27.05.2012

Pfingsten

Helluntaisunnuntaina Itä-Baijerin Passaun alueella kannetaan korkeita keppejä 75 km matka pyhiinvaelluskirkkoon. 1490 luvulla vaivasivat kaarnakuoriaiset Holzkirchenerien elinkeinoa ja metsätuhoilta säästyäkseen he alkoivat kantaa 13 metristä kuorittua kuusta, jonka päällä on vahakerros (kuin kynttilässä) vuosittain. Kts. kuvia (v. 2008). Ja kas, kuoriaiset hävisivät. On kuitenkin varottava kaatamasta keppiä, sillä vuosi ennen 1. ja 2. maailmansotaa niin on käynyt. Loppumatka on mäkistä eikä yksi jaksa kantaa montaa askelta. Siinä vaiheessa kepin on oltava pystyssä. (lähde: BR:n uutinen)

Baijerin Bad Kötztingerissä on tänä vuonna 600-vuotishelluntairatsastus (Pfingstritt) , jossa 900 koristeltua hevosta taittaa 7 km taivalta. Lupaus vuosittaisesta ratsastuksessa on peräisin v. 1412, jolloin ilmeisesti pappi palasi pojan opastamalta vaaralliselta reissulta toimittamasta kuolevalle sakramenttia. Vain miehet saavat osallistua.

Ochsenfurtissa, hieman Würzburgista etelään, olevassa nätissä 11 tuhannen asukkaan paikkakunnalla on Bratwurstfest. Siellä St. Wolfgangsritt:iin liittyvän hevosten siunaamisen jälkeen tarvittiin vahvistusta oluesta ja makkarasta, mutta koska päihdyttävävaikutus aiheutti liikaa pahennusta se kiellettiin 1803. (brauchwiki). Nyt sitä tapahtumaa on organisoitu perinneyhdistyksen toimesta 1963 lähtien. Tässä vielä kuvia tuosta helluntain St. Wolgang ratsastuksesta, joka on mainittu ensikertaa 1464 kirjallisesti.

Moni on pyhiinvaelluksella Altöttingeniin. Tuota on tehty 1830 vuodesta lähtien kun joku hurskas sai päähänsä tehdä tuon retken.  Mynssenistä sitä on tehty 1956 lähties, kun eräs herra lupasi tehdä vaelluksen Schwarze Madonnan luokse, jos hänen poikansa parantuisi.


Altöttingenin kuuluisimman rakennuksen, pienen "armokappelin" (700..900-l.) Gnadenkapellen ulkoseinät pursuavat (2000 kpl wikipedian mukaan) votiivitauluja kiitokseksi  Marialle, joka on auttanut hädässä.
Pyhiinvaeltajia tuonne siis saapuu miljoona vuosittain. Siellä palvellaan muuten sunnuntaisikin torin laidalta turistiliikkeistä, kun muutoin Baijerissa on kaupat kiinni. Huvittuunea katselin, kun yksi amerikkalaisrouva yritti maksaa Master-cardilla ja American moneyllä huonolla menestyksellä.


Tässä on ainakin baijerilainen aihe. Lapsi oli juonut myrkyllisen Bretzl suolaamisveden, johon tulee suolaa, vettä ja soodaa (natriumia).

Pyhiinvaellukset alkoivat kun v. 1489 äidin kerrotaan kantaneen hukkuneeksi todetun kolmivuotiaan poikansa alttarille ja se ihmisten rukoillessa heräsi henkiin.

Hevosten kanssa lentelemiset eivät varmaan ole kovin harvinaisia.. Suomessakaan.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen