04.01.2012

Lemmenjuomaa

Lauantaina 7.1. tulee Mynssenin valtionoopperasta netistä suorana klo 20 alkaen Donizettin Lemmenjuoma. Saas nähdä, tuleeko nettilähetystekniikka toimimaan.

Pidin tuosta kolmikymppisen ohjaajan toteutuksesta. Kts.promovideo (alemmat linkit) ja OperTV:n haastattelut kohtauksineen oopperasta. Kyseessä on hyvinkin koominen tyypillinen italialainen ooppera. Viiden tähden musiikkinäytelmä, neljän tähden (kevyt)ooppera.

Varoitus: lopputeksti sisältää juonipaljastuksia

Adiana, joka on rikas ja oppinut nuori nainen, lukee kyläläisille ääneen kirjaa Tristanista ja Isoldesta, jossa Tristan lemmenjuoman avulla voittaa Isolden. Ujo ja tyhmä talonpoika Nemorino haaveilee rakkaudesta Adianaa kohtaan, vaikka tietää, että itse ei osaa kuin hengittää. Nemorino oli saatu muistuttamaan ohjauksella, pukeutumisella ja meikillä chaplinmaista hahmoa (ilman  mitään hattua ja kävelykeppiä).

Kohta saapuu kersantti Belcore joukkoineen. Sotilailla oli varsin omituiset sota-asut topattuine taisteluväineen. Varusteina rynnäkkökiväärit, joilla ylikorostetusti osoittelevat kyläläisiä ja yksittäistäkin naista. Sotilaat esitetään melkein epäihmisinä, kun taas kersantti on kevyessä uniformussa ilman taisteluvarusteita ja laulaa selvää italiaa (kts. 3. kuva).
Taivaalta satoi paketteja, joissa oli värikästä paperisilppua, jota kyläläiset viskelivät ympärille. Belcore on rakastanut Adianeen, joka kuitenkin haluaa miettiä asiaa. Ehkä pelkäsi kiellon suututtavan liikaa. Kun sotilaat poistuvat yön saapuessa Nemorino kertoo Adianelle rakastumisestaan. Adiane kuitenkin kehottaa menemään mielummin kaupunkiin katsomaan sairasta Nemorinon setää, ettei sen perintö mene muille. Nemorino kuitenkin asettaa rakkauden rahan edelle.

Voi hyvä jysäys, millaisella kulkupelillä tässä ohjauksessa supliikki kauppamies tri. Dulcamara saapuu (kts. kuvat 4-6, 9). Se oli pukilta ohjattava iso häkkyrä, jossa oli kuin lentokoneen siivet, joiden alla oli pöyrivät haravaniittokone ja takana iso valaistu pallo, joka kaiketi oli sen asunto. Välillä myös putkista räjähti tehosteita ilmaan. Valoja piisasi. Suomen Kansallisoopperan versiosta muistan, että se tuli kuumailmapallolla.
Tohtori kertoo ihmelääkkeistään, joka parantaa kaiken. Kyselee ääneen, että maksaako se niin ja niin paljon ja kyläläiset säikähtävät hintaa, mutta kun se kertoo halvan hintansa niin kaikki työntävät seteliä sille. Tässä varsin jännä TV-ohjaus.
Nemorino näyttää kirjaa tohtorille, joka tajuaa, että hänellä on itseasiassa tuota juomaa itsetislattuna ja kysyy onko Nemorinolla rahaa, joka ilmoittaa summan. Tohtori toteaa, että se on just tasaraha ja antaa juoman, joka itseassiassa on bordeauxia. Tässä ohjauksessa se ei ollut mikä tahansa puteli vaan keltaisilla ledeillä varustettu pumppusysteemi, josta lähti suihkuletku, jolla Nemorino lääräsi juomaa itselleen. Ja heti kuulemma alkoi tuntua suonissa, miten juoma vaikuttaa. Känniääliö Nemorino alkaa näyttelemään vaikeasti saatavaa Adianelle, joka on ymmällä ja lopulta suuttuu.
Belcore saapuu paikalle, ja kohta sille kapteeni soittaa sotilaan selässä kannettavaan kenttäpuhelimeen, että lähtö tulee. Adiana haluaa kiusata Nemorinoa, ja sopii Belcoren kanssa menevänsä vielä samana iltana naimisiin. Ensin Nemorino nauraa asialle, mutta joutuu himan paniikkiin.

Dulcamara laulaa taas maalaisille tuotteistaan.
Dulcamara ja Adiana laulavat häiden alussa juhlatunnelmissa. Adiana poistuu Belcoren kanssa jonnekkin ja kyläläiset hajaantuvat.

Nemorino on yksin ja surullinen ja laulaa kuuluisan Uni furtima lagriman. Nyt Nemorino kiipesi lyhtypylvääseen laulamaan sen. Sai melkein yhtä pitkät aplodit kuin tuossa pätkässä Juan-Diego, joka voittaa Rolandon maneerisen laulannan.

Nemorino tulee pyytämään lisää lemmenjuomaa tohtorilta, mutta kun ei ole rahaa, niin ei saa. Nemorino kertoo syynkin, kehen on rakastunut. Tohtori sanoo lähtevänsä vartin päästä pois. Nemorino törmää armeijan leiripaikalle, jossa Belcorekin on. Adiana on lykännyt häiti keskiyöhön. Belcore saa selville rahapulasta ja keksii rekrytoida Nemorinon armeijaan hyvää palkkiota (20 rahaa) vastaan saaden siten myös kilpakosijan pois Adianan ulottuvilta. Nemorino saa pyssyn ja repun selkään ja lähtee marssimaan näyttämön sivuun ja kohta rientää tohtorin luokse ostamaan uuden annoksen.

Sillä aikaa kylän eukot saavat tietää Nemorinon sedän kuolemasta, että Nemorinosta on tullut miljonääri. Nemorino toikkaroi pienessä sievässä paikalle ja naiset tälläävät itsensä huulipunaan ja morsiusviittoihin ja ympäröivät perin kiihkeästi Nemorinon, jolta jossain vaiheessa lähtee päällysvaatteetkin pois ja valkoisessa aluspaidassa on kohta huulipunalla tehty sydän. Sillä on hauskaa juoman tähden ja käy välillä tanssimassa lavan reunalla kuiskaaja kopin päällä alushoususillaan.
Adiana ja Dulcamara näkevät tilanteen ja Adiana on vihainen ja itkee, ettei Nemorino ole kiinnostunut hänestä, ja Dulcamara saapuu myymään lemmenjuomaansa, jonka kertoi vaikuttaneen hyvin Nemorinoon ja Adiana tajuaa kaiken, mitä on tapahtunut ja aikoo hankkia Nemorinon itselleen. Adiana on ostanut Belocorelta Nemorinon sopimuksen takaisin ja antaa sen Nemorinolle. Sitten lopulta ne rakastuvat, kersantti joutuu perääntymään ja tohtori lähtee.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen