06.05.2012

Frauenkirche

SZ:ssa oli suosituista matkakohteista kuvasarja. Baijeri oli ehkä tahallaan jätetty käytännössä pois, kun kyseessä oli SZ. Aloitettakoon sarja Dresdenin Frauenkirchestä. SZ:n kuva ja teksti.
 
Luonnollisesti kyseessä on protestanttinen kirkko.

Frauenkirchen jälleenrakennus on maailman laajuisesti tunnettu tempaus ja Dresdenin jälleenrakennuksen tärkein symboli. 180 milj. euron kustannuksista 70 milj. tuli julkisista varoista 102 yksityisistä lahjoituksista. Eräs merkittävä puuhamies oli trumpetisti Ludwig Güttler.
Tummat kivet (8425 kpl) ovat kierrätetty raunioista. Lutherin patsas säilyi kuin ihmeen kaupalla.

Ihmiset kokoontuivat 1982 ensimmäistä kertaa kynttilämielenosoitukseen rauniolla. Vielä pommituksen muistopäivänä 13.2.1994 tilanne oli tämä (video, jossa ihmiset jonottavat pääsyä katsomaan raunioita, jotka on suojeltu muurilla). Rakentaminen alkoi 1992 ja päättyi 2005.

Tässä yhteydessä on hyvä katsoa ja kuunnella Dresdenin Kreuzchorin Wie liegt die Stadt so wüst (Rudolf Mauersberger (1889-1971) pääsiäisenä 1945), jossa 3:30 kohdalla kuuluu Warum (miksi) useampaan kertaan.
Sen oletettiin olen Hitlerin vara-Berliini ilmeisesti. Siellä ei ollut sen paremmin ilmapuolustusta kuin sotateollisuuttakaan. Vaikea sanoa, mitä Churchillin päässä pyöri.

Sisällä ei saisi valokuvata. Siksi viittaan youtube pätkän olennaisista. Urut ovat alttarin yhteydessä ja olennainen osa on kirkon kupoli. Silbermann urkuja kävi myös Bach testaamassa. Nykyiset urut ovat Strassbourgilaista tuotantoa ja ne päätettiin tehdä Bachin aikaisia urkuja monipuolisimmiksi. Ilman parvekepaikkoja ei sinne paljon ihmisiä mahtuisi.
Tässä heikkolaatuisempaa pyörimistä pidemmälti. Noista käy ilmi, millainen turistimagneetti se on. Matkamuistomyymälä on hieman etempänä.

Luther vielä sivusta ja ylhäältä tornista:

Jos asia oikein kiinnostaa niin mdr:n video jälleenrakentamisesta on reilut kolme tuntia. 1-2 minuutin kohdalla näkyy, millaiset hyllystöt oli tellinkien edessä, jossa raunioista kerätyt kivet olivat lajiteltu. Toinenkin ohjelma on ZDF:n Mediathekissa Superbaueten


Torniin pääsy maksaa 8 eur, mutta meneepähän hyvään tarkoitukseen. Siellä ei ollut turisteja ruuhkaksi asti. Jonkin matkaa pääsee hissillä ylös, mutta sitten on käveltävä lähinnä tuommoista liuskaa pitkin ylös päin:

Ensin saavutetaan sisimmäinen kupoli, jossa voi järjestää vaikka pienimuotoisen konsertin. Ulommaisessa kupolissa on katselutasanne ja sinne menee portaar.

Matkalla ei juuri kirkkoa sisältä näe.Tässä uudelleen vihkimisjumalanpalvelus mdr:n musavideopätkässä näkyy loistoa. Samaisen  tilaisuuden toisessa musassa "Rauha olkoon teidän kanssanne" näkyy myös historiallista videota.
Videossa trumpettia puhaltaa itseoikeutetusti Ludwig Güttler. Tunsin kun minulla on sen CD:itäkin. Se on kerännyt rahaa kampanjoimalla ja konserteilla tuon kirkon rakentamiseksi. Herra antaa n. 100 konserttia vuodessa. Hän kävi viime vuonna myös Helsingin saksalaisessakirkossa, mutta en käynyt siellä.


Seuraavassa kuvassa keskella on Hofkirche, josta on kuvia aiemmassa kirjoituksessani. Sen takana on Semper-ooppera, josta on niin ikään on kuvia


Wikipediassa on ilmakuva alueesta Elben rannalta.
P.S Kölnin tuomiokirkko oli tietysti listalla. Saas nähdä, ehtiikö sinne jo tänä vuonna.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen