03.05.2012

Punawappu

 Toverit! Yhteisrintamassa kohti valoisampaa huomenta!
 Samassa talossa on myös Merimiesunioni.
Uskalsin pitkänsillan yli Hakaniemen torille. Siellä oli leppoisa ja väljä tunnelma ennen kuin kulkue saapui paikalle.
Ehdin kuulemaan "kenen joukossa seisot" laulun loppua, mutta en nähnyt oliko se live vai nauhalta.
Youtubessa on näköjään pitkä ja korkeatasoinen ohjelma 1970-l. laululiikkeestä. Kohdassa 29 min on DDR:n pioneeritkin laulamassa Kalliolle kukkulalle. 31 min kohdalla on kuvia Hakaniemestä. Silloin vastustettiin EEC:tä oikein laulun voimalla, nyt EU:ta.
Kulttuurivihko julkaisussa (pdf v. 2004) on artikkeli (s. 21->) laululiikkeestä ja Love-recordista. "Laululiike ei ollut vain suomalainen ilmiö, vaan vastaavanlaisia liikkeitä oli myös DDR:ssä ja Latinalaisessa Amerikassa. Berliinin kansainväliset poliittisen laulun festivaalit vaikuttivat ratkaisevasti laululiikkeen kansainväliseen suosioon ja leviämiseen."

Nautin wappulounaani Hgin työttömien kojusta: makkaraa, kahvia, simaa ja munkki (yht. 6,50).
 Soittokunta oli pieni. Kulkueessa oli pari mölytoosa-autoakin. Demarit kärjessä. 70-alussa vasemmistoon syntyi erinäisiä ryhmiä eikä samaan kulkueeseenkaan mahduttu kuten nyt.
Samaan aikaan Baijerissa Hofin kaupungissa oli mielenosoituksia. Äärioikeisto olivat anoneet sitä jollain otsikolla tyyliin osa-aikaisuutta vastaan. Joku oikeusaste päätti sallia sen, koska muuten muutkaan eivät voisi sillä teemalla osoittaa mieltään. Ne satakunta mielenosoittajaa sitten sijoitettiin kaupunginlaitamalle, jossa ei ollut liiemmälti yleisöä ja keskikaupungilla järjestettiin vastamielenosoitus (kts. Zeitin juttu), johon osallistui noin kaksi tuhatta. Vastaavia asetelmia oli ympärimaata.

Varmaan moni marssijoista, ei mielellään katsele tuota Mäkkärin logoa..

 Kommarit.
Vapun jälkeen alkoi HOK-Elannon elikkä Osuuskaupan vaalit, jossa on ehdolla kansanedustajista lähtien porukkaa. Työväenpuolue ja SKP ovat pitkällä listalla mukana verrattuna vaikka Kepuun vai Vihreisiin.
 Nallekin oli saanut oman julisteen. Syyrian lippuja oli useampi.
Hallituksen pakkovaltaakin  (??) lopetettiin.
Suurkunnat, Israel ja NATO saivat osansa, kuten tietysti myös ydinvoima..
Kokoomuksen Helsinki -banderolli jäi vähän pimentoon, mutta tuskin kannattivat Guggenheim-projektia.
Jotkut taisivat virittää pienen laulun ja huutaa jotain yhteistuumin, mutta aika rauhallinen kulkue noin yleisesti ottaen.
 Tämä lienee joku äkkivasemmistolainen. On oikein huivia ja huppua.

Maailmanrauhaa vaan. Tässä nähdään, että venäjä on taas lähempänä englantia kuin suomi tai ruotsi:
Monument mir vo vsem mire [maskuliinin preopositionaali vo:sta johtuen?].
Dar goroda [m. gen.] Moskvi [n. gen.] gorody [m. dat.] Helsinki.
Skulptor O.S. Kirjuhin.
Ylen uutisissa näkyi Arhinmäki oli ilman yo-lakkia ja kravattia puhumassa. SKP:lle sekin oli varmaan liikaa sillä niillä oli Tokoinrannassa omat kekkerit. Joku mies piti siellä puhetta, jossa oli iloisessa sovussa  suur-Helsinki kaavailut (huoli lähipalveluiden säilymisestä), kokoomuslainen eduskunta ja Helsinki, johon perussuomalaisetkin taisi kuulua, ydinaseet, kapitalismi ym.
hs.fi:n ansiokkaassa kuvakoosteessa on vapunvieton historiaa. Kuva 2 kertoo, että työväen eka vappu kai oli 1898, jolloin lakkoiltiin alkoholin nauttimista vastaan. Kuvassa 14 on kymmenien miljoonien  ennenaikaisen kuoleman aiheuttaneen Mao ja Stalinkin päässeet Senaatintorille. Kuva 17 valistaa, että 1975 oli vasemmistovapun kultaaikaa.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen