07.10.2012

Tuomiokirkko

Ylen historiasarajassa kuultiin mm. mukamas 117 vuotiaaksi eläneen neidin haastattelua 1939. Hän oli 24 v. kun tämä kirkko vihittiin. Ennen käytiin Vanhassa kirkossa ja Vanhassa kaupungissa kirkossa. Eipä niitä asukkaita ollut montaa tuhatta. Hän aikana väkiluku satakertaistui.











 
 
 Sisällä seisoo itse Lutherus. Lisäksi löytyy Melanchthon ja Agricola ts. kaksi saksalaista ja yksi suomalainen, joka jatko-opiskeli Wittenbergissä (kumpikin edellä mainittu oli kirjoittanut suosituskirjeen Kustaa Vaasalle, kun Agricola haki Turun katedraalikoulun rehtoriksi).



Alunperin nimi oli Nikolainkirkko vuoteen 1917, sitten Suurkirkko ja nyt Tuomiokirkko. v. 1812 Helsingissä oli luokkaa  77 rakennusta ja 3500 ihmistä. Tulipalo oli 1808.

Berliinissä syntyneen Engelin suunnittelema kirkko alkoi olla valmis 1840 ja vihittiin virallisesti 1852. Engel ehti kuoli 1940 ja työn jatkaja lisäsi kulma tornit ja sinkkipatsas apostolit.
Vanha kirkko (vihitty 1826)  tulikin jo esitellyksi. Yhtä kaikki Engelin käsialaa. Sinne joutui Nikolainkirkon alttaritaulu, kun se oli liian hempeä tsaarin makuun.




 Hmm... tulikohan tuo kulma rakennettua suoraan? Tuomas on mm. arkkitehtien pyhimys. Apostolit ovat kahden berliiniläisen tekemiä. Ne ovat asetettu paikalleen vuonna kahdeksantoistasataaneljäkymmentäyhdeksän.



Pietari ja sen kaksi avainta.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen