BR:n uutisia.
Bambergia ei pitäisi sivuttaa käymättä Domissa (tuomiokirkko). Siellä on ainoa Alppien pohjoispuolinen paavin sekä pyhimykseksi nimitetyn keisariparin haudat. Ensimmäinen tuomiokirkko tuolle mäelle rakennettiin 1012 (kuningas (myöh. keisari Heinrich II). Hän myös päätti, että Würzburgin ja Eichstättin hiippakunnat saivat antaa alueitaan uudelle piispalle, johon hän ohjasi varojaan (oli lapseton) ja halusi itselleen sielunmessuja. Luonnollisesti hänet on haudattu sinne. Kuoleman jälkeen keisarinna Kuningunde kunnostautui sairaanhoidon saralla. 1081 ja 1185 riehui tulipalot. Jälkimmäistä jälleen rakennusta haittasi kuninkaan murhakin. 30-vuotisen sodan jälkeen alkoi barokkikausi, mutta Baijerin kuningas päätti 1830-luvulla palauttaa alkuperäisen ilmeen..
1976 urut ovat tuoresta kamaa. |
Hautapaikka alttarin alla. |
Koska kuvat ovat surkeita menköön vielä Bambergin Michaelsberg samalla rahalla:
Bambergin eräällä mäellä on iso entinen luostari. Kaupungin erikoisuus on savuolut, jota tuolla on valmistettu kauan. Benediktiiniläisluostari lopetettiin 1803 sekularisaatiossa ja sitten se toimi sairaalana.
Mäen eka kirkko luultavasti rakennettiin 1015, mutta se tuhoutui 1117 maanjäristyksessä. Nykyinen kirkko pohjautuu 1121 valmistuneeseen kirkkon, joka vahingoittui tulipalossa 1610.
Katossa on yrttejä, kukkia ja eläimiä. Yli 600 kasvilajia ml. eksoottisiakin kuten ananas.
Urkuparvi on 1610 tulipalon jälkeen rakennettu. |
Sivulla on seitsemän Bambergin piispan hautamuistomerkit. Varhaisin 1556 ja myöhäisin 1653. |
Piispojen hautamuistomerkit Baijerin kuningas Ludwig I siivosi pois Domista, kun ne pilasivat alkuperäistä arkkitehtuuria. |
Suurin osa entisestä luostarista on vanhusten talona. |
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen