31.05.2012

Paatteja


Kerran odottelin junaa Kufsteinissa. Se näytti olevan pieni kaupunki, jossa on ainakin kuvassa näkyvä linna Inn joen varrella.
Nyt se pääsi otsikoihin, kun die Zeit revitteli otsikon: Mies onki pakastekala ja saattaa joutua vankilaan. Myös englanninkielinen version on The Localissa. Eli kun kala ei napannut, kävi isi ostamassa suolistettuja pakastettuja turskia kaupasta ja pisti niitä lasten koukkuihin. Ohikulkija käräytti onkijan, jolla oli kalastuslupa, mutta lammesta ei saanut kalastaa. Noh, viranomaisille tarina ei mennyt riittävästi läpi, että paikallisoikeuteen pitää mennä, kunhan käräyttänyt todistaja joskus saapuu lomalta. Maksimirangaistus on 6 kk vankeutta ja 360 päivän tienestit.



 Ruoholahden kanavaa.
 Lauttasaaren sillalla.


 Aallon sokeripala vasemmalla.
Yllä olevat kuvat ovat Helsingistä, paitsi tämä alin Särkänniemen edustalta. Valmiina jahtaamaan pakastekalaonkijoita?

30.05.2012

Kukkasia

Terälehti olisi das Blütenblatt. Verbi kukkia, olla kukassa on blühen. Kukkapenkki on das Blutenbeet.

 Rentukalla on vähintään yhtä huvittava nimi saksaksi: Sumpfdotterblume. Sumpfhan on kosteikko, jossa seisoo vesi kun taas Moorissa on turvetta (Torf) pinnalla (raja on häilyvä).

die Knospe on kukkasilmu.
 Tuomella on aika outo saksankielinen nimi: die Gewöhnliche Traubenkirche. Viinimarjathan on Trauben.

 Die Narzissen on ainakin helppo ymmärtää. Sana juontaa tietysti kreikasta.
Der Fasan tai tarkemmin sanottuna der Fasanenhahn. Die Henne on huomaamattomattomampi ja keskittyy trööttäilyn ja partioinnin sijaan enemmän pesintäpuuhissa.

29.05.2012

Testaa saksatietosi


SZ on pistänyt sivulle Einbürgerunstestin eli 300 mahdollista kysymystä, joita testataan Saksan kansalaisuutta anottaessa. Osa kysymyksistä on maalaisjärjellä ja saksantaidolla selvitettävissä, mutta kyllä tietoakin pitää olla esim. kirkon ja valtion yhteydestä ja kansalllisuuslaulun sanoista.

 Zeit raportoi onnellisuusindeksistä. Suomi yllättäin sijoittui hopealle, kun taas Saksa oli vasta 30. Aiemmin myös Coca-cola oli teettänyt tutkimuksen, mutta ei siinä minusta mitään erikoisempaa tulosta ollut (Weltin juttu).

Sööderin Markus laittoin verokuponkeja ja terveiset oikein omalla fotolla varustettuna (Sehr geehrte Steuerzahlerin, sehr geehter Steuerzahler). Hän lupailee, että kohta (steht kurz vor dem Abschluss) Baijerissakin siirrytään sähköiseen veroilmoitukseen. Ilmeisesti siellä on aika pitkällä eikä noitakaan kuponkeja tarvitsisi täytellä paperille.
Sitten saa opetella helpon lyhenteen ELStAM (Elektronischen Lohnsteurabzugsmerkmale).

 Joskus katselin Bezügemitteilungista eli palkkakuitista, että helposti 41% bruttopalkasta menee erinäisiin hyviin tarkoituksiin. Lohnsteuer eli palkkavero on 17% luokkaa, vajaan prosentin vievä Solidaritätszuschlag eli yhteisvastuulisämaksu. Krankenversicherung (sairausvakuutusmaksu) on n. 8% prosenttia, Rentenversicherung (eläkevakuutus) 10%, Arbeitslogsenversicherung (työttömyysvakuutus) 1,40%, Pflegeversicherung (hoitovakuutus) 1,225% ja lisäksi kirkkoon kuuluvilta menee joku ropo sinne.
Tuo Solidaritätszuschlag on vähän kuin Suomen "tilapäinen" autovero sillä se keksittiin Saksan yhdistymisen kulujen kattamiseksi 1991. Wikipedia mainitsee myös Persianlahden sodan ja keski- itä ja lounaiseuroopan maiden tukeminen. Välillä se oli poissa, välillä 7,5% ja sittemmin 5,5%. Joka vuosi ilmeisesti siitä keskustellaan. Liittovaltion kassaan kilasta 11,9 Mrdeuroa (2009).
Tuohon sekä kirkollisveroon saa lapsista alennusta.
Wikipedia muuten kertoo, miten lapsilla rikastuu myös lapsirahan avulla eri maissa. Miten ajantasalla tiedot on, en tiedä.

Kunhan jaksaa odottaa niin saa sitten Bescheid für 201x über Einkommensteuer und Solidaritätszuschlag (der Bescheid ) = päätös , arvio, viesti).
Päätös (Art der Festsetzung (Festsetzung = kiinnitys, arviointi. festsetzen = lyödä lukkoon, määrä, päättää; pidättää; kiinnittää, tarttua)) erittelee tuloverot ja solidaarisuuslisän omiin sarakkeiksiin.
Festgesetzt werden rivillä oli onneksi pienempi luku kuin ab Steuerabzug vom Lohn (der Abzug = vähennys, poisto, (mon.) menot; kopio, kuva; poistuminen; ilmanvaihtohormi; liipaisin).

Aikoinaan pääministeri Kiviniemi pääsi die Weltin juttuun Finnland vollbringt das moderne Wirtschaftswunder (vollbringen = toteuttaa, saada aikaan). Siinä kerrotaan, että suomalaiset johtavat maailman vähiten korruptoineiden valtioiden listaa vuosien ajan (suom. huom. mikä ei pidä paikkaansa enään).
Siinä myös todetaan, että suomalaiset maksavat eniten veroja, mutta ovat silti maailman tyytyväisintä kansaa (suom. huom. jos sairauskassajutut otetaan huomioon, niin todennäköisesti palkastani lähtee Saksassa Suomea enemmän tai ainakaa ero ei ole merkittävä.).
Merkel on kehunut Suomea talouden vakauden edistäjänä, kun Suomi on vaatinut rangaistuksia sääntöjen rikkojille. Haastattelu keskittyi eurotalouden haasteisiin.
Kommentteja irtosi silloin lukijoilta runsaasti. Ennättipä sinne joku suomalaiselta vaikuttanutkin:
Manchmal hat man das Gefühl, wir würden in Finnland nur Steuern zahlen! Man muss bedenken, dass in den Steuern alles mit inbehalten ist: Krankenversicherung, Arbeitslosenversicherung und ein Teil der Rentenversicherung. So kommt alles in einen grossen Topf aus dem der Staat dann mit Bedacht die Kosten bei den zu zahlenden Leistungen genau steuern kann. Das geht in Deutschland mit 300 Krankenkassen und unzähligen Rentenversicherern nicht. Jeder hat seinen Palast, der Millionen kostet und jeder hat einen Geschäftsführer, der mindestens 150.000 EUR im Jahr einsackt. Hier in Finnland dagegen haben wir kostenlose Schulen, haben gutes Essen in den Schulen, Essen in den Kindergärten, kostenlose Universitäten, usw. Und eine gewisse Sicherheit, die ich in Deutschland vermisst habe. Da zahle ich schon mal gerne was für.
Saksalainen tervehti esim.
Terve Rouva Kiviniemi
eine gesunde Einstellung zur Arbeit, habe ich im Finnland noch nicht gesehen, dafuer seehr gesunde Einstellung zu Streiken. Punkt 16.00 - nach Hause gehen.

28.05.2012

Lentelemistä

Tänään 28.5.2012 on täsmällään 25 v. kun Mathias Rust (silloin 19 v.) suuntasi Helsingistä nokan kohti Moskovaa. Spiegelin juttu, jossa on 2 min haastattelukin.
Sternin päätoimittaja teki silloin jutun tapahtumasta. Nyt he palasivat Punaiselle torille (video ).
Hän saattoi keskustella 1,5 tuntia ennen kuin lentokone eristettiin ja ihmiset ajettiin etemmäksi ja kuulustelut aloitettiin. Hän oli KGB:n vankilassa 14 kk.

Soininvaara oli Pyykön haastateltavana (Elävä Arkisto) ja ohjelmassa oli pitkä pätkä Rustin haastattelua v. 1991. 


Sitten vähäsen lentokonehistoriaa. Herra Rust muuten lenteli tavan Cessnalla.

Deutsches Museum on niin laaja, että se on jaettu Mynssenissä kolmeen eri paikkaan. Pääpaikka on Isarin keskellä museosaarella (S-Bahnilla yksi pysäkki Marienplatzilta itään), liikennemuseo (Verkehrszentrum on U5:n Theresienwiesen pysäkillä lähellä Oktoberfestin kenttää ja lentokoneet (Flugwerft Schleißheim) on sijoitettu Schleissheimin linnojen lähelle, jossa on pieni lentokenttä nytkin. Nohin saa ostaa yhteislipun, jota voi käyttää pitkällä aikavälillä.

1910-luvulta lähtien Oberschleissheimin lentokenttä oli kuninkaallisen Baijerin lentojoukkojen käytössä ja 1933-45 kenttä oli Luftwaffen käytössä ja sitä syystä pommitettiin monesti niinpä viereinen vanha linnakin sai osumia. Erityisesti siellä harjoiteltiin yölentotoimintaa (Nachjagdschule eli yöjahtikoulu), jotta liittoutuneiden pommituksia voitiin torjua. Dachaun vangit sekä myös NL:n sotavangit paikkailivat monttuja.
1943 perustettiin salainen sotavankien veljellinen yhteistyö toiminta (Brüderliche Zusammenarbeit der Kriegsgefangene), jonka tavoitteena oli sabotaasi.

USAlaiset käyttivät kenttää 1945-68. Oikeastaan ne touhusivat siten, että saivat kentän taistelutta haltuunsa 29.4.1945 ja päättivät lähteä sieltä helmikuussa 1946 ja räjäyttelivät kiitotiet. Kylmäsota sai miettimään asiaa uudelleen ja jo 1947 paikka korjatiin siivilien ja sotavankien avulla takaisin USA:n tukikohdaksi. Sinne myös pistetään vapaan Euroopan (Radio Free Europe) lähetysasema tiedottamaan itään päin. Helikoptereita käytetään myös lähiseudun (erit. Alppien) pelastustehtävissä. Vietanamin sodan helikopterilentäjiä koulutettiin tuolla ainoana paikkana USA:n ulkopuolella 1966/67 ja väestö vastusti meteliä entistä enemmän. 1973 Saksan ilmavoimat saivat paikan haltuunsa ennen kuin ne lähti 1981.
Museo on melko uusi (1990) ja rakennukset olivat sitä ennen lähes purkukunnossa.



Näyttelyssä oli niin siviili kuin sotilaspuolta. Myös riippuliidokkeja, pienoislennokkeja (kaiketi lentävät) ja muutamia historiallisia häkkyröitä, joilla Saksalaiset keksijät päästä ilmaan. Lisäksi on muutama avaruusraketin moottorin osa. Mutta en sanoisi tuota avaruusteknologia näyttelyksi vaikka sitä näkee käytettävän.



Eräs erikoisimmista minun silmissä oli Dornierin (Do 24 T-3) kolmipotkurinen kone, jossa on ponttoonit. Se kehitettiin 1944 Luftwaffelle.



Samoin kuin Bondista repäistynä oli maailman ainoa pystysuoraan nouseva tai lasketuva lentokone Dornierin (Do 31 E3) (1967). Näitä prototyyppejä rakennettiin 2 tai 3 kpl eikä sarjatuotantoa aloitettu.
Kone painaa 21 t (3t voi olla kuormaa ainakin) ja sitä nostamaan tarvitaan 10 moottoria (300 kN), joista pari siipien alla kääntyy pystysuoran liikkeen ajaksi. Toimintasäde 900 km ja huippunopeus 710 km/h. Tuohon pääsi kurkistamaan sisälle (ao. kuva tallennettu alkuperäisessä koossa, kuten klikkaamalla voi huomata). Pariin muuhun taisi nähdä ohjaamon lasin läpi katselutasanteelta.





Hauskan näköinen oli myös Army Nave Trainer (Link ANT 18) lentosimulaattori ("blue box" eli sininen laatikko) peräti vuodelta 1944. Englantilaisen kehittäjän suku nimi oli Link. Hän oli myös pilotti sekä urkujen rakentajan poika, että ei ihme, että näppärästi tuommoisen kasasi. Siellä oli ohjaamo ja tuo liikkui kolmen akselin suunnassa.
Noita myytiin 10000 kpl 30 eri maahan 1947 mennessä - kysyntää sattuneesta syystä oli.





Baden-Württenbergissä, Bodenseen ranalle, sijaitsee Friedrichhafen.  Juna-asemassa ei ole moittimista, mutta vas. häämöttävässä postissa on. Lienee Saksan rumin. Saksassa usein juna-asemasta seuraavassa rakennuksessa on posti.
 Varmaan markkinoidaan etelään antavia asuntoja valoisiksi.


Friedrichhafen on kuuluisa Zeppelinin ansiosta, jolla oli tehtaita 1. maailmansodan tienoilla. Sittemmin siellä valmistettiin lentokoneita ja siksi liittoutuneet sen pommittivatkin 2/3 kaupungista, joten sieltä on aika turha etsiä keskiaikaista fiilistä. Tosin jo englantilainen matkaopas v. 1881 ei kehunut kaupunkia. 1824 tuli satamaan eka höyrylaiva ja 1847 tuli rautatie. Se oli tärkeä satama Sveitsin kaupan takia. Kreivi Zeppelin alkoi 1899 asentamaan ilmalaivaa.

Friedrichshafenin tienoilla on toimintaa myös EADS:llä, joka on ilmailu- ja sotilastekniikan konserni, joka yrittää kilpailla jenkkejä vastaan. Merkkejä on mm. Aerobus, Eurocopter, Eurofighter ja Ariane-kantoraketti. Se omistaa Patriasta osan ja osti Nokia TETRA-viestintäverkkotekniikan. EADS:n Saksan pääkonttori on kuitenkin Myssenin lähellä Ottobrunnissa.

Eräs kuulemma tunnettu fabriikki on 1915 perustettu ZF (Zahnradfabrik) eli hammaspyörätehdas. Sekin oli Zeppelinin tarpeisiin tehty, mutta myöhemmin siirtyi muuhunkin kalustoon. Edelleenkin sen pääkonttori on kaupungissa. 2011 se esitteli maailman ensimmäisen 9-vaihteisen automaattilaatikon. Noiden asiakas näkyy olevan BMW:kin vaikka toisessa osavaltiossa onkin..

Friedrichhafenissa on lentokenttä (Lufthansa lentää Frankfurttiin ainakin), ja sen vieressä on Dornier Museum. 2. maailmansodan aikana teollisuutta pyöritettiin keskitysleirivankienkin avulla, jotka myös kaivoivat pommisuojia. Kaupungin laidalla valmistettiin myös V2 raketteja.  Viimeiset ranskalaiset sotilaat lähtivät alueelta 1992.

Myös Maybachilla on historia paikkakunnalla. 2. maailmansodanaikana saksalaisissa panssarivaunuissakin tosin oli Maybach-moottori. Suomalainen Wikipedia valistaa: vuonna 1966 Maybach-Motorenbau yhdistyi Daimler-Benzin kanssa, jonka jälkeen se tunnettiin nimellä Maybach Mercedes-Benz Motorenbau GmbH. Vuonna 1969 yhtiön nimeksi tuli Motoren- und Turbinen-Union Friedrichshafen GmbH, eli MTU. DaimlerChrysler (nyk. Daimler) otti Maybach-nimen käyttöön vuonna 2002 tuotantoon tulleelle kalleimmalle automallilleen. Perustetun yrityksen nimeksi tuli Maybach Manufaktur. Nykypäivän Maybachit perustuvat pääosin Mercedes-Benzin tekniikkaan. -- Suomessa mallin 62 myyntihinta on 680 000 euroa, ja mallin 57 hinta on 575 850 euroa.

27.05.2012

Pfingsten

Helluntaisunnuntaina Itä-Baijerin Passaun alueella kannetaan korkeita keppejä 75 km matka pyhiinvaelluskirkkoon. 1490 luvulla vaivasivat kaarnakuoriaiset Holzkirchenerien elinkeinoa ja metsätuhoilta säästyäkseen he alkoivat kantaa 13 metristä kuorittua kuusta, jonka päällä on vahakerros (kuin kynttilässä) vuosittain. Kts. kuvia (v. 2008). Ja kas, kuoriaiset hävisivät. On kuitenkin varottava kaatamasta keppiä, sillä vuosi ennen 1. ja 2. maailmansotaa niin on käynyt. Loppumatka on mäkistä eikä yksi jaksa kantaa montaa askelta. Siinä vaiheessa kepin on oltava pystyssä. (lähde: BR:n uutinen)

Baijerin Bad Kötztingerissä on tänä vuonna 600-vuotishelluntairatsastus (Pfingstritt) , jossa 900 koristeltua hevosta taittaa 7 km taivalta. Lupaus vuosittaisesta ratsastuksessa on peräisin v. 1412, jolloin ilmeisesti pappi palasi pojan opastamalta vaaralliselta reissulta toimittamasta kuolevalle sakramenttia. Vain miehet saavat osallistua.

Ochsenfurtissa, hieman Würzburgista etelään, olevassa nätissä 11 tuhannen asukkaan paikkakunnalla on Bratwurstfest. Siellä St. Wolfgangsritt:iin liittyvän hevosten siunaamisen jälkeen tarvittiin vahvistusta oluesta ja makkarasta, mutta koska päihdyttävävaikutus aiheutti liikaa pahennusta se kiellettiin 1803. (brauchwiki). Nyt sitä tapahtumaa on organisoitu perinneyhdistyksen toimesta 1963 lähtien. Tässä vielä kuvia tuosta helluntain St. Wolgang ratsastuksesta, joka on mainittu ensikertaa 1464 kirjallisesti.

Moni on pyhiinvaelluksella Altöttingeniin. Tuota on tehty 1830 vuodesta lähtien kun joku hurskas sai päähänsä tehdä tuon retken.  Mynssenistä sitä on tehty 1956 lähties, kun eräs herra lupasi tehdä vaelluksen Schwarze Madonnan luokse, jos hänen poikansa parantuisi.


Altöttingenin kuuluisimman rakennuksen, pienen "armokappelin" (700..900-l.) Gnadenkapellen ulkoseinät pursuavat (2000 kpl wikipedian mukaan) votiivitauluja kiitokseksi  Marialle, joka on auttanut hädässä.
Pyhiinvaeltajia tuonne siis saapuu miljoona vuosittain. Siellä palvellaan muuten sunnuntaisikin torin laidalta turistiliikkeistä, kun muutoin Baijerissa on kaupat kiinni. Huvittuunea katselin, kun yksi amerikkalaisrouva yritti maksaa Master-cardilla ja American moneyllä huonolla menestyksellä.


Tässä on ainakin baijerilainen aihe. Lapsi oli juonut myrkyllisen Bretzl suolaamisveden, johon tulee suolaa, vettä ja soodaa (natriumia).

Pyhiinvaellukset alkoivat kun v. 1489 äidin kerrotaan kantaneen hukkuneeksi todetun kolmivuotiaan poikansa alttarille ja se ihmisten rukoillessa heräsi henkiin.

Hevosten kanssa lentelemiset eivät varmaan ole kovin harvinaisia.. Suomessakaan.

26.05.2012

Kamera-auto

Tietokone-lehden uutinen kertoo, ettei Mikkisofta osannut varautua Saksan yksityisyyshysteriaan huolimatta siitä suuresta julkisuudesta, mitä Google teki ja joutui kokemaan. Esimerkiksi Mynssenissä joku talon toimija vaati sumentamaan näkymän, ettei Googlen oma toimistokaan näkynyt Streetviewissä. Vuonna 2010 Baijerin kaakkoiskulmalla ei oltu niin nuukia (taikka siellä ei ollut paljoa mitä poistaa) ja siksi eka kohde Saksassa on Oberstaufen.  Itseasiassa sen 31-v. turismista vastaava nainen pyysi ne kuvaamaan sinne.
Merkurin kuvassa em. nainen fillaroi Streeview pyörällä Drindlissään. Googlen edustajatkin olivat tulleet juhlistamaan avaijaisia perinneasuissa. Sen sijaan yksi kylä (25 taloa) on jätti vetoomuksen tietosuojavaltuutetulle, ja jos se ei auta niin sitten jokainen meinaa yksitellen pyytää suttamaan talonsa palvelusta.

Kun keskustelu oli kuumimmillaan oli The localissa oli ulkomaalaisen toimittaja-kirjailijan provokatiivinen kirjoitus. Silloin oli jo selvää, että ainakin 2440000 taloa pyyti suttaamaan talonsa tuntemattomaksi.
Eräs 15 vuotta maassa asunut sanoo, ettei saksalaiset ota riskejä, kuten lainaa rahaa, jos se ei ole välttämätöntä, tai mene lomalle kohteisiin, jotka eivät ole turvallisiseksi taattuja.

Saksan joissain kaupungeissa Mynsseni ml. Sightwalk palvelu.




 Tämä idän ruttojuuri ei ole kotoperäisiä kasveja. Tämä taimikko oli kuukausi sitten Kehä I:n ja Turunväylän uuden liittymän pientareella. Pitäisi käydä katsomassa, miten isoja ne nyt on.
Kasvia on myös Suomenojan lintulammikon lähellä, kun sitä aikoinaan täyttiin maalla, jota oli kuskattu myöskin jostain paikasta X.


P.S Sarjassamme Etelä-Karjalan kansainvälistymistä:
Lappeenrantalainen kaverini oli taannoin lounastamassa parin kollegan kanssa imatralaisessa ravintolassa. Toinen heistä oli suomalainen ja toinen intialainen, joten he puhuivat englantia.
Vieressä keskusteli myös kolme lasta:
- Mitä ihmeen englantia nuo puhuu?
- Ne on venäläisiä.

25.05.2012

Kevätkuvia (2)

 Punamaljakas eli Kelchbecherling. Kelch (malja) sekä Becher (kuppi, muki) samassa sanassa on vähän outo.


Pöllitty eioototta-blogista: oletteko jo törmänneet sisustushalkoihin?


 Jos sienen nimi on niinkin kuvaava kuin  Frühjahrs-Giftlorchel niin saksalainen turistikin älyää olla varovainen.
 Saimaan kanava (Saimaakanal, Сайменский канал) junan ikkunan läpi. Autostahan se ei nykyisin enää näy.