27.06.2012

Maakreivillinen oopperatalo

SZ kertoi, että Saksa ehdottaa UNESCOn maailmanperintölistalle.
Jutussa on kuvia kahdesta ehdokkaasta. Schwetzingenin linnassa en ole käynyt, kun se ei kerta ole edes Baijerissa. Sen sijaan Bayreuthin barokkioopperatalo on Baijerissa - tai Frankenissa nyt kumminkin.

Sittemmin kävi ilmi, että Bayreuth voitti! Kts. juttu, jossa on kuviakin.

Jutun kuvassa 10 on sullottu perspektiivi. Viimeisessä kuvassa on Wilhelmiinan pysti, jossa kerrotaan sen olleen kulttuurin tukia ja siksi rakennutti oopperan. Kun titteli oli Markgräfin von Bayreuth on oopperakin Das Markgräfliche määreellä.  Kylläpä on noilla kahdelle kohteella eroa koossa!

Oopperatalo (1748) ulkoa ei ollut nyt niin veretseisauttavan näköinen.
Aikansa kuuluisin arkkitehti Bibiena on suunnitellut salin. Parvia on kolme. Samanlaisia 1700-l. saleja ei ole montaa säilynyt Euroopassa. Lähinnä tulee mieleen Mynssenin Cuvilles-teatteri, mutta kyllä tämä menee senkin edelle. Kaikki sisustus on puuta. Katossa on maalaus ja sitten on veistoksia. Kts. myös näitä kuvia. Esittelykierroksen aikana oli videotykillä esitys ja sitten valoilla korostettiin salin eri kohtia.

Sen sijaan sisustuksen puoleen vastaavaa saa etsiä aika pitkään.



Kaupungin ehkä vielä kuuluisampaan Wagner-festareiden Festspielhausiin ei enää ehtinyt muuta kuin käydä ulkoa katsomassa. Ei se minusta kovin kaksisessa ympäristössä ole kun puhutaan, että se on vihreällä kukkulalla (Grünen Hügel). On siinä pieni ei niin kaksinen puisto ympärillä, mutta sitten on taloja, joku taksiasema ja parkkipaikkoja lähinnä.

Kun Otto v. Bismarck ei ymmärtänyt oopperan päälle piti Bayreuthin kuuluisan Wagner-fanin Ludwig II:n lainata rahaa festaritalon rakentamiseen. Maakreivittären ooppera kun oli liian pieni wagneriaanisille teoksille. Ekat festarit oli 1876.
Taloon mahtuu 1974 katsojaa, joten se on iso. Sisustus on puuta ja katsomon alapuolella on onttotila kuten Wienin kuuluisassa konserttisalissa, joka auttaa akustiikassa. Suomalaisissa tilastoja johtaa Matti Salminen, joka on laulanut tuolla 154 kertaa 10 eri roolissa. Martti Talvela ehti vain 58 kertaa, mutta hänellähän oli omat kesäfestarit Savonlinnassa samaan aikaan.



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen