20.05.2012

Hellabrunn

Kyseessä ei ole siis saksalainen liesienvalmistaja vaan Mynssenin eläintarha. Siellä juhli taannoin yksivuotissynttäreitään Ludwig. Kts. kuvat. Sanaan Rüssel tuskin törmää usein, jos ei ole noista eläimistä kyse.

BR:n Unser Land ohjelmassa oli juttu, miten lantaa ja eläinten ruoantähteitä kompostoidaan Hellabrunnin laitoksessa. Siitä syntyy biokaasua, joilla lämmitetään eläintarhaa ja sähköä syntyy 70 kotitalouden tarpeisiin.

Mynssenin (Tierpark Hellabrunn) on U3:n Thalkirchen aseman lähettyvillä. Kyseinen asema on varmaan ainut, jossa maanalta pääsee liuskaa pitkin ilman portaita. Hyökkäysvaunuja saakin väistellä paljon. Eläinpuisto lienee kaupungin paras puisto sillä siellä vehreyttä riittää. Vuonna 2008 kävijöitä oli 1,4 milj. Eläinten puolesta on ainakin Zürichin tasoa, mutta hävinnee Berliinille. Silti se on käymisen arvoinen, jos eläimet kiinnostaa. 9 euron pääsymaksu on hyvin kohtuullinen. Englanninkielisiä tekstejä ei ole. Kyllä siellä 4-5 tuntia vierähtää. Lukuisat ravintolapalvelut on hajautettu ympäri aluetta. Biergartenkin totta kai löytyy ravintolan yhteydestä puhumattakaan grilliruoasta ja jäätelöstä.


Erittäin uhanalainen töyhtöiibis (Waldrapp). Niitä on nyt istutettu Itävaltaan ja Italiaan, joissa se on 400 vuoden ajan ollut sukupuutossa. Niitä elää 450 luonnossa (pääasiassa Afrikassa) ja 1500 eläintarhoissa.



Pelikaanin poikanen oli yllättäen sininen. Linnut vaihtoivat hautojaa. Ruokkija mätti kaloja aidan yli ja yleisökin saattoi ostaa 50c:llä kalan. Muuallakin näkyi 50 c automaatteja, joissa sai ostaa ruokintaa varten papuja.


Hevostilalliset joutaisivat pitää Suomessakin muutamaa härkää siinä sivussa.
Kyseinen rotu näyttää ulkoisesti alkuhärkää (Auerochse), joka kuoli sukupuuttoon 1600-luvulla.
Linkki on suom. wikipediaan, jossa kerrotaan juuri näistä Heckin alkuhäristä.



Äkkinäinen ei saata erottaa suomenhevosta itävaltais-italialaisesta haflingerista.


Italialainen girgentana vuohi. Saksalaisia rotuja on ainakin Rauhwolliges Pommersches Landschaft ja Coburger Fuchsschaf.

Pörröisiä kanoja.



Intiansarvikuono.

Norsut tykkäävät uida porukassa.


Serkut ovat vahvasti edustettuina. Tämä pienokainen matkusti selässä ja mahan alla.

Karvainen kaveri loikoili ja tutki oksaa. Sumatran orangutan on uhanalainen laji. Se voi elää viisikymppiseksi.




Kilpikonna on löytänyt nukkumapaikat lautalta.


Kalan mustajuoma menee jopa sen silmän läpi.


Akvaario-osasto oli eläintarhaksi ihan hyvä. Siellä oli erittäin pieniä haita, krokotiilejä, mutta vain muutama käärme. Erikoisin kala oli Etelä-Ameriikassa elävä sähköankerias (joka ei ole ankerias). Se pistäytyy kerran kymmenessä minuutissa pinnassa haukkaamassa happea. Otus on etupäästä pyöreä, mutta takaosasta litteä. Kuulemma on mitattu 600 V jännitettä ja reilun yhden A virtoja. Se pystyy säätelemään voimakkuutta ja lataamaan solunsa hyvin pian uudelleen. Pituutta voi olla pari metriä.




Ruokintanäytösten lisäksi on mm. lintujen lennätystä (tässä tarjonta). Kolmella työntekijällä oli kaksi pöllöä ja haukka. Pöllöt lensivät lähipuihin ja merkin ja ruoan nähdessään palasivat käteen istumaan. Haukka otti korkeutta kovasti ja jäi sitten johonkin 70 m:iin kaartelemaan. Sitten kun ohjaaja vihelsi niin se tuli suoraa tietää alas muutamassa sekunnissa ohjaajan sulkaatrapin kimppuun, jossa odotti ruokapalkintokin.
Haukkaa käytetään metsästyksessä. Ensin koiraosoittaa vaikka fasaanin ja sitten haukka komennetaan iskemään saaliin kimppuun. Helppo juttu.

Draculatalon hämärä luola ei sovi heikkohermoisille. Siellä lentää lepakoita ihmisten seassa. Niiden tutkat oli onneksi kunnossa eivätkä törmäilleet kehenkään.



Tämmöistä menoa oli lauantaina Mynssenissä jalkapallon takia.. Vaikka stadion oli luonnollisesti loppuumyyty (62500 Zuschauer) FCB hävisi kumminkin FCC:lle. Baijerilaisen palloilijan kommentti: "Tällaista jalkapallo on. Olemme nähneet ennenkin, ettei parempi joukkue välttämättä kannattele pokaalia", pettynyt Müller sanoi Uefan verkkosivuilla. (hs.f.)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen