20.06.2012

SuperMuki



Hampurissa on tällä viikolla korkeansuorituskyvynlaskentamessut. Siellä julkistettiin  2012 1. vuosipuoliskon TOP500 lista, joka listaa maailman tehokkaimmat supertietokoneet. Nyt jälleen USA on ykkösenä sen Lawrence Livermoren (energiatutkimuslaitoksen) laskimella, jonka kuva on em. linkin etusivulla. Se laskee 16,3 triljoonaa liukulukulaskutoimistusta sekunnissa. Prosessoriytimiä siinä on 1,5 miljoonaa. Lämmintä ilmaa se ainakin tuottaa liki 8 MW teholla. Tietokone-lehti otsikoi sen synkäksi supertietokoneeksi, koska sitä käytetään ydinaseiden simulointiin.

Euroopan tehokkain, ja maailman 4. tehokkain supertietokone on entisessä työpaikassani Leibniz Rechenzentrumissa Garchingissa Mynssenin pohjoispuolella sijaitsevassa kampuksessa. BR:n juttu toki julistaa sen olevan Mynssenissä. 
Siinä BR:n jutussa on noita pressikuvia. Se jää arvoitukseksi, miksi tiedeakatemian entinen johtaja antaa siellä lausuntoja. Hintaa tuolla koneella on 83 Meur, kun mukaan lasketaan käyttöajan sähkönkulutus ja ylläpito.  Sitä varten piti rakentaa uusi laskenta kuutio entisen rinnalle. Alhaalla on infrastruktuuri, välissä kevyempää laitteistoa ja yläkerrassa itse kone. Erikoisuutena on, että kone ottaa sisään nelikymmenasteista vettä ja ulostullessa se on 60-70 astetta, jolla voidaan lämmittää konttoritiloja. Jäähdytysjärjestelmä on toki monimutkainen ja ulkolämpötilakin vaikuttaa siihen.

Tässä on vain 147 tuhatta laskentaydintä, mutta määrä ilmeisesti nousee lehdistötiedotteen (DE/EN) mukaan 155000:een antaen noin 3 triljoona liukulukuoperaatiotasekunnissa. Levytilaa laskentaa varten on 10 petatavua. Tarkka kuva arkkitehtuurista on LRZ:n sivulla. SZ:lla ei ole juttua webissä, mutta painetussa lehdessä oli. Siinä lopuksi todettiin kokonaishinta rakennuksineen 135 Meur ja että seitsemän vuoden päästä tuokin kone on valmis romutukseen.

Myös Welt teki jutun aiheesta. Antoisinta jutussa on lukijoiden kommentit. Tietosuojastaan tarkat saksalaiset epäilevät hallituksen keräävän tietoja itsestään tuon avulla jne.

FAZ puolestaan yhdisti big data ilmiön supertietokoneisiin. Ihan ensimmäisenä näitä tietokoneita ei käytetä business intelligence sovelluksiin.. Tosin kyllä ihmisten verkottumista on tutkittu Suomessakin.

Baijerissa on 12,5 miljoonaa asukasta. Suomessa siis reilut puolet vähemmän. Lähiaikoina kerrotaan, mihin Suomen vastaava laitos käyttää 25 Meur, joka on siis selkeästi pienempi summa kuin kuin puolet vaikka tuosta 83 Meur:sta.  Toistaiseksi on kerrottu tallennusratkaisu, konesalina toimivan moduulin toimittaja sekä suurteholaskentaklusteri. HP:n klusteri maksoi 4,5 Meur, ja siinä on 9216 laskentaydintä. Vaikka sitä ei ole tarkoitettu kaikkein vaativimpien laskujen laskemiseen, pystyy sisäinen InfiniBand verkko 56 Gb/s nopeuteen.

Suomen nykyinen supertietokone on vuoden päästä vainaa. Siinä on vain kymmenen tuhatta laskentaydintä. Sijoitus TOP500 listalla on enää 336. Kyllä, Ruotsi on useamman koneen voimin meitä edellä. Listalla on myös niiden valtion omistama systeemi (191.), joka mitä todennäköisemmin tarkkaileen maanrajat ylittävää verkkoliikennettä, josta aikoinaan kohuttiin Suomessakin. Noh, jospa Kreikka maksaa miljardilainansa takaisin..
Myös Italian laskentakeskus sai uuden koneensa listalle ja kohta Epsanja...
Vasemmalla näkyy rakenteilla oleva laskentakuutio, jonka katolle on asennettu jäähdytyssysteemejä.



Ensimmäistä kertaa näen, kun sisällä liputetaan. Tuolloin sopimus IBM:n kanssa allekirjoitettiin.

3,5 MW tarvitaan systeemin pyörittämiseen. Siksi tässä taannoin kaivettiin useampi uusi kaapeli tämän talon viereiseltä muuntajakentälle läheiselle LRZ:lle, kun entinen piuha mahdollisti vain 2 MW tehon.


Baijerin murteen kuullunymmärtämisharjoitus BR:n Unser Landissa, miten vuoristoviljelijät tekivät kesäsiivouksessa. Mei.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen