01.10.2012

Wiesn

Oktoberfesti elikkä Wiesn on ollut menossa jo hyvän aikaa. Pormestari Ude löi perinteiseen tapaan oluthanan tynnyriin. Kts. SZ:n video. BR:n kuvanumerosarjasta nro 10 löytyy tilastokin. 2001 syyskuulta ei ole tulosta. Mediathekista voi viikon ajan katsoa esim. sunnuntain Wiesn Stammtischiä.

Kuulemma Lidlissä on menossa teemaviikko. Kts. mainos.

Wiesn Lexikon aloittelijoille.

Saksassa nousi taannoin järkytys ja kohu (SZ), kun jotkut olisivat hallunneet alkaa myymään olutta muovipusseissa. Leergutmangel koettelee panimoita eli pulloja ja tynnyreitä ei palaa tarpeeksi.


Uutuutena on Brathendl ja Weisswurst Eis! Olut-jäätelöä saa vain 16-vuotta täyttäneet.


U4/U5 tuo portille asti, ja U3/U6 on vain n. 600 m. päässä. Ne ajavat tihennetyin vuorovälein tietysti. Päärautatieasemalla, Odeonsplatzilla ja Marienplatzilla ainakin on järjestysmiehiä ohjaamassa porukkaa vaunuihin.

Poliisit tarkastavat laukut porteilla suurempien aseiden varalta. Teltan ovilla järjestysmiehet tarkastavat myös eivätkä päästä pullojen kanssa sisään.
Lähikaduille ei autoilla pääse muut kuin asukkaat.
V. 1980 kuoli äärioikeistolaisen tyypin pommi-iskussa pääsisäänkäynnin lähellä 13 ihmistä ja 211 loukkaantui. Isku tapahtui liittotasavaltakamppailun alla.


Bavaria valvoo leijoneineen meinikiä. Kuulemma patsaaseen pääsee kiipeämään maksua vastaan ja katsomaan silmäaukoista, mutta tilaa on vain kahdelle. Patsas on valettua pronssia. Se valmistui Ludwig I:n tilaamana 1850.


Jo ennen kymmentä  aamulla suosituimmat teltat kuten Hackerzelt ja Löwenbrau ovat täynnä.


Kymmenet tuhannet ovat puolestaa allekirjoittaneet adressin, jossa vaaditaan Oktoberfest-tuopille 7,10 euron hintakaton. Tänä vuonna tuoppi käytännössä vie kympin, kun tuskin kukaan kehtaa vaatia muutamaa kymmentä senttiä takaisin.


Löwenbraulla on oviaukon yläpuolella ärjähtelevät ja käpäliä ja päätä liikuttava leijona (4,5 m korkea) sekä vielä tolpan nokassa toinen hiljainen versio.


Hofbräu 6896 paikkaa ovat varmasti päivittäin täynnä. Ulkona on 3000 paikkaa.
Teltassa myydään 16 päivän aikana n. 550000 litraa firman olutta ja ruokana mm. 8500 makkaraa.

Mitä taiteelliseen puoleen tulee niin hittejä olivat Das geht ab (suosittu on Youtubessakin 8 miljoonalla latauksellaan) ja 10 Meter geh'. Jälkimmäinen sentään kuulostaa eteläsaksalaiselta.
Myös etelänmurretta käyttävän bändin mukaan Dieses Jahr gibs koan Wiesn'hit aber troztdem sing jeder mit. Näköjään yleisö tuntee hittinsä.  SZ:n kuvakavalkadi bändeistä ja infoa niiden hiteistä.

Hippodromilla, on 3200 paikka sisällä ja reilut tuhat ulkona.

Syddeutsen sivulla on vielä 2010 tietovisa. Siinä mm. selviää, että ennätys oluttuoppien kantamisessa on 21 kpl. Henkilön ammatti-substantiivin päätteestä käy ilmi, että kyseessä on mies. Kysymykset ovat aika helppoja. Esimerkiksi kuuluu perussivistykseen tietää, että Wiesn olut on normaalia 1-2% vahvempaa (ts. 6-7%:sta).

Silloin SZ myös haastatteli Udea. Syddeutschen pormestaria ja siitä jutusta kävi ilmi, että nyt on oikeastaan perinneasubuumi, joka alkoi 90-l. alussa. Ennen ei olisi tullut kuuloonkaa, että vaikka yläkoululainen olisi pistänyt nahkahousut jalkaansa.
Kovin halpaa lystiä se ei muuten ole. Helposti koko setti maksaa 300-500 eur. Ne ovat valmistettu todennäköisesti Sri Lankassa tms.

Maailman metropoleihin on levinnyt Oktoberfest kopioita. SZ:n Promis auf dem Oktoberfest jutun mukaan  "Weltweit wird das Volksfest mittlerweile fast 2000 Mal kopiert, was Wiesn-Chef Dieter Reiter durchaus als Kompliment empfindet: "Das zeigt, wie länderübergreifend und völkerverbindend das Oktoberfest ist."

Kerran Ude oli avannut festarit Washingtonissa: Ich habe einmal in Washington eines dieser Oktoberfeste eröffnet, da gab's das Bier aus kleinen Zahnputzbechern, es war schrecklich! (siellä oli olutta pienessä hampaidenpesumukissa, se oli kamalaa!). Itse olin kerran Hollannissa baijerilaisten työkavereiden kanssa samassa pöydässä ja kun ravintolassa tuotiin jotain 2,5 dl olutlaseja niin ne joutuivat tilaamaan niitä kerralla aina useampia


Kyseinen olympiarengasrata painaa 900 tonnia ja kiskojen pituu on 1,2 km.



Paahdettuja manteleita ja eri tyyppisiä pähkinöitä myyviä kioskeja löytyy paljon. Suosittelen. Makeat ovat suolaisia parempia. Kohta niillä alkaa joulunalussesonki.


Tyypillistä tuolla ja joulumarkkinoilla ovat sokerikuorrutusteksteillä varustetut piparit. I fliag auf Di teksti osoittaa, että kaikki ei ole Hochdeutschea.

Vanhakin nuortuu. Kts. kuva 103 v. Wiesn kävijästä. Se sanoo olleensa siellä joka vuosi.

Mikä urheilulaji on Maßkrugstemmen? Kts. SZ:n video.

Turistihattuja. Uskomattoman monella on jotain tuollaista.






Tässä pari näyttävää grilliä. Vuonna 2010 lihaa kului 117 härkää, 59 vasikkaa ja satatuhatta kanaa.
Sinä vuonna oli 6,4 milj. kävijää. 1985 niitä laskettiin olevan 7,1 milj. Silloin ei kai oluita niin tarkasti kirjattu, mutta 2010 juotiin 7 miljoonaa tuopillista. Tappeluita kirjattiin 62 kpl, joista kahta syytetään tapon yrityksestä. Vaarallisia ruumiinvammoja kirjattiin 140.
2010 löytötavaralistalla  (4500 kpl) oli  1450 vaatetta, 770 henkkaria, 420 rahapussia, 420 matkapuhelinta sekä mm. mopsi, kani, tennismaila, nahkaruoska, tuuba, kuulolaite ja tietysti aina yhdet tekohampaat.
Sentään ei lapsia. Tuli vaan tästä Alexin konduktöörin kuulutuksessa mieleen.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen