25.01.2012

Bauchspeicheldruesenkrebs

Jos joskus joutuisi sairaalaan niin mieluiten Eiran komeaan rakennukseen ja baijerilainen huonetoveriksi.

Bauchspeicheldrüse (haima) on näköjään bukspottskörtel ruotsiksi. Karonlinskalaiset ovat tutkineet, että 50 g prosessoidun lihan lisäkulutus (makkaraa tai två skivor bacon (der Speck)) lisää haimasyövän riskiä 19%. Kun katsoo itse julkaisun tiivistelmää: Red meat consumption was associated with an increased risk of pancreatic cancer in men. Further prospective studies are needed to confirm these findings.. Artikkelissa todetaan haimasyöpään sairastuvien olevan hengissä viiden vuoden kuluttua vain 5,5%. Selkeästi kirjoitettu julkaisu havainnollistaa tilastollisten menetelmien käyttöä, toisiin julkaisuihin vertailua sekä tutkimuksiin liittyviä epävarmuustekijöitä, kuten lihan määrän mittaamisen vaikeutta ja erilaisten muiden tekijöiden, kuten sokeritaudin, huomioimista tai huomiotta jättämistä.

Steve J. kuoli Bauchspeicheldrüsenkrebsiin eli haimasyöpään. Die Weltin jutussa on kuva elimistä siinä lähettyvillä. Kuvan Milz on siis perna. Tuohon syöpätyyppiin kuolee 6% syöpään kuolleista, joten sen takia ei ehkä kannata jättää makkaroita lautaselle.
Jutussa mainitaan hauska sana: Zwölfingerndarm eli kahdentoistasormensuoli. Sen kansainvälisesti tunnettu nimi on duodenum eli suomeksi pohjukaisuoli, mikä on 20-30 cm ohutsuolen alkua.

Viimeeksi lääketieteen nobelin kolmanneksen saanut, mutta kolme päivää ennen tietoa kuollut, professori kuoli myös samaiseen syöpään, kumpikin ns. Pankreas-Ca -tyyppiseen (das Pankreas on myös haiman nimi, kaiketi latinasta) pahanlaatuiseen kasvaimeen. Viiden vuoden kuluttua diagnoosista elää 2-4%. Steve J. tosin taisteli seitsemän vuotta, kun hänellä oli kuitenkin jossain määrin parempi tyyppi, jonka saaneista jopa kolmannes elää vielä viiden vuoden kuluttua diagnoosista. Omien sanojensa mukaan hän teki kaupat Jumalan tai kuka Hän nyt sitten onkaan kanssa sopien, että hän näkee poikansa Reedin valmistuvan.

Lehtijutun mukaan nobelisti pystyi pidentämään elinikäänsä useita vuosia itse kehittämällään immuuniterapiallaan. Hän oli tietysti tutkimusinstituutin johtajana kuolemaansa saakka (68 v.). Hän sai palkintonsa elimistön puolustusreaktioiden tutkijana.

Vannoutunut kasvissyöjä Jobs halusi koettaa diettejänsä ja luonnonhoitomenetelmia yli 9kk ennen ekaa leikkausta. Pekoni ei kyllä tuota haimasyöpää aiheuttanut 100% varmuudella.  Poika Reed oli Stanfordissa kesätöissä tekemässä paksusuolensyödän geneetiikan tutkimuksia.

Jobsia oli hoitamassa koko joukko Stanfordin lääkäreitä ja lisäksi myös John Hopkinsista (Baltimore), MIT:n Broad-instituutista, Harvardista ja olipa mukana vielä ulkopuolinen konsulttikin, joka kirjassa on virheellisesti George, kun se on David. (Kirjassa muuten kerrotaan Jobsin kerran lentäneen Schwarzwaldiin Baijeriin, mikä on maantieteellinen mahdottomuus (lukija huom.)). Myös saksalaisessa käännöksessä kuulemma vilisee virheitä: das Silizium eli pii, joka Silicon Valleyssä totta kai on olennainen, oli käännetty Silikon, joka on kyllä ollut uutisissa viime aikoina, mutta ihan toisenlaisessa käyttötarkoituksessa kuin mikroprosessorissa..

Jobsin kasvaimesta tehtiin DNA kartoitus joka maksoi 100000 dollaria.  Näin pystyttiin tekemään täsmälääkitys eli valikoita muutamista lääkkeistä ne, mitkä tehosi parhaiten. Syövän muuntuessa piti löytää uudet lääkkeet.

Jobs ennusti, että tämän vuosisadan mullistavimmat keksinnöt tulevat biologian ja teknologian yhdistämisessä.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen