08.06.2012

Elisabethin retki

60 v. sitten kävi kuningatar Elisabeth Mynssenissä. Katsomassa Alte Pinakothekia (erit. Rubensin maalauksia), Nymphenburgin linnassa katsomassa Ludwig I:n kauneusgalleriaa, uuden raatihuoneen edesssä ja lopuksi Ruusuritaria katsomassa oopperassa.

Mynssenin yksi kolmesta Pinakotheekista on keskittynyt 1800-l. vanhempaan maalaustaiteeseen. . Pääsylippu on kohtuulliset 7 eur. Sunnuntaisin euron. Hinnoittelulogiikka ei ole minulle auennut.


Rappuset yläsaleihin ovat pitkät. Hissikin toki löytyy.
Alhaallakin on tauluja, kahvila ja museokauppa.

Nettisivuilla on pätevä kiertokäynti eli eri huoneiden valittuja teoksia.

Kokoelma kyllä on ihan riittävän tasokas tuohon kaupunkiin vaikkei se mikään maailman huippu olekaan. Nimekkäitä mestareita löytyy, mutta useilta on vain yksi taulu. Rubensin tehtaasta on kyllä lukuisia jättiläistauluja.


Tässä Rubensin (1577-1640) yksityiskohdassa taulusta, jossa kirotut syöstään alas viimeisellä tuomiolla.
Ei ole mikään yllätys, että tuonne on kerääntynyt saksalaista ja muun maalaista uskonnollista taidetta valtaosa kokoelmasta. On siellä tietysti jotain hollantilaisia tauluja ja tietysti muotokuvia herroista ja rouvista.


Martin Schaffnerin Ulmin lähettyvillä sijainnut alttari (1524).


Hieronymous Boschin 400 v. etuajassa olleet surrealistiset työt ovat jänniä. Kts. detaljit taulusta, joka on kai jonkin sortin harjoitelma (v. 1515) monimetristä viimeinen tuomio työtä varten.

Talo valmistui 1836, mutta vahingoittui pahoin pommituksissa, ja nykyversio valmistui 1957.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen