26.01.2012

Krebsmedizin

Kuten aiemmassa jutussa kävi jo ilmi, voidaan syöpälääkkeitä valikoida geenianalyysin perusteella.

Suomen markkinointisivusto on tehnyt käännöksen saksaksikin melko uudesta syöpäsairaalasta Helsingistä. Yksityisklinikan ideana on tarjota korvausta vastaan kaikkea akupunktuurista lähtien ja ennen kaikkea mahdollistaa hoidon aloittamisen hetkessä. Esimerkkinä kiirellisesti hoidettavista mainitaan haimasyöpä. Potilaita mainostetaan olleen 25 eri maasta.
Jutun toisessa puoliskossa puhutaan FIMMistä (das Institut für Molekulare Medizin in Finnland (FIMM) der Universität Helsinki). Jutussa kiinnitti huomiota sanan das Stadium käyttö. Se tarkoittaa  vaihetta ja tilaa (das Stadion on stadioni): Sein Team begann mit Leukämie-Patienten im fortgeschrittenen Stadium zu arbeiten. Monikko on ilmeisesti: in früheren Stadien.

Myös viime vuoden viimeisimmässä Tiede-lehden numerossa FiDiPro proffa (2010-2014) Knowles ja prof. Kallioniemi (FIMM) kertoivat personoidusta lääkityksestä eli täsmähoidosta. Näillä menetelmillä saadaa valittua tehoava lääke ja nykyisten yleismenetelmien ikävät sivuvaikutukset vältettäisiin. Ranskassa syöpään sairastuneille tehdään geenitestit, joita on lähes 20 ja siellä käytetään rahaa täsmälääkitykseen runsaasti. Molekyylidiagnostiikan avulla voidaan muutamat syövät tunnistaa verikokeista. FIMM (Meilahdessa myös) tutkii täsmälääkitystä verisyöpään, koska se on yksinkertaisempi kohde kuin kiinteät kasvaimet. Siellä robotti testaa verinäytettä 200 syöpälääkettä ja niiden yhdistelmiä. Suomeen tuli vast'ikään biopankkilaki. Nyt on aloitettu keräämään veri- ja luuydinnäytteitä verisyöpään liittyen ja 2-3 vuoden kuluessa toiminnan odotetaan laajenevan kaikkin yliopistollisiin sairaaloihin.

Tarkkaa tilastotietoa saa tietysti Syöpärekisteristä. Miehillä ja naisilla on syystäkin eri tilastot.

Tieteenpäivillä 2009 oli epäilemättä korkeatasoinen parituntinen geeniteknologiasessio. Enemmän tai vähemmän kansantajuinen.
  • Tutkijaprof. Hemminki (HY): Syöpäsoluja tappavat onkolyyttiset virukset
  • Akatprof. Ylä-Herttuala (UEF): Geeniterapia sydän- ja verisuonisairauksien hoidossa
  • Prof. Krohn (FIT Biotech): Geeniteknologia rokotekehityksen apuna
  • Prof. Hovatta (Karoliininen instituutti, Tukholma): Kantasolut sairauksien hoitomuotona
S. Jobsin syöpäkonsultti oli innoskas aspiriinin käytönpuolestapuhuja. Itä-Suomessakin on tutkittu, miten aspiriinin syönti jopa puolitti riskin periytyvään paksusuolensyövän sairastumiseen.

Kantasoluista puheenollen, Itä-Suomen lehdistötiedote lupaa hyviä tuloksia infraktien jälkihoidossa. Kumpikin esimerkki on hyvä esimerkki laajasta kansainvälisestä tutkimuksesta.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen