13.01.2013

Westminster

 Westminsterin kaupunginosalla on oma tube-asema Thamesin vieressä. Siinä on  kaksi Lontoon tärkeää turistinähtävyyttä: parlamentin palatsin tornissa jäljittelemättömällä tyylillään Big Ben kelloa kuulee. Toinen on näissä kuvissa näkyvä Westminster Abbey.
 Abbeyn paikalla huhutaan olleen kirkko jo vuodesta 624 lähtien, mutta ainakin 900-l. lopussa. Nykyisen rakennuksen juuret menevät vuoteen 1245, kun Henry III suunnitteli itselleen hautapaikan. Katedraalin statuksen se sai 1540.
 Katedraalin vieressä on St. Margaret kirkko, joka on avoinna yleisölle. Ne muodostavat maailmanperintökohtoon. Abbeyhyn joko pitää ostaa kallis pääsylippu kuten St. Pauliin (tai käyttää London Passia) tai sitten osallitua vaikka evensong hartauteen, jossa kuuluisa kuoro jossain koostumuksessa esiintyy. Yleisö seisoo kuoron laulessa. Yleisölle jaetaan laminoitu A4:n, josta juoni selviää.
Kirkoissa valokuvaaminen on kielettyä. 

Kuorosta näyte vaikka W&C:n häistä, psalmi 91


Kuninkaallisia kruunajaisia kirkossa on vietty v. 1066.


Pohjoispuolen julkisivu on goottilaista tyyliä kanssa.
Great West Door.

 Mielenkiintoista on nähdä kellonsoittajat työssään. Kymmenen käytössä olevaa kelloa on tehty v. 1971.

Uruista (1937)  tyylinäyte kuvilla ryyditettyinä.
 Ensimmäinen paavi kävi Abbeyssa v. 2010.

Britit eivät ole vieläkään oppineet menneisyydestä ja kaksinaismoralismista vaan naurattivat äskettäin  maailmaa määrittelemällä, että nyt rekisteröityneessä parisuhteessa elävät voivat päästä päästä piispaksi - jos elävät selibaatissa. Pappien osalta päätös on ollut jo jonkun vuoden voimassa. Guardianin joku kyselee, että pitääkö asentaa valvontakamera makuuhuoneeseen? Guardianin jutussa Westminsterin arkkipiispa pitää Cameronin suunnitelmista ja otti asiakseen puuttua asiaan joulukirkossakin. Telegraph puolestaan uutisoi, että yli tuhat katollista pappia on allekirjoittanut kirjeen, jossa pelkäävät vainoa, jos he opettavat perinteistä käsitystä avioliitosta.

Saksassahan, jopa evankelisella puolella, on viime vuosina keskusteltu, että saako Pfarrhausissa asua samaa sukupuolta olevat. Seurakunnan Kirchenvorstand (seurakuntaneuvosto) voi asian hyväksyä. Mahtaakohan kielteisessä päätöksessä aktiivit kytätä vuoroisssa taloa ja pitää listaa vieraista ja vierailiajoista?

Suomessa on kirkon työntekijöillä pitäisi olla paremmin. Toimittaja Talola tosin sivusi syrjintäasiaa viime viikon Essessä.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen