09.01.2013

Lappeenrantaa

Keskiviikkona tuli Musiikkitalosta radio/nettivideolähetys Kantapöytä (Stammtisch) keskusteluohjelma, jossa laulukilpailujen finalistit  Anna Immonen ja Jere Martikainen  olivat myös mukana. Siitä kävi ilmi, että Immonen antaa lied-konsertin helluntaina taidekoti Kirpilässä. Minä olin kerran Jorma Hynnisen lied-konsertissa siinä tauluilla tapetoidussa lääkäri Kirpilän (1931-1988) näkemisen arvoisessa poikamiesboksissa.
Laulukilpailujen ja kevään kunniaksi kesäistä ja syksyistä Lappeenrantaa:
Villimies-kukkapenkki Lappeenrannasta (Nokian kännykällä).
Rakuunapatsas, Lpr, linnoitus.


.


Linnoitusta
 

 Lappeenrannan satamassa. Tänään oikealla kameralla otettuja kuvia.
 Saimaan kanavaa pitkin noussut joku venäläinenkin vene. Kerran tulin minäkin Viipurista Lappeenrantaa veneellä. Hitaasti, mutta varmasti.




 Satamassa on viime vuosina ollut vaihtuvateemainen hiekkalinna.
Papukaijauutinen Saksasta.

Poliittisella rintamalla kaupungin viime vuosien erikoisuus on ollut kaupunkiyhtiöiden taloudellinen menestys ja niiden ei-julkinen toiminta erityisesti lentokenttätoimintaan liittyen.
Onneksi Lappeenrannasta pääsee kätevästi moneen paikkaan erityisesti Air Balticin ansiosta.

Noh, pieniä ovat silakat joulukaloiksi.
Eilen taas oli Berliinin ns. uusi lentokenttä otsikoissa. Ei siinä mitään, että 1036 puuta on istutettu vääriin paikkoihin ja 800 niistä pitänee vaihtaa, mutta edelleenkään paloturvallisuus ei ole tyydyttävä. Alunperin kesäkuussa 2012 suunniteltua avaamista on nyt siirretty 5. kerran joskus vuoteen 2014, mutta sekään ei ole pois suljettu, että se siirtyy vuoteen 2015. Jo nyt on selvää, että 2,8 Mrd:n eur budjetti on ylitetty 1,5 Mrd eur.

Münchenin teknillisen korkeakoulun suuriin rakennusprojekteihin erikoistuneen prof. Zimmermannin  haastattelu SZ:ssa on mielenkiintoinen. Keskeistä on määritellä vastuut rakennusfirmoille, ettei rakennuttaja joudu pulaa, jos joku mokaa. Se tosin nostaa sopimuksen hintaa, mikä ei julkisissa "halvin otetaan" ajattelussa toimi.
Er müsse vor der Ausschreibung des Auftrags an die Baufirmen festlegen, welche Leistungen diese erbringen müssten und das vertraglich vereinbaren. --
Baufirmen führten nur aus, so Zimmermann, für Planung und Überwachung sei der Bauherr verantwortlich.
Lisäksi palontorjuntaan valittu firma oli mennyt rakennusprojektin aikana konkurssiin.
Tietysti on selvää, ettei halvalla saa hyvää. Oxfordidissa suurtutkimuksen tehnyt tutkija summeeraa:
Die absichtliche Unterschätzung von Kosten zahlt sich aus. Für die Politik, weil sie so ihre Großprojekte leichter genehmigt bekommt, und für die Baufirmen, weil sie mehr Geld bekommen.
Prof. Zimmermanin opetus:
"Wir lehren unseren Studenten, dass wir schon am Anfang die Kosten auf zehn Prozent genau berechnen müssen. Nimmt man am Anfang zu wenig Geld in die Hand, zahlt man es am Ende dreifach drauf." 

Eräs erikoinen verbi on begehen, jota käytetään kun joku on tehnyt jotain pahaa yleensä. Sen mennyt aikamuoto on begangen. Sitten kun vielä sotketaan gestehen parissa eri muodossa niin ollaan jo lähellä tunnustamaan erheet -ei ihme, että se on niin vaikeaa!:
- Ich gestehe dir meine grosse Sünde  (Minä tunnustan sinulle suuret syntini).
- Ich muss mir eigestehen, dass ich damit einen Fehler begangen habe. (Minun täytyy myöntää, että olen tehnyt virheen).

E-K:n Taidemuseossa on E-K museon vieressä Linnoituksessa..

Etelä-Karjala on nopeasti lisääntyneiden venäläisturistien takia eksoottinen matkakohde jopa suomalaisillekin. Kauppojen ja ravintoloiden henkilökunnassa on usein venäläistaustaisia. Rahan päälle siis aletaan ymmärtää. Venäläisille on kuulemma äskettäin avattu italialainen kenkäkauppakin, jossa suomalaisrouvalle oli ovelta todettu "Teille ei täällä taida olla mitään.". Kulttuurien yhteentörmäystä havaittavista, kuten paikallislehdistä saa varmaan päivittäin lukea.

Onko tuo oikeanpuoleinen päihtynyt?


Das Rathaus (1829). Nykyään kaupungin edustustilana.
Lappeen Marian kirkon kellotorni. Keskusta kirkon kuvia oli toisaalla.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen