20.01.2013

de kerk

Amsterdamin kirkkoja:

Kuva-sana Youtube-videoita aiheesta
- het appartement ja kamaa sisällä. Muita rakennuksia kaupungilla.
- groente eli lautasenkoristeet. Lautanen ja tykötarpeet löytyy tästä videostaHedelmät ja juomat.
- sateenkaaren värit sopivat hyvin vapaamieliseen valtioon. Onkin  hyvä tietää ruumiinosat.
- säästä voi puhua aina (paitsi ei venäläisten kanssa sanonnan mukaan)
 - tietokonesanastoa
- työsanoja



Tämä on jo Haagissa.Minun oppikirjassa oli melkein sama kuva ja lause: Deze Kerk in de binnenstad van Den Haag heet de Grote Kerk.

Kielioppipläjäyksenä perfekti tai mikä partisiippi se nyt on:
Kun verbin vartalo loppuu t, k, f, s, ch ja p kirjaimiin tulee ge+vartalo+t esim. werken -> gewerkt.
Nuo kirjaimethan olivat jo imperfektissä määrittämässä, milloin tulee -te/-ten ja milloin -de/-den. Werkenin tapauksesa siis werkte.
Muussa tapauksessa partisiippiin tulee d t:n sijaan. Esim. Ik heb gewoond. Imperfekti: Ik woonde.
Saksan tapaan aina ei tule ge etuliiitettä, jos verbi alkaa tietyillä kirjaimilla. Hollannissa litania on be, er, ge, her, ont ja ver.  (Saksaan verrattuna helpotusta on, ettei verbin loppu merkkaa saksan -ieren verbin tavoin). Esim. Ik heb ontbeten (Olen syönyt aamiaista). Imperfektissä: Ik ontbeet.

Verbixistä voi katsoa verbien taivutukset. Kuten näkyi, on saksan purra verbiä vastaava hollantilainen verbi myös epäsäännöllinen.
 Sinebrychoffin puisto lauantaina.

Tänään 20.1. on viimeinen päivä eksyä katsomaan hollantilaista 1800-l. romanttista taidetta 70 taulun verran. On ulkomaisemaa, merta, kirkkoja, asetelmia ja jopa kotielämää, jota arvostettiin Napoleonin sotien jälkeen. Mukana on muutama loistokas työ.  Kokoelma on peräisin elossa olevan ihmisen kokoelmasta: "Kirjailija, televisiotuottaja ja taiteenystävä Jef Rademakersin (s. 1949) taidekokoelma käsittää yli sata romantiikan kauden maalausta." Niitä voi katsella netistä.
Mietin että tarkoittaako yhden hyvän taiteilijan nimi Koekkoek "kakkukakku", mutta se onkin "käki".  Googlen kuvahaulla löytyy nimellä esimerkkejä.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen