14.01.2013

Kello

ZDF:llä on pieni pätkä Lontoon uudesta pilvenpirtäjästä, josta jo kirjoitinkin. Katselutasanne pitäisi avautua ensi kuussa.


Tässä lisää kuvia Westminsteristä:
Metodistikirkko (1911) ja konferenssien pitopaikka samassa rakennuksessa. Siellä pidettiin 1. YK:n yleiskokous v. 1946. Great halliin mahtuu 2300 ihmistä.
 Westminsterin koulun juuret juontuvat 1100-luvulle. 1179 siitä tuli ns. public school. Luostarit suljettiin 1540, mutta koulu jatkui eri tavalla. Mm. John Locke ja Herny Purcell ovat entisiä oppilaita. Ensimmäiset tytöt pääsivät kouluun 1967, mutta vain upper schooliin (16-vuotiaana). Vuosimaksu on  ylimmillään 30'000 puntaa. Koulu käy ainakin kahdesti viikossa Abbeyssä. Latinaa ei ole poistettu käytöstä.

Westminsterin palatsissa riittää tärkeitä ihmisiä... meeting place of the House of Commons and the House of Lords, the two houses of the Parliament of the United Kingdom. Commonly known as the Houses of Parliamen (Wikipedia, jossa näkyy sisäkuviakin). Rakennus on uudelleen rakennettua 1840-70. 1834 nimittäin oli tulipalo.
The Elisabeth Towerissa on sisällä se Big Ben kello, painoa 13,8 tonnia. On siellä neljä muutakin kelloa.
Aikaa näyttävä kello tuli 1859. Tuntiviisari on 2,7 m ja minuuttiviisari 4,3 m pitkä.
The Victoria Tower on 98,5 m korkea.

Numeroiden kunniaksi hollantilaisia numeroita, jotka erehdyttävästi muistuttavat erään toisen kielen numeroita, myös järjestyksessä:
nul
één
twee
drie
vier
vifj
zes
zeven
acht
negen
tien
elf
twaalf
dertien
veertien
viftien
zestien
zeventien
achttien
negentien
twintig
éénentwintig on siis 21
tweeentwintig
dertig
veertig
vijftig
zestig
zeventig
tachtig
negentig
honderd

Lausuminen kannattaa opetella youtubesta.

Kellonajoissa nähtävästi suositaan ajan kertomista myös puolesta tunnista katsottuna, jos sitä ollaan lähellä eli tyyliin: Het is tien over half elf. Vartti on kwart. yli on over ja vaille on voor.
Niin kuin suomessa sanotaan puhekielessä klo 21 usein kello yhdeksäksi tarvitaan myös joskus sanoa 's morgens, 's middags, s' avonds.ja s' nacts. Tuo middaghan ei ole vain keskipäivä vaan iltapäivää. Goedemiddagia toivotetaan klo 12-18.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen