26.01.2013

Charles

 Britannian pääministeri aiheutti keskustelua ja kirjoittelua ainakin.

De Gaulle ei tosiaankaan ollut mikään EU-fani eikä erityisesti Englannin kannssa. Jean Monnet'n konjakkisuvun tuotteet olivat hyviä, muttei ajatukset. Mutta De Gaullen sijaan valtaan tuli poliitikkoja, jotka olivat myötämielisempiä. Ulkoministeri Schumann aloitti Saksan ja Ranskan kaivosteollisuuden yhteistyön.
Als ersten Schritt schlug Frankreichs Außenminister Robert Schuman am 9. Mai 1950 vor, die deutsche und die französische Montanindustrie unter gemeinsame Kontrolle zu stellen.
Ranskan puolustusministeri Pleven puhui jo yhteisestä eurooppalaisesta superarmeijasta, johon myös Saksa osallistuisi. Sopimus eurooppalaisesta puolustusliitosta Europäische Verteidigungsgemeinschaft (EVG) hyväksyttiin Saksassa 1953, mutta siitä tuli Ranskassakin paljon sanomista, ja niinpä siitä luovuttiin ja tilalle tuli USA:n ja Britannian luotsaama Nato.
 De Gaulle palasi politiikkaan 1958. Hän näki Eurooppa yhteistyön erityisesti Saksan kanssa Ranskaa hyödyttävänä. Myös Adenauer suhtautui varauksella Amerikkaan, joten yhteistyö Ranskan kanssa kelpasi.
1958 De Gaulle tiukkasi vastaavaa asemaa Ranskalle Natossa, mutta kun ei saanut veti laivastoa pois ja käski ulkovaltojen atomiaseet pois sen maaperältä. Ranska teki ydinkokeen v. 1960 Algeriassa.1966 Ranskan joukot vedettiin Natosta ja sen päämaja siirtyi Ranskasta Brysselin lähelle.
De Gaulle hallitsi vuoteen 1969.
"Vuonna 1954 Neuvostoliitto ehdotti liittymistä Natoon rauhan säilyttämiseksi Euroopassa. Yhdysvallat ja Britannia kuitenkin hylkäsivät sen ehdotuksen epäillessään sen yrittävän rajoittaa joukkojen sijoittamista Eurooppaan.
Saksan liittotasavallan liittymistä Natoon 9. toukokuuta 1955 on kuvattu käänteentekeväksi tapahtumaksi Euroopan historiassa. Sen vastineeksi Neuvostoliitto kokosi liittolaisistaan Varsovan liiton, jonka perussopimus allekirjoitettiin 14. toukokuuta. Näin syntyivät kylmän sodan vastakkaisasettelun kaksi osapuolta." (Wikipedia)


De Gaullen erinomaiselta Wikipedia-sivusta löytyy EEC kappaleesta Britannia ja Suomi.









 



Perjantaina oli Brysselin kadulla terästyöläisten rajuhko mielenilmaus.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen