynssenin Gräfelingin tyypillisen modernin  Maibaumin ja lipun väritystä voi verrata taivasta vasten ja huomata että Baijerissa tosiaan on aina sinivalkoinen taivas. Tuommoiset seisovat läpi vuoden, mutta aidot Maibaumit kaadetaan joka vuosi. Kesäkuun alussa sitten joutaa vaikka polttopuuksi.

Nyt oli taas aikaa pystyttää Maibaumit. Sen ryöstäminen (BR:n webbisivu) (Maibaumklau) naapurikylästä on kunnia-asia, joten sitä pitää vahtia. Lukittuun rakennukseen sitä ei pidä laittaa vaan sen on oltava abgesperrt. Vahvit  (Bewachen) eivät myöskään saa nukkua ainakaan puun päällä. Mahdolliset ryötöyrityksen tyssää kun koskettaa puuta ja sanoo "Der Baum bleibt da!". Myöskään kiltamerkkejä, nauhoja ja kransseja ( Zunftzeichen, Bänder und Kränze) ei saa pölliä vaan pelkän rungon ja se on kokonaisen kuskattava paikkakunnan rajojen ulkopuolelle. Tietysti jo pystytettyä puuta ei voi viedä.
Jos se kuitenkin varastetaan ilmoistetaan siitä tavalla tai toisella ja sitten tehdään lunnaista (Ablöse) kauppaa ts. olutta ja syömistä (Bier und Brotzeit).  Vain mammarit (Memmen) menevät poliisisedälle valittamaan (jammern), jotka tuskin asiasta evää liikauttavat.

Servus! Hawedere! Tässä tuodaan varastettua Maibaumia hienossa kulkueessa!

Baijerin Regensburgin osassa kalastusyhdistys piti mielenosoituksen, kun naiset halusivat osallistua Maibaumin nostoon. Ensin ne olivat aikoneet nostaa sen kokonaan naisvoimin, mutta suostuivat sitten miehiäkin ottamaan ja jonkun vanhemman puoleisen sedän komennossa sitä nostettiin. Naisilla oli nahkashortsit. Asiasta huomasin BR:n hyvästä ohjelmasta Querista. Kts. video.


Systeemi symboloi hedelmällisyyttä. Lounais-Saksassa naimattomat pojat/miehet vievät koristeltuja pieniä puita (koivuja) naisilleen taikka puu/pahvisydämiä, joihin on kaiverrettu jotain. Ilmeisesti naisten tehtävänä on koristelu sis. mm. kilta/järjestökylttien pesu.Tämä kuva on Ammerseen läheltä läheltä Mynsseniä. 


Tämä kirkko on melko lähellä Andechsin luostaria, josta jo kirjoitinkin. Maibaumissa näkyy havainnollisesti ammattikuntien viirejä.


Mynssenin kaupunkialueella on käsin pystyttäminen (Maibaumfeststellen) laitonta. Nosturi nostaa ja poliisit katkaisee liikenteen.
Oberhaching on sen verta syrjässä, että siellä perinteiset menetelmät onnistuu. Kts. lyhyt Youtube-video (30.4.2012).
Myös tässä vanhemmassa videossa pystytetään keppien avulla. Tuossa on sidottu joku pieni puu kärkeen sekä pari kranssia. Tässä taas on touhu vähän lähtenyt käsistä (ennätyskorkea 46 m, 6-7 t painoa). Moottorisahalla ne sitten saa nurin.

Noh, Erdingenin piirikunnassa on pikkuisessa kylässä vielä isompi.

Keski-Baijerissa sattui kyllä tänä vuonna onnettomuus kuin ilmeisesti vapaapalokuntalainen mies jäi kaatuvat Maibaumin alle ja se jouduttiin viemää helikopterilla sairaalaan. 

Tässä puolestaan jonkun naapuri/perhepiirin viritys jossain päin syvää Baijeria kielestä päätellen. Kuvassa vasemmalla vilahtaa nätisti kukkiva omenapuu. Geht scho! Passcht scho!

Tietysti torvisoittokunnalta ei voi välttyä. Nämä itävaltalaiset huijaa ja turvautuvat nosturiin. Dräiudräissi Meete kuitenkin.
Pystytyskemuihin voi liittyä Maitanz, joka on noitiin liittyvää perinnettä. Kansantanssin Bandltanz (kts. video) pujottelun tuloksena syntyy kuvio nauhoista (Bandl) kepin varteen. Joskus keppinä näköjään voi toimia myös kylän keskellä oleva Maibaum.

Eräs itävaltalainen panimo on perustanut Facebookkiin Maibaumryöstön. Koneen ääressä pitää vahtia hälytystä, ettei sitä vartioida ja sitten sen voi hiirellä ryöstää ja osallistua olutkorien arvontaan.
Maibaum aidolla latvapuulla Eichstättissä.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen