29.10.2012

Private

Märkä lumi haittasi pahoin junaliikennettä Mynssenissä. Baijerissa perutiin Leonhardratsastuksia, mutta Unterammergaussa sellainen pidettiin lumisateessa. Tracht on tosin joltain osin paksuakin, mutta.. Sää yllätti autoilijat erityisesti Saksenissa. 
Viikonlopun toinen suuri yllätys oli että Bayer voitti Bayernin. Ts. FC Bayern München hävisi ensimmäisen pelin - vieläpä kotistadionilla (71000 katsojaa).  Bayerista kirjoitinkin heinäkuussa.


FAZ ihmetteli, kun Englannissa on yksityinen humanistiyliopisto, jossa opiskelu maksaa £18'000  vuodessa. Puolet ekaluokkalaisista tulee yksityiskouluista ja sisäoppilaitoksista. Tulevaisuudessa kolmannes saattaa tulla stipendien avulla.
Oxford ja Cambridge saavat laskuttaa vain £9000.

Saksassa Universität nimeä saa käyttää vain valtion laitokset. Yksityisista käytetään nimeä Privathochschule.  Wikipedian mukaan Saksassa on 13. Yksityisiä ammattikorkeakouluja on 82 ja yksi taide- ja musiikkikorkeakoulu. Esimerkiksi Mynssenissä on kieli AMK.  Tuolla näkyy olevan maksut vain 390-550 eur / kk.


 Etonin kylä on Windsorin vieressä. Tuskin tavallinen turisti rajaa tietää.


 Etonissa tietysti sijaitsee Henrik VI:n v. 1440 perustama Eton college.
 Päivä alkaa aamuhartaudella kappelissa. Koulua käydään myös lauantaina.
 En tiedä, onko tämä asuntola vai ei.
Koulussa on kai 78 oppilasta 1300:sta stipendin saajia ts. fiksuja. Muuten tarvitaa kohtuullisen toimeentulevat vanhemmat sillä vuosimaksu on £31'000 + muut kustannukset.
 Westminsterin koulu on samaa luokkaa. Eiväthän nuo pärjää monille USA:n ja Sveitsin kouluille. Rosey:n koulu Gstaadin lähellä kustantaa $215'000. Siellä opiskelee hallitsijoiden jälkikasvua, mutta Britannian prinssit ovat tietenkin käyneet Etonin, kuten 16 entistä pääministeriä, kuten nykyinen herra Cameron.  Tässä Diana karauttaa koululle tuomaan poikansa kouluun. Tämän pätkän alussa 1967 tunnelmia.
 Luokkaa 17 vuotta sitten kouluun sallittiin tyttöjäkin, mutta se katastrofi lopetettiin kahteen vuoteen. Ilmeisesti aiheuttivat tappeluita.
Westminsteriin pojat tulevat 7 vuotiaana. Tytöt pääsevät 16 vuotiaana.
 Vaatteet kyllä pitävät huolen, että tietää keistä on kyse. Tämä ei ole suinkaan ainoa koulu, jossa käytetään tunnuksia vaatteissa. Niin kuin tuossa lapussa sanotaan, on syytä huomioida missä sukissa ilmestyy harrastamaan. 
 Koulupuku on säilynyt vuodesta v. 1840. Ei ole kuulemma mukava, mutta itse kantajatkaan eivät siitä halua luopua. Kuulemma silinteristä päätiin eroon 2. maailmansodassa, koska se ei soveltunut kaasunaamarien kanssa yhteen. Paperit ja kansiot kulkevat kädessä. Reppua ei kuulu asusteeseen. Myöskään kännykkää ei käytetä. Jäi vähän epäselväksi, mitä tapahtuu sateen sattuessa. Kaipa sateenvarjon käyttö on sallittua.

Myös aikuisia ts. opettajia pyöri vastaavanlaisissa puvuissa. Ihan mikä tahansa Seminaarimäen maisteri ei tuonne pääse opeksi vaan taitaa tohtorin tutkinto olla vaatimuksena. Henkilökuntaa on 200.Opettaja oppilas suhde on luokaa 1:8.


 Pojat ovat tuolla 13-18 vuotiaana. 10 vuoden ikäisenä ilmoitetaan halukkuudesta, 11 vuotiaana on haastattelu ja pääsykoe.
 Rakennus lienee v. 1694. Lentomelu on alueella melkoinen sillä Heathrow ei ole kaukana.
 Aamuhartauden jälkeen opiskellaan lounaaseen asti. Iltapäivällä on urheilua ja harrastepiirejä kuten draamaa, musiikkia, debatointia. Ilta päättyy usein kahdelta. Kotitehtäviä täällä ei jaeta. Oppilailla on henkilökohtainen tutor). Lisäksi on henkilökuntaa sopeuttamassa tulokkaita sisäoppilaistoelämään.
 Wikipedia muistutti, että Bertie Woosterkin kävi Etonin. Bond sai potkut, mutta kirjailija Ian Fleming kävi kokonaan.
 Rehtori asuu rakennuksessa.  Hän on kuulemma erittäin työlleen omistautunut muutenkin. Opettaa ranskaa. Hän tuntee jokaiset oppilaan nimeltä ja seuraa menestystä.

 Aikanaan Thamesilla soutelu oli puolustuksellisista syistä kuoleman uhalla kielletty. Kuitenkin kun kaksi poikaa tavatiin itse teosta ne armahdettiin ja pojille annettiin erityisoikeus. Siksi soutu onkin perinteinen laji. Koululla on veneitä niin paljon, että jokaisella löytyisi penkki.
Eräs kuninkaista panosti kouluun niin mittavasti, että hänen syntymäpäivänään 4.6. järjestetään soututapahtuma. Vanhemmat ovat Thamesin rannalla ja pojat soutavat ja nousevat seisomaan veneessä. Tietysti veteen tupsahtamisia ei voi välttää. Sitten ne karistavat olkihatustaan kukkasia veteen. Näköjään sielä soudetaan ihan vauhdilla, kuten tästä videosta käy ilmi.
Kierroksen vetänyt nainen on soudunopettaja.
 Kirkossa ei saanut valokuvata, kuten yleistä tuntuu olevan. Keskikäytävän molemmilla puolilla on ruskeat puiset penkkirivistot.
 Tämä on talon vanhin luokka keskiajalta, jota vieläkin käytetään. Videossa kohdassa 6 min.
 Koulu on kunikaallisten lahjoittamien maiden ansiosta toiseksi suurin maanomistaja kuningashuoneen jälkeen, joten ei se yksin koulumaksuilla elä.
 Ansioituneimmat saa kaivertaa nimensä, mutta tietysti siellä on luvattomiakin..
Kieliä on tarjolla 15. Suosituin on mandariini. Respect.
Thames

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen