31.01.2012

Geenisekvensoinnista





Hs.fi:ssä herra musiikkikriitikko kirjoittaa, että Sibelius sairasti (usein) perinnöllistä essentiaalista vapinaa. Yli 40 vuotiaista kärsii yli 5%. Sibeliuksen aikana ei ollut betasalpaajia eikä geenitestestejä virhe diagnoosin varalta.

Jotain kuukausia vanha kansantajuinen Nature-juttu (pdf) kertoo vakavimmista esimerkeistä. Siinä vanhemmille vakuuteltiin, että toinen sairas lapsi olisi mahdollisuus yksi miljoonista, mutta ei. Se tn. oli yksi neljästä. Tuo artikkeli antaa tällä hetkellä geenien sekvensoinnin hinnaksi tavoitteesta riippuen 7,5-10 k$. Ei ole kovin kaukana, kun geenitestistä tulee yhtä halpa kuin vaikka magneettikuvauksesta. Sekin on jo saavutus, että tunnistaa sairauden esim. syövän oikein, että osataan hoitaa oikein. Vaikka sekvensointi saataisiin aikaan on tulkinnassa vielä riittävästi haasteita etenkin jos miettii laajamittaista käyttöä normaalissa terveyden huollossa. Tutkimustieto on hajallaan artikkeleissa ja lukuisissa tietokannoissa.


Tässä esityksessä nähdään, miten sekvensointitekniikka on kehittynyt ja kustannukset romahtaneet parissa vuosikymmenessä. Myös Angry Birds vilahtaa esityksessä!
P.S. USA:n National Human Genome Research Institute on tehnyt hyvää työtä youtube-materiaalin tekemisessä. Perusteita voi alkaa opiskelemaan vaikka minuutin 8 kohdalta tästä reilun tunnin mittaiseen luentoon ihmisen perimään ja sen kartoitukseen.


Weltissä on pitkä päiväkirjamainen kertomus "Kuinka Sarah kuoli? Äiti, voit päästää minut", jossa 14-vuotias tyttö sairastui verisyöpään, josta alkoi vuosien taistelu. Tässä sanastoa:
  • Knochenmarkspende = luuydinsiirto
  • Krücken = kainalosauvat (vrt. englannin crutches)
  • die Vene = suoni (vrt. englannin vein)
  • abtasten = lukea, skannata, ottaa näyte
  • spreizen = levittää, pakottaa erilleen
  • der Schnuller = tutti
  • Lendenwirbel = selkänikana
  • wimmern = valittaa
  • sich kauern = kyyristyä johonkin
  • Wimpern = kulmakarvat
  • der Oberschenkel = reisi
Yllä mainitussa Naturen artikkelissa on esimerkkejä leukemian hoitoon (tiedeartikkelit julkaistu v. 2010): "A boy in Wisconsin was given a risky but life-saving bone-marrow transplant last year on the basis of a partial genome sequence; a woman with leukaemia was spared a similar procedure after her genome was sequenced"

30.01.2012

Uupperaa ja palettia

 Tämän kevään avasin Puccinin La Rondine (Pääskynen) sävelin. Kapellimestarinakin oli italialaisen kuuloinen Pietro Rizzo. Laulajista kolmannes kuulosti tutulta. Kolme niistä taisi oli siirtotyöläistä. Niille ei kaikilla oikein osat sopineet. Istuin eturivissä, mikä oli loistava valinta hienon näyttämön ja asujen puoleen. Kts. galleria. En tiedä, kuuliko takana joku laulajista jotain. Aika paljon oli tyhjääkin. Liekö edes 70% täysi. En tuonne suosittelisi lähijunaa kauemmalta tulemaan. Ehkä tuo 35. esitys 2002 (Suomen ensi-ilta) jälkeen jo riittää tuosta kevyt musiikkiteatterista. Katriheluna musikaalin kanssa kilpaileminen jää toivottavasti vähemmäksi, kun Wagneriakin diggaava Lilli Paasikivi aloitti taiteellisena johtajana.

Suomenkielinen wikipedia sivu on  oikein riittävä selostamaan siitä olellisen.  Kunnon oopperaan ja draamaan päästiin 3. näytöksen 2. puoliskolla, jossa on Magdan ja Ruggeron välien selvittely.
Oopperan tunnetuin aaria on Magdan aaria Chi il bel sogno di Doretta (Ken tuntee Dorettan unen) .


Signor Ricci oli myös Baletin 90-juhlagaalan kapellimestarina. Siinä olikin hommaa sillä kestoa oli 2:50. Liput olivat n. 20 eur normaalia kalliimmat, mutta toinenkin järjestetyistä tilaisuuksista näytti loppuunmyydyltä. Minä ostin lipun hyvissä ajoin.

Yleisratio kuvasi tilaisuuden ja se tuli sekä suorana netissä että sunnuntaina TV1:ltä prime time -aikaan 1,5 tunnin koosteena. Areenassa se on nähtävissä kuukauden ajan. Tilaisuutta juonsi myös baletin johtaja Greve. Juontojen sujuvuus ei ollut kovin hiottua. Välillä nähtiin muutama videopätkäkin (ei samoja, mitä Ylen koosteessa). Ekassa näytettiin jotain tekstejä, joita oli korostettu, mutta joita ei ehtinyt lukemaan.

Tähtitanssija Minna Tervamäestä on 10 min haastattelu Areeenassa.  Hänen mukaansa on hienoa, että ihmiset voivat keskittyä baletissa tai konsertissa yhteen asiaan eikä näprätä feisbookkia. Siinä näkyy millaisia jumppavälineitä voi käyttää. Hän ja Jani Talo, joka oli myös monessa mukana, on Ylen tallenteessa Anna Kareninassa.
Eräs toinen tähti, joka sai paljon suosionosoituksia ja tähtirooleja on Jaakko Eerola. Hänen ja Salla Eerolan taidonnäytettä voi katsoa Don Q:ssa tunnin kohdalla Ylen tallenteessa. Uotisen aikoinaan huomiota herättänyt Ballet Pathetiquessa (1989, Kansallisbaletin ensiesitys Eduskutatalon edessä 1992) on mukana Ylen koosteessa eikä se ihan hevillä unohdu nytkään. Vitsikkään The Sofa (2009) yhtenä tähtenä oli Antti Keinänen. Uotinen oli kolme mitallia rinnassa myös itse yleisössä. Kaikki entiset tanssijat oli kutsuttu.

Viimeisessä numerossa oli 180 balettioppilaitoksen oppilasta mukana. Ylen pätkässä sekin. Useine aploodeineen..

 Pääsylipun hintaan sisältyi lasi kuohuvaa. Alkoholitontakin oli tietysti tarjolla.
 Ensimmäisen osan numeroista ehkä mielenkiintoisin oli Beethovenin 7. sinfonia pohjalta tehty numero, jossa oli paljon tanssijoita ja tietysti hyvä musiikki. Seitsemän veljestä oli saanut ensi-illan 1980. Koreografia on akateemikko Marjo Kuuselan käsialaa. Sen musiikki oli jazz-pianistina tunnetun Eero Ojasen, ja se pätkä kuulosti ainakin mielenkiintoiselta. Se on Ylen koosteessa myös mukana. Joutsenlammen pienet joutsenet sai kovat aplodit. Eniten esitetty suomalainen baletti on Pessi ja Illusia (1952), josta nähtiin nimihenkilöiden välinen kohtaus. Se on myös Ylen koosteessa. Tuommoisissa moderneissa teoksissa tanssi-ilmaisu korostuu näyttävien hyppelyiden sijaan, joita nähdään jossain Schredazaressa ym. Ennen väliaikaa oli sitten jympsjymps meininkiä ja onnekkaimmat satasen lipun ostaneista permantopaikalla istuneista pääsi lavalle jammailemaan. Yleisö löi tahtia ja oli lystiä. Ylen pätkässä se tulee viimeisenä.

Toisella puoliskolla näyttävää menoa oli Don Quijotessa, joka on parhaillaan menossa. Menen sitä katsomaan.
Walking Madissa (2008 Suomen Kansallisbaletin ensi-ilta) on lavasteena seinä tai pari, jota vastaan törmäiltiin urakalla. Sekin on Ylen koosteessa - joskin siinä huijataan, sillä se esitetään ennen taukoa, vaikka se tuli sen jälkeen. Yle ymmärsi ohjelman suunnitelijoita tasapainottaa paremmin. Herra hienostelija juontaja J. Koskinen varmaan tarkoitti jympsjymps teosta modernina numerona? Walking Madin taustalla Ravellin Bolero, jonka orkesteri työskentelyä oli myös mukava seurata kiikareilla 3. parvelta, kun näki koko montun. En toki kumartunut eteenpäin, sillä se estäisi takana istuvien näkyvyyttä. Tuossakin teoksessa näkee, miten tärkeä vaikutus on valaistuksella.


29.01.2012

Schwammerl

Baijerissa sienet eivät ole Pilze vaan Schwammerl, kuten Joe opettaa.

















Palataksemmme Suomikuva-teeemaan.. Sunnuntain Hesari oli myös herännyt siihen. Ulkosuomalaisia oli haastateltu ja tässä kommentteja.

28.01.2012

Bairische Restaurant

Saksalaisille voi olla myös elämys käydä baijerilaisessa ravintolassa. Wer echtes Bayern erleben will... Abscheuclich sanalla on muutama synonyymi, joita en rupea tässä luettelemaan.. Onneksi tämä Leberkesesemmien osto Alitien tapaan on vain Scherz. Vasikanlihasta tehtyjä jauhelihapihvejä. Kirjoitin joskus työkaverien työhuoneen valkoiselle taululle  Fleichpflanzerl (jauhelihapihvi). Tuli vaan kerran puheeksi se kun kreikkalainen yritti ostaa sellaista sämpylää kioskista... Tuossa sanassa on kyllä treenaamista itse kullekin.

Kulttuureja voi yhdistää. Japanista esimerkiksi liukuhihna ja Baijerista ruoka.


Olin kerran reippaiden suomalaisten työkavereiden kanssa, jotka eivät menneet Schnitzel-hampurilaislinjalle vaan valitsevat kunnon ravitsevaa baijerilaista ruokaa!!

Vas. ylhäällä on köykäisempi annos hapankaalia (ei ollut kuulemma kovin hapanta) ja vaalea normaalin lenkkimakkaran kokoinen Bratwurst. Oikealla alhaalla on Sauerbraten baijerilaisesta naudasta, joka on oivallista lihaa, jonka kanssa ei tarvitse tapella. Tuota lisuketta taitaa harvemmin tavata: siivutettua Brezenknödeliä.

Jälkiruoaksi suosittelin luonnollisesti Apfelstrudelia. Tässä versiossa on ihan omenapaloja välissä ja taikinaa on aika vähän. Kermavaahto ei kai ole niin pakollista, mutta tässä sitä näkyi olevan. Tomusokerikuorrutus on standarditapa. Vaniljakastiketta on tietysti lautaselle.

Jotkut huolestuvat saksalaisten yliopistojen maisteritason opintojen liiallisesta englannin käytöstä.

ARD:llä on tunnin tallenne perjantain muistotilaisuudesta (jährlichte Gedenktag) Bundestagista. Puhemiehes Lammertin avasi ja pääpuhuja oli 91-v mies, joka selvisi Varsovan ghetosta selvinnyt. Hän on Saksassa tunnettu kirjallisuuskriitikko ja -toimittaja. Aluksi kuullaan Chopinin Nocturne, jolla on historiallista merkistystä, sillä se keskeyettiin Puolan yleisradionlähetyksessä kun Saksa rynnisti maahan. Sillä kappaleella aloitettiin lähetys jälleen sodan jälkeen. Sama pianisti, josta Polanski teki oskarin ja Cannesin voittaneen elokuvan (traileri) nimeltä Pianisti. hs.fi kertoo em. tilaisuudesta otetun kuvan kera, että liittopresidenttia valehtelijaksi haukkunut vihreiden edustaja välttyi kunnianloukkaussyytteeltä. Wulffia on hiostettu lehdistössä jo yli kuukauden.

27.01.2012

Boarische Ehe



Millaista olisi mennä saksalaisen naisen kanssa naimisiin?
Baijerilaiset häätavat - sehr romantisch, ge?
Avioelämäm arki on sitten eri asia. Mein Schatz...
Em. dokumentti päättyy hautajaisiin, jotka voivat olla päihdyttäviä Baijerisssa.

TV:stä tulee vaan kansanmusiikkia kuten Wildecker Herzbuben. Ei ihme, jos hermot menee..

P.S 27.1. on YK:n vainojen uhrien muistopäivää. Neuvostoarmeija vapautti natsien suurimman kuolemanleirin (Auschwitz-Birkenau) 27.1.1945. Suomen mediassa on jo huomioitu Sternin tutkimus, joka kertoi, ettei joka 5. 18-29 vuotias saksalainen ole kuullutkaan koko leiristä. Otos 1002 ihmistä. Toisen uutisen (hs.fi) Baijeri näköjään omistaa Hitlerin kirjan tekijänoikeudet (2016 asti) ja siksi pystyi sensuroimaan alkuperäiset otteet ulkomaisesta saksankielisessä kioskikirjasta. Tuo kirja on kirjoitettu Baijerissa Landsbergissä arestissa.

26.01.2012

Krebsmedizin

Kuten aiemmassa jutussa kävi jo ilmi, voidaan syöpälääkkeitä valikoida geenianalyysin perusteella.

Suomen markkinointisivusto on tehnyt käännöksen saksaksikin melko uudesta syöpäsairaalasta Helsingistä. Yksityisklinikan ideana on tarjota korvausta vastaan kaikkea akupunktuurista lähtien ja ennen kaikkea mahdollistaa hoidon aloittamisen hetkessä. Esimerkkinä kiirellisesti hoidettavista mainitaan haimasyöpä. Potilaita mainostetaan olleen 25 eri maasta.
Jutun toisessa puoliskossa puhutaan FIMMistä (das Institut für Molekulare Medizin in Finnland (FIMM) der Universität Helsinki). Jutussa kiinnitti huomiota sanan das Stadium käyttö. Se tarkoittaa  vaihetta ja tilaa (das Stadion on stadioni): Sein Team begann mit Leukämie-Patienten im fortgeschrittenen Stadium zu arbeiten. Monikko on ilmeisesti: in früheren Stadien.

Myös viime vuoden viimeisimmässä Tiede-lehden numerossa FiDiPro proffa (2010-2014) Knowles ja prof. Kallioniemi (FIMM) kertoivat personoidusta lääkityksestä eli täsmähoidosta. Näillä menetelmillä saadaa valittua tehoava lääke ja nykyisten yleismenetelmien ikävät sivuvaikutukset vältettäisiin. Ranskassa syöpään sairastuneille tehdään geenitestit, joita on lähes 20 ja siellä käytetään rahaa täsmälääkitykseen runsaasti. Molekyylidiagnostiikan avulla voidaan muutamat syövät tunnistaa verikokeista. FIMM (Meilahdessa myös) tutkii täsmälääkitystä verisyöpään, koska se on yksinkertaisempi kohde kuin kiinteät kasvaimet. Siellä robotti testaa verinäytettä 200 syöpälääkettä ja niiden yhdistelmiä. Suomeen tuli vast'ikään biopankkilaki. Nyt on aloitettu keräämään veri- ja luuydinnäytteitä verisyöpään liittyen ja 2-3 vuoden kuluessa toiminnan odotetaan laajenevan kaikkin yliopistollisiin sairaaloihin.

Tarkkaa tilastotietoa saa tietysti Syöpärekisteristä. Miehillä ja naisilla on syystäkin eri tilastot.

Tieteenpäivillä 2009 oli epäilemättä korkeatasoinen parituntinen geeniteknologiasessio. Enemmän tai vähemmän kansantajuinen.
  • Tutkijaprof. Hemminki (HY): Syöpäsoluja tappavat onkolyyttiset virukset
  • Akatprof. Ylä-Herttuala (UEF): Geeniterapia sydän- ja verisuonisairauksien hoidossa
  • Prof. Krohn (FIT Biotech): Geeniteknologia rokotekehityksen apuna
  • Prof. Hovatta (Karoliininen instituutti, Tukholma): Kantasolut sairauksien hoitomuotona
S. Jobsin syöpäkonsultti oli innoskas aspiriinin käytönpuolestapuhuja. Itä-Suomessakin on tutkittu, miten aspiriinin syönti jopa puolitti riskin periytyvään paksusuolensyövän sairastumiseen.

Kantasoluista puheenollen, Itä-Suomen lehdistötiedote lupaa hyviä tuloksia infraktien jälkihoidossa. Kumpikin esimerkki on hyvä esimerkki laajasta kansainvälisestä tutkimuksesta.

25.01.2012

Bauchspeicheldruesenkrebs

Jos joskus joutuisi sairaalaan niin mieluiten Eiran komeaan rakennukseen ja baijerilainen huonetoveriksi.

Bauchspeicheldrüse (haima) on näköjään bukspottskörtel ruotsiksi. Karonlinskalaiset ovat tutkineet, että 50 g prosessoidun lihan lisäkulutus (makkaraa tai två skivor bacon (der Speck)) lisää haimasyövän riskiä 19%. Kun katsoo itse julkaisun tiivistelmää: Red meat consumption was associated with an increased risk of pancreatic cancer in men. Further prospective studies are needed to confirm these findings.. Artikkelissa todetaan haimasyöpään sairastuvien olevan hengissä viiden vuoden kuluttua vain 5,5%. Selkeästi kirjoitettu julkaisu havainnollistaa tilastollisten menetelmien käyttöä, toisiin julkaisuihin vertailua sekä tutkimuksiin liittyviä epävarmuustekijöitä, kuten lihan määrän mittaamisen vaikeutta ja erilaisten muiden tekijöiden, kuten sokeritaudin, huomioimista tai huomiotta jättämistä.

Steve J. kuoli Bauchspeicheldrüsenkrebsiin eli haimasyöpään. Die Weltin jutussa on kuva elimistä siinä lähettyvillä. Kuvan Milz on siis perna. Tuohon syöpätyyppiin kuolee 6% syöpään kuolleista, joten sen takia ei ehkä kannata jättää makkaroita lautaselle.
Jutussa mainitaan hauska sana: Zwölfingerndarm eli kahdentoistasormensuoli. Sen kansainvälisesti tunnettu nimi on duodenum eli suomeksi pohjukaisuoli, mikä on 20-30 cm ohutsuolen alkua.

Viimeeksi lääketieteen nobelin kolmanneksen saanut, mutta kolme päivää ennen tietoa kuollut, professori kuoli myös samaiseen syöpään, kumpikin ns. Pankreas-Ca -tyyppiseen (das Pankreas on myös haiman nimi, kaiketi latinasta) pahanlaatuiseen kasvaimeen. Viiden vuoden kuluttua diagnoosista elää 2-4%. Steve J. tosin taisteli seitsemän vuotta, kun hänellä oli kuitenkin jossain määrin parempi tyyppi, jonka saaneista jopa kolmannes elää vielä viiden vuoden kuluttua diagnoosista. Omien sanojensa mukaan hän teki kaupat Jumalan tai kuka Hän nyt sitten onkaan kanssa sopien, että hän näkee poikansa Reedin valmistuvan.

Lehtijutun mukaan nobelisti pystyi pidentämään elinikäänsä useita vuosia itse kehittämällään immuuniterapiallaan. Hän oli tietysti tutkimusinstituutin johtajana kuolemaansa saakka (68 v.). Hän sai palkintonsa elimistön puolustusreaktioiden tutkijana.

Vannoutunut kasvissyöjä Jobs halusi koettaa diettejänsä ja luonnonhoitomenetelmia yli 9kk ennen ekaa leikkausta. Pekoni ei kyllä tuota haimasyöpää aiheuttanut 100% varmuudella.  Poika Reed oli Stanfordissa kesätöissä tekemässä paksusuolensyödän geneetiikan tutkimuksia.

Jobsia oli hoitamassa koko joukko Stanfordin lääkäreitä ja lisäksi myös John Hopkinsista (Baltimore), MIT:n Broad-instituutista, Harvardista ja olipa mukana vielä ulkopuolinen konsulttikin, joka kirjassa on virheellisesti George, kun se on David. (Kirjassa muuten kerrotaan Jobsin kerran lentäneen Schwarzwaldiin Baijeriin, mikä on maantieteellinen mahdottomuus (lukija huom.)). Myös saksalaisessa käännöksessä kuulemma vilisee virheitä: das Silizium eli pii, joka Silicon Valleyssä totta kai on olennainen, oli käännetty Silikon, joka on kyllä ollut uutisissa viime aikoina, mutta ihan toisenlaisessa käyttötarkoituksessa kuin mikroprosessorissa..

Jobsin kasvaimesta tehtiin DNA kartoitus joka maksoi 100000 dollaria.  Näin pystyttiin tekemään täsmälääkitys eli valikoita muutamista lääkkeistä ne, mitkä tehosi parhaiten. Syövän muuntuessa piti löytää uudet lääkkeet.

Jobs ennusti, että tämän vuosisadan mullistavimmat keksinnöt tulevat biologian ja teknologian yhdistämisessä.

24.01.2012

Suomikuva

 Eila Hiltusen hitsaaman Sibeliusmonumentti (1967). Painoa 24'000 kg ja 600 putkea.


Wikipedia sivun mukaan "veistoksen abstraktius herätti aikanaan suurta kohua, ja taideyleisön vaatimuksesta Hiltusen oli lisättävä siihen Sibeliuksen kasvoreliefi, joka sijaitsee varsinaisen monumentin vieressä kallion päällä."Siinä siis kävi samalla tavalla kuin Temppeliaukionkirkon kanssa, että änkyröitiin kovasti modernia ja epätavallista vastaan ja niistä sitten tuli ne Helsingin suosituimmat matkailijoiden kohteet.
Niin myöhäistä hetkeä ei olekaan, etteikö joku turisti olisi työntämässä päätään putkeen. Tämä pariskunta taisi puhua venäjää. Kesäpäivisin tuon edessä käy useampikin bussilastillinen.


Persujen kova menestys eduskuntavaaleissamme aiheutti Saksassa ison numeron ja nytkin EU-pelastuspaketti ja oikeistopopulismi yritettiin ympätä moniin presidentinvaalijuttuihin.
Joku European Cirle uutissivusto oli vielä tehnyt Keine chance fuer rechtspopulismus jutun, jossa oli Hakkaraisenkin  Ahvenanmaa suunnitelmia mukana. Suomi-kuvaa edistettiin myös Weltin pitkässä Soini jutussa "Rassist? Das behaupten nicht mal Kommunisten" (22.1), jossa  oli myös Hakkaraisen älynväläyksiä.
Tunnettu n-tv Tv-kanava muisti uutisoida "Finnland bekennt sich zum Euro" Kreikkapelastuspaketti kritiikin. Reuters ym. pistää euron otsikoihin "Euro-Befürworter Sauli Niinistö gewinnt erste Runde der Wahl" vaikka ne tekstissä sitten tietää kertoa, ettei talousasioiden hoito kuulu presidentille.

23.01.2012

Agentteja ym.

[Salen kioski Espalla.]

Suomen pressanvaalien 1. kierros ei sijoittunut kovin ylös saksalaismediassa.
  • SZ: Etappensieg für Niinistö. MUTTA HALOO BAIJERI!: Suomen aikaan klo 22:05, jolloin tulos oli jo selvä, päivätty nettiuutinen sanoo Nun wird eine Stichwahl zwischen Niinistö und dem zweitplatzierten Zentrumspolitiker Paavo Väyrynen entscheiden. Dicht auf Väyrynen folgte auf dritter Stelle der Grünen-Kandidat Pekka Haavisto. Dass Väyrynen in der Stichwahl Chancen gegen den populären Niinistö hat, bezweifeln Experten. "Er ist ein Kandidat, der polarisiert - entweder man ist für ihn oder gegen ihn", sagte der Politologe Göran Djupsund im Fernsehen.
  • NZZ (CH) Niinistö bei Präsidentschaftswahl in Finnland vorn. Niiden 22:45 päivätty nettiuutinen antaa myös prosentit, joissa Väykky johti, mutta sentään älysi todeta Es galt als sicher, dass einer dieser beiden nach Abschluss der kompletten Stimmenauszählung Gegenkandidat von Niinistö bei der Stichwahl am 5. Februar wird.
  • Welt Niinistö gewinnt erste Runde der Präsidentenwahl
    • Auf Platz zwei landete der Hochrechnung zufolge deutlich abgeschlagen [rättiväsynyt] der Kandidat der Grünen, Pekka Haavisto, mit 18 Prozent.
    • Der Präsident in Finnland hat vor allem eine repräsentative Rolle, gilt aber als wichtige moralische Instanz. Der 63-jährige Niinistö kündigte an, sich im Falle eines Wahlsiegs dafür einzusetzen, dass die Last der von der Regierung geplanten Sparmaßnahmen gleichermaßen auf alle Schultern verteilt werde.
    • Gemessen an europäischen Maßstäben liegt die Ausländerquote mit 2,9 Prozent vergleichsweise niedrig
  • Zeit Favorit Niinistö muss in die Stichwahl. Siellä myös on vanhat prosentit ja spekuloidaan jollain asiantuntijoiden virheellisellä äänestysprosenttiarviolla: Die Wahlbeteiligung lag nach Einschätzungen von Wahlbeobachtern im Rundfunksender YLE bei knapp 75 Prozent. Gut ein Drittel der 4,4 Millionen stimmberechtigten Finnen hatte schon vorab per Brief ihre Stimme abgegeben. .
Espoossa Haavisto sai 24,7% äänistä (Otaniemessä 41,3%). Väyrynen sai Espoossa 6,7%. Sale sai Espoossa 49,2% (Westendissä 68,3%), joten olisi toiselle kierrokselle menty jopa täällä porvarispiireissä.
Jonkun ihmeen piraattiveijarin pidätys Ameriikan ihmemaassa on herättänyt huomiota myös Suomessa, koska hänellä on suomalainen äiti (syntynyt ja asunut Saksassa). Berliiniläinen aamuposti tietää kertoa, että se tuomittiin Mynssenissä 1998 kahdeksi vuodeksi ehdonalaiseen (Bewährungsstrafe), mutta pakeni sitten ulkomaille. Suomenkuivalehden hyvä juttu valoittaa taustoja.
Vielä Ameriikkaan palataksemme, siellä oli kolme suomalaisopiskelijaa pidätetty julkijuopottelusta.


 [Kuva leipzigilaisesta museosta "Runden Ecke" aidoista Stasin entisistä tiloista. Siellä kannattaa piipahtaa, kun on ilmainenkin.]

Perjantaina painetussa Hesarissa oli saatu näyttävä juttu, kun torstai-iltana tuli ARD:ltä 9 min dokumentti . TV-jutun pääaihe oli, että Itä-Saksan rajalla kopioitiin matkustajien passeja, joista tehtii kopioita (valeidentiteetti) DDR:n agenteille.  Pätkässä vieraillaan reality-TV tyyliin jollain leskellä, jonka miehen identiteetti kopioitiin saksalaiselle tiedemiehelle, joka on nyt on professori. Sillä taas oli yhteys Suomeen, joka sai oikein Stasi-salanimen. Tätä HY:n matematiikan proffaakin käytiin haastattelemassa. Hän puhuu on hyvää saksaa, ettei tarvinnut dupata. Haastattelupätkässä kysytään vaan jostain Budapestin matkan rahoituksesta. Professori kertoo lehdessä toimittaneensa vain tieteellisiä artikkeleita, joita ei rahasyistä voinut tilata DDR:ään. Supo oli kuulemma kuulustellut professoria jo 90-l alussa ja todennut syyttömäksi. Joka tapauksessa lievät rikokset ovat vanhentuneet jo.

Stasilta jäi jälkeen säkkikaupalla silppua, joita askarrellaan myös tietokoneavusteisesti kokoon. 1600 säkistä on tutkittu vasta 500, joten eiköhän sieltä ole vielä jotain muutakin Suomeen liittyvää tulossa kun maltetaan odottaa.

Suomalaisen wikipedia-sivun "Tiitisen lista" selvittää ansiokkaasti sitä asiaa ja muuta termistöä.
tavarat lienevät näyttäneet suurin piirtein yhtä rumilta kuin vaikka Suomessakin..




Dresdenin DDR-museon alakerrassa on hyvä kokoelma autoja (erit. Trabant, mutta myös Suomessa tuttu Wartburg (kts. kuvia)), mopoja, moottoripyöriä.
Tässä (suomeksi) Trabant-aiheinen sivu.







Länsi-Saksan TV ei oikein tahtonut näkyä Leipzigista. Tietyllä antennityypillä näkyi Baijerin TV:n lähetin, joka oli Ochsenkopf nimisen mäen päällä. Sitten oli kampanja "Holst du nicht runter den Ochsenkopf, dann holen wir uns deinen Kopf" (Jos et hae häränpäätä alas, me haemme sinun pääsi). 70-80-l. linja oli suopea.





22.01.2012

Pressanvaalit

Suomi-Saksa Yhdistysten Liitto oli kerännyt pressaehdokkaiden Saksaan liittyviä kommentteja. Suomen Saksan suurlähetystöllä on saksankielinen juttu ehdokkaista, jonka otsikkonna on Sprechen Sie Deutsch, verehrte Präsidentschaftskandidatinnen und -kandidaten? . Muuten hyvä, mutta tuskin kukaan vastanneista kertoi nykyisestä kielitaidostaan. Pitemmät vastaukset sisältäen kielitaidon voi lukea suomenkielisistä vastauksista. Lipponen näyttää olevan ainoa, joka osaa saksaa kunnolla.

Saksankielisestä jutusta voi opiskella puolueiden saksankielisiä käännöksiä: Linksbündnis, Schwedische Volkspartei, Christlich-demokratische Partei, die Grünen, Sozialdemokratische Partei, Nationale Sammlungspartei, Partei der Wahren Finnen, Zentrumspartei. Loppukevennyksenä näyttää olevan suomenkielinen Väyrysen youtube-video?!
Toinen Paavo ei jostain syystä kehuskele 60-l. Saksan suhteista, joista muutama muu on kertonut huhuja. Pitkässä tekstissään hän kyllä kertoo 30-vuotiset sodat ja isänsä vaihto-opiskelut. Bonusta siitä, että tytöt ovat saksalaisessa koulussa.
Kolmas Paavo kuulemma seuraa deutschen Fußballsport mit großer Aufmerksamkeit.
Essayahin kommentit olivat äärimmäisen lyhyet ja sekavat.
Lipposen ja Niinistön Saksa-kontaktit alkavat varmaan olla jo eläkkeellä.
Biaudet'in sisarpuolueella FDP:llä ei mene sen loistavammin Saksassa kuin RKP:llä Suomessa.
Haavisto ja Soini mainitesevat Itämeren yhteiseksi asiaksi. Haavisto mainitsee myös Saksan edelläkävijyyden kierrätyksessä ja ympäristöteknologiassa.

P.S Suomenkuivalehden jutussa todetaan, että Haavisto on ollut luennoimassa Oberammergaun (Baijeri; kuvia alla kesältä 2010) NATO-koulussa.
Turkulainen politiikan tutkija tiivistää jutussa:
"Haavisto on vankka ammattilainen niissä asioissa, jotka kuuluvat pykälien mukaan presidentille, mutta monen äänestäjän kohdalla ne tuntuvatkin nyt sivuasioilta.”



Christus - 1700-l. lopulta. Ko. teos on Passionfestspielen pääsylipussa ja useassa paikassa.

Dr. Merkelin kanssa festareilla.






Ludwig II:lle järjestettiin oma Passionspiel näytös 1871. Hän liikuttui niin suuresti, että päätti lahjoittaa tämmöisen muistomerkin. Mynsseniläinen kuvanveistäjä työsti tätä pari vuotta ja sitten se raahatiin Oberammergauhun mäen päälle, josta aukenee näkymä kylään. Sinne menee jotain 20 min kävellessä. Ei näkynyt kyllä juuri muita. Se on marmorista. Osien painot ilmoitetaan kyltissä sentnereinä (Zentner), joka on 50 kg (Saksa) tai 100 kg (Itävälta, Sveitsi, Venäjä, Italia...). 50 kg:lla laskettaessa, Kristus ja risti painaa 15 t, Maria 1 t, Johannes 1 t, ja sokkeli 12 t. On siinä ollut raahaaminen.


Kesällä oli tilaisuus olla Haaviston parituntisella konfliktienratkaisemisen kierrätyskalvoluennolla. Dramaattiset ympäristökysymykset liittyvät kiinteästi sisällissotiin ja pakolaisvirtoihin.
Areenassa on kuunneltavissa 50 min. mahdollinen tehtävä radio-ohjelma, jossa Haavisto on paljon äänessä Afrikan tilanteesta. Afrikassa keskimääräinen tulotaso on muuten korkeampi kuin Intiassa.

  • Ilmastonmuutos aiheuttaa pakolaisaaltoja. Esim. merenpinnan nousu (1,5 m) voi johtaa 17 miljoonan ihmisen lähtöön Bangladeshista.
  • Kaupungeissa asuu selkeästi enemmän ihmisiä kuin niiden ulkopuolella, Wikipedian mukaan 2030 jo 70% maailmanlaajuisesti.
  • Valtaosa maanviljelyksestä perustuu keinotekoiseen kasteluun.  11% viljelysalasta ei sisällä rajoituksia maanviljelyskäyttöön. Afganistanissa esimerkiksi ooppiumin kasvatus kannattaa myös siksi, että se ei vaadi vettä paljoa. Myös sotilaspiireissä on huomattu, että ympäristökysymykset ovat tärkeitä esim. juuri Afganistanissa.
  • Jemenin Sanaan ennakoidaan olevan ensimmäinen pääkaupunki, josta tulee vesi loppumaan. Saksalainen diplomaatti oli ollut Haaviston kanssa käydyissä keskusteluissa pessimistinen sillä niiden kehitysohjelmat maassa eivät ole toimineet. Amerikkalainen puolestaan oli ollut optimisti ja todennut ongelman ratkaisuksi hylätä koko kaupunki ja perustaa uusi toisaalle.
  • Nähtäväksi jää, mitä ns. geoengineerin tuo tullessaan. Onhan jo idempänä hajotettu sadepilvejä kemikaalien avulla tärkeiden paraatien tieltä.
  • Sananvapaus ja totuudenmukaisen tiedon saanti on tärkeää ja haastavaa ympäristöpolitiikan tekemiseksi. Hallistusten moniväridokumenttien lisäksi tulee onneksi varjoraportteja.
  • Tärkeitä kokouksia: Rooman klubi 1972 ja Tuhloman konferenssi samana vuonna. Brundtlandin raportti 1987 yhdisti köyhyyden ja ympäristöpoliitikan (köyhät keskittyvät selviämään siitä päivästä ja siten voivat kaataa lähimmän puun ajattelematta pitkällä tähtäimellä). Rio 1992 (mukana ollut P. Väyrynen muistelee kokousta mielellään), Kioto 1997 (japanilainen pj oli itkenyt uhrauksiaan, joita hänen pj:na oli tarvinnut tehdä) ja sittemmin on ollut useita YK:n ilmastokokouksia.
  •  2028 on tarkoitus saada aikaan afrikanlaajuinen markkina-alue yhteisen valuutan kera. Euroopalta ei haluta neuvoja historian takia.
  • YK:n rauhanturvaajien määrässä Suomi on n. sijalla 84. Afrikan maista kymmenen kärjessä on neljä maata.
  • Maailman 24 köyhimmästä valtiosta vain 2 kpl on Afrikan ulkopuolella.
  • Kiina on rakentamassa Afrikkaa kovasti. Sillä ei ole historian painolastia Afrikassa eikä se puutu ihmisoikeuksiin taikka politiikkaan. Afrikkalaiset eivät näe, että Kiinasta tulee Afrikan kolonialistinen valtio vaan afrikkalaiset toivovat, että kehitys tulee olemaan sellainen kuin Aasiassa viimeisen 20-30 vuoden aikana. Kiinalaiset yritykset seuraavat valtiota. Kiina oikeastaan soveltuu paremmin näyttämään, miten järjestää terveydenhuoltoa ja koulutusjärjestelmä, sillä Kiinalla on kokemusta syrjäseutujen köyhistä oloista. Suomella voisi olla annettaa enemmän yliopistokoulutuksen kehittämisessä. Afrikalaisilla rikkailla on varaa kouluttaa lapsensa ulkomailla.
  • Kehitysavun antamisessa on oltava tarkka valvonnassa. Neuvotteluja käytäessä vastapuoli ottaa selvää rahanantajan kriteereistä ja muokkaa siten sen mukaan myös omia suunnitelmiaan.
  • Sambiassa syntyneen ekonomistin Dambisa Moyon kirja "Dead Aid", josta on pitkä wikipedia-sivukin suomeksi on ollut mm. Wahlroossin puheissa esillä. Väite on siis se, ettei kehitysapu ole Afrikan talouden kehityksen kannalta hyvä.
  • Afrikassa on kännykkäverkot yleistyneet ja rannikolle on vedetty valokuitua. On vain ajankysymys, koska huijauskirjeitä näpyttelevät saadaan tuottavaan työhön. Monissa maissa kielitaitokin on hyvä. Kenties ulkoistamisen aalto siirtyy Intiasta Afrikkaan?
  • Haavisto on ollut Darfurin rauhanneuvotteluissa vuosia. Se on monimutkaisin konflikti sillä osapuolia riittää ja ovat keskenään sodissa. Naapurivaltiot rahoittavat suosikkiryhmiään.
  • Ahtisaaren johtaman CMI:n tapaisia organisaatioita on Haaviston blogin mukaan "esimerkiksi Centre for Humanitarian Dialogue ja Interpeace Sveitsissä, Sant’Egidio Italiassa, Accord Etelä-Afrikassa ja Carter Center Yhdysvalloissa."
  • Välittäjän on oltava puolueeton. Taustalla tarvitaan ihmisiä, jotka tuntevat alueen tilanteet ja taustat.
  • Darfurin 65:llä pakolaisleirillä asuu 2 milj. ihmistä. Monet hyvinkin lähellä kotikyliään ja ovat asuneet leirissä jo vuosia.
Haavisto oli myös laatinut tietoiskun Kiasman Ars11-teemaiseen (lehti 2)  lehteen (lehti 1). Tilastotietona mainittakoon, että Afrikka kattaa 23% maapallon pinta-alasta. Jos Afrikka olisi valtio, se olisi taloudeltaan maailman 10. suurin. Maailman väestöstä joka 6. on afrikkalainen.